Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : sanitat
Cooperativa CUSCÚS
11 abr 2005
(extret del butlletí de l'infoespai de juliol i agost, pg 14)
Tot va començar ara fa dos anys. Ãrem amics i companys d'altres moviments socials. Tota la vida hem sigut âurbanitesâ? malgrat que la ciutat sempre ens ha agobiat. Però és que si ens pregunteu on són les nostres arrels us respondrem: 'sota la terra que trepitgem'. Al meu barri, el Camp de l'Arpa, les vaqueries seguien fent xivarri encara que el verd del Clot i la llacuna del Poblenou es tapessin amb quitrà i formigó.

Unes dècades després, d'això ja no en queda res. Les fàbriques es convertiren en despatxos i oficines. I les cases més boniques, en hotels i apartaments per a âguirisâ? i turistes entremig de deslocalitzacions d'empreses estrangeres de milers de treballadors que es queden sense feina. I el Govern, els partits i els sindicats ens venen al capital i desmunten la cobertura social que anys enrere van guanyar els nostres avantpassats.

Per nosaltres era evident: teníem una necessitat i no era precisament de dividends, sinó de socialitzar els beneficis del treball, siguin productes o bé diners. Així que per ideologia ens volíem organitzar en cooperativa, i l'afició a la cuina hi va ser definitiva.

Al principi les reunions eren operatives, però nosaltres tot ho discutíem, volíem que tothom digués la seva i per això fèiem llargues assemblees. Les decisions les preníem per consens encara que en total érem tres. Com que teníem mania a tantes ©ompanyies especulatives, vam escollir l'opció de només treballar amb un model de producció que respectés el medi ambient, el pagès i el consumidor, és a dir: agroecologia.

Vam cercar un local i els mitjans per a la nostra activitat social, i amb alguns estalvis personals i préstecs de familiars i entitats equipàrem una cuina professional, disposats a ocupar un forat en l'àmbit dels menjars per emportar de qualitat; qualitat ecològica, és clar.

Va ser tanta la inversió i les despeses que el primer any tot eren pèrdues.

Ningú s'ho pensava, ni jo tampoc, que al barri del Poblenou resistiríem encara avui... Tant de temps sense sous, ni festius, ni vacances. Però amb el suport d'alguns i tenaços nosaltres, ens hem fet un racó en la restauració de Barna.

Un dels millors moments va ser quan encara no teníem clients i la Federació d'ONG's, mitjançant la Xarxa de Consum Solidari, ens va a encarregar un catering per a 150 acampats contra la guerra de l'Irak. O aquell 15 de Febrer de l'any 2003 quan la joventut del barri va quedar a 'el Cuscús' per sortir cap a la mani, després de prendre un cafè de comerç just.

Ja que ens faltaven els âcalersâ?, el primer que vam pensar va ser pagar en espècies el personal, i així ens alimentàvem la mar de bé amb el què cuinàvem i amb el què reciclàvem, també.

Després vam incorporar el bescanvi com a mode de relació entre els diferents prosumidors i per l'accés sense salari a productes i serveis necessaris pel cos i la ment. Així ho vam fer amb la âKosturikaâ?, cooperativa de productors del camp, amb el Pau i la Maria al capdavant; i al barri amb el âquiropràcticâ?, que posà un punt de salut al nostre intercanvi diari; també comptàvem amb la perruqueria Aurora que ens fa un tall a la moda i amb el taller de serigrafia Punt i Coma, que ens fa 'merchandising amb descomptes'. Això ens donava moral, perquè passaven els mesos i teníem pocs ingressos, però amb aquesta experiència nodríem la nostra certesa que un model d'economia més social i menys capitalista és possible.

Ens ha donat el seu suport també una cooperativa veïna, els de Mon Verd, que porten temps construint alternatives. D'ells hem aprés a defensar la nostra idea i a utilitzar el mot âempresaâ? sense por, i a no avergonyir-nos de ser venedors. Sapigueu que saber comprar al millor preu és un art i la gestió del material i el local en formen part. Tanmateix, treballar de cara al públic no és senzill, cal saber escoltar i informar amb delit, i això ho fem 364 dies a l'any perquè ens ho creiem de veritat.

Nosaltres continuarem lluitant perquè el nostre projecte tiri endavant: viure de la cuina ecològica i fer càterings per a grups i entitats. Tenim una amplia oferta en plats vegetarians, de llegums i cereals, de verdures, tofu i seitan. A la nostra pàgina web pots consultar tot el que desitgis saber sobre el nostre menjar i alguns articles força interessants sobre els transgènics i els productes convencionals. I a la botiga també pots trobar tot tipus de productes naturals, fruita i verdura ecològica, pastes i pa artesans, iogurts de Mas Claperol i sucs de Cal Valls, vedella de Brugueroles i altres productes locals com els de Mels Pagès, o els que distribueix Mon Verd, productes de comerç just com el cafè i uns quants productes a granel. I a més a més, tots els plats que cuinem setmanalment per a la gent que vulgui menjar sa. Sàpigues que ho fem al vapor conservant totes les propietats i els sabors de tots els ingredients i que no és car.

Salut i fins aviat.

Carles G.
Mira també:
http://www.moviments.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=194

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Cooperativa CUSCÚS
12 abr 2005
Aupa Cuscuser@s !!

Endavant amb el contrapoder econòmic !!!!

Endavant amb les cooperatives autogestionàries !!!!
Sindicat