Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
Els caçadors d'immigrants apareixen als EUA
14 abr 2005
El terror s'apodera de la frontera mexico-ianki amb l'aparició d'uns para-militars amb intenció de caçar als migrants mexicans que dia a dia trespassen la frontera amb els EUA. Tot i que ells neguen cap mena d'abús amb els migrants, ja s'ha donat algun cas d'ús indegut d'armes i abús d'autoritat.
Amb 500 voluntaris, I.O. caçarà il·legals a la frontera amb Mèxic

En dues setmanes han assolit la captura de 225 immigrants. Asseguren estar cansats de la ineficàcia de les autoritats del seu país.

Un exèrcit de prop de 500 voluntaris –entre banquers, hotelers, venedors d'assegurances i advocats–, vigilen sense descans la frontera al sud d'Arizona. Desafiant les fortes ràfegues de vent i les temperatures extremes del desert, tracten d'impedir que els immigrants il·legals ingressin a Estats Units.

Es diuen els Minutemen ('Homes Minut'), ciutadans comuns que van decidir agafar la llei pel seu compte i viatjar a Arizona per a delatar als il·legals que intenten creuar aquest tram –considerat el més vulnerable– dels 3.200 km de frontera entre Estats Units i Mèxic.

Realitzen torns complets per a garantir una vigilància de 24 hores. Vénen de tots els estats dels EUA i en la seva majoria van ser reclutats mitjançant Internet: tot per a donar suport el 'Projecte Minuteman'.

"La idea és que aquest grup, el nom del qual està inspirat en el qual duien els milicians durant la guerra d'independència d'Estats Units (1775-1783), sigui el grup més gran de 'vigilants' de la nació", afirma Chris Simcox.

Els Minuteman treballaran com informants de la Patrulla Fronterera d'I.O. i solament un terç d'ells estaran armats per a garantir la seva seguretat personal, afirmen en els seus estatuts.

"L'única cosa que volem és que els immigrants vengen A Estats Units per la porta principal", afirma Kevin Johnstone, apostat en un monticle, en ple desert de Arizona. Al seu costat, Daniel Flunker que va arribar des de Houston (Texas), vigila assentat amb el seu típic barret texà i binocles, envoltat dels cactus del desert. Flunker afirma estar cansat de la "invasió d'immigrants" al seu país.

"La cadena de menjar ràpid KFC (Kentucky Fried Chicken) s'ha convertit en una fira. Pizza Hut és una botiga de 'tacos'", assegura. Per a aquest texà –propietari d'una empresa constructora– el major problema és que aquests immigrants són la mà d'obra més barata del mercat. "A la gent no li importa que siguin il·legals, mentre puguin estalviar-se 1.000 dòlars per a fer un sostre nou", diu.

Per a Arne Carlson, que va arribar des de Temecula (oest de Califòrnia), unir-se als Minutemen és gairebé una obligació. "Sóc republicà i em fa vergonya haver votat pel president Bush, perquè no és capaç de protegir la frontera", afirma.

I Simcox' remata: "Aquests són ciutadans nord-americans sentats en sòl nord-americà. Si això incomoda a algú deuria veure a un psicòleg".

El temor a les armes

Els 'caça immigrants', com els anomenen al costat mexicà de la frontera, porten dues setmanes en funcions i molts asseguren ja que són un èxit. Però per a la Patrulla Fronterera encara és aviat per a cantar victòria.

"Hem vist menys arrests d'il·legals, però encara no podem atribuir això a la presència dels guardes voluntaris", diu la portaveu de la patrulla fronterera Andrea Zortman. Segons ella en els últims cinc dies, 95 cridades dels Minutemen van dur a la captura de 225 il·legals.

De l'altre costat de la frontera, en la ciutat d'Aigua Prieta (Sonora, Mèxic), els guardes voluntaris són vistos des d'una òptica diferent. La seva gent ha alçat la veu contra aquests "vigilants armats".

"El que fan els gringos allà és una espècie de caça d'il·legals. Per ventura els dóna el dret de disparar contra qui vulguin? No veuen que les gents travessen la frontera per a mantenir a les seves famílies?", diu Victor M. Miranda.

I sembla tenir raó. Treintaidós, a 2 km a l'oest d'Agua Prieta, l'alcalde de la ciutat de Douglas (Arizona, I.O.), Ray Borane, conversa per telèfon amb el seu parell mexicà.

Borane està furiós. "Això és un desastre –diu, referint-se als Minutemen–. Crea un clima de por, perquè prop de 130.000 persones viuen en aquesta comunitat i contribueixen amb la nostra economia. Els habitants d'Agua Prieta compren roba, sabates i menjar en botigues nostres com Wal-Mart i Denny's".

"Ells representen gairebé el 60 per cent dels nostres beneficis. És una mica amb el que vam conviure diàriament i no necessitem a aquests delators aquí", conclou.

FRONTERA DEL SUD D'ARIZONA (AFP)

Denuncien abusos

Un reservista de l'Exèrcit d'I.O. va ser arrestat per amenaçar a set mexicans a punta de pistola en una carretera en el sud d'Arizona, on els esforços civils per a evitar l'ingrés d'immigrants han provocat temors que es produeixin fets violents.

Els organitzadors del Projecte ‘Minuteman’ van assegurar, immediatament, que el sergent Patrick Haab, de 24 anys, no forma part de la seva organització. No obstant això, els dubtes van quedar en l'ambient.

Les autoritats van dir que Haab va emprar el seu vehicle per a evitar que els set homes s'allunyessin i després els va ordenar que es s'estirèssin al terra o, en cas contrari, els dispararia.

Avui Haab es troba detingut per set càrrecs d'assalt amb agreujants emprant un arma letal.

“Fins a les agències policials han de tenir una causa legítima per a treure a la gent del seu automòbil i ordenar-li que es fiqui estirada al terra... Però ell va traspassar això i va amenaçar amb matar-los�, va dir el cel·lador Joe Arpaio.

“No tenia dret de fer el que va fer. Com sabia que es tractava realment d'estrangers il·legals?�

PHOENIX (AP)
Mira també:
http://www.minutemanproject.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat