Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder : criminalització i repressió : amèrica llatina
Memòria, impunitat, justícia, democràcia. Trobada Internacional
08 abr 2005
La impunitat
como a obstacle en els processos
de construcció democràtica
poster.jpg
Barcelona, 19-21 de abril de 2005

La impunitat com obstàcle en els procesos de construcció democràtica: L'eficàcia de la justícia transnacional. (les experiències de l'Amèrica Llatina i Espanya)

ACJD - C/ Pere Vergés, 1 - 08020 Barcelona - tel: +34 93 207 22 16 / fax: +34 93 207 22 66

Memòria, impunitat, justícia, democràcia
En nom de lâAssociació Catalana de Juristes Demòcrates, us presentem la Trobada Internacional sobre âLa impunitat com a obstacle en els processos de construcció democràtica: lâeficiència de la justícia transnacional (les experiències dâAmèrica Llatina i España)â?.

LâAssociació Catalana de Juristes és una entitat sense ànim de lucre, que aglutina advocats, professors, jutges, fiscals, estudiants de dret... alguns dels seus membres van participar en lâèpoca de la dictadura franquista, tant en la Defensa Jurídica dels repressaliats (en els Consells de Guerra i en els Tribunals dâOrdre Públic), com en lâorganització i lluita dels moviments socials contra la Dictadura.

Vint anys després de la creació de lâAssociació, la defensa dels drets humans continua essent un dels seus objectius principals; el manteniment de la memòria dâallò que va succeir en lâèpoca de la dictadura ha estat també una constant en lâactivitat de lâACJD.

La revisió de les condemnes imposades pels tribunals franquistes als opositors polítics i demés víctimes del règim franquista és quelcom que la democràcia espanyola té pendent. Democràcia significa respecte pel compromís i per la llei i, per tant, lâocultació dâallò que va succeir sota les lleis franquistes igual que les lleis llatinoamericanes dâobediència deguda i punt i final o dâamnistia suposen un dèficit democràtic en una societat on el silenci viola encara més els drets de les víctimes.

La creació dâuna comissió per a la recuperació de la memòria històrica suposa una oportunitat per tal que el silenci de lâèpoca franquista no continuï torturant una societat que voluntàriament ha preferit mirar cap a un altre costat, i oblidar que a Espanya âcom a Xile o Argentinaâ el genocidi també va existir.

La Trobada té com a principal objectiu analitzar com es van enfrontar els genocidis patits en països dâAmèrica Llatina i com es va abordar o no a Espanya, no només des del punt de vista dels moviments socials agrupats per a no oblidar allò que va succeir, sinó també quina va ser la resposta institucional i la solució aportada per lâordenament jurídic.

A Espanya, el debat jurídic públic ha estat feble, els Tribunals han emprat dos arguments per rebutjar la revisió de les decisions dels poders públics durant la dictadura: la irretroactivitat de la Constitució de 1978 i la seguretat jurídica, però han oblidat la imprescriptibilitat dels drets humans, especialment quan han estat violats per un règim ilâ¢legítim sorgit de la força de les armes i no de la voluntat popular. Aquest règim, va ser condemnat en diverses ocasions per les Nacions Unides tant en les Conferències de Postdam i San Francisco com en diverses resolucions; per tant, la recuperació de la Memòria Històrica i el rescabalament a les víctimes de la repressió franquista durant i després de la guerra incivil, és un assumpte pendent dels Tribunals, cada vegada més reclamat per la societat espanyola.


I per fer-ho, comptem amb la inestimable colâ¢laboració dâexperts internacionals i nacionals en la matèria, des de juristes fins a periodistes, defensors dels drets humans en ONG... Esperem que les reflexions de la Trobada i les seves conclusions puguin ser útils per a tots aquells que lluiten per la pau i per la justícia.
Barcelona, 20 de març de 2005


Encuentro Internacional

La impunidad como obstáculo en los procesos de construcción democrática

Barcelona, 19-21 de abril de 2005

La impunidad como obstáculo en los procesos de construcción democrática: La eficacia de la justicia transnacional. (las experiencias de América latina y España).


ACJD - C/ Pere Vergés, 1 - 08020 Barcelona - tel: +34 93 207 22 16 / fax: +34 93 207 22 66


International Meeting

Impunity as an obstacle in the processes of construction of democracy

Barcelona, 19th, 20th and 21st April 2005

Impunity as an obstacle in the processes of construction of democracy: the effectiveness of transnational justice (experiences in Latin America and Spain).
ACJD - C/ Pere Vergés, 1 - 08020 Barcelona - tel: +34 93 207 22 16 / fax: +34 93 207 22 66
Mira també:
http://www.memoriaimpunidadjusticiademocracia.com

This work is in the public domain

Comentaris

Alñguns cal que expliquin moltes coses
09 abr 2005
IMPUNITAT I VIOLACIONS DELS DRETS HUMANS: AMENAÇA A LES DEMOCRÀCIES INCIPIENTS

Ponents:

Sr. Baltasar Garzón, Magistrat de l' "Audiencia Nacional"

Alguns dels convidats tenen molt a explicar

www.kaosenlared.net
Re: Memòria, impunitat, justícia, democràcia. Trobada Internacional
09 abr 2005
G. Agamben âEl fundamento de la violencia es la violencia del fundamentoâ?.


Los fascismos son medidas excepcionales-normales de represión que el capital produce y reproducimos con su política, en sus políticas. En el fordismo, se imponían las dictaduras; en el fascismo postmoderno, mediante la guerra se imponen, la democracia, la libertad, los derechos humanos.. .. Tales palabras, significan nada para el mercado que es el padre de la criatura. Nosotros ( no olvidemos) participamos y estamos sometidos (por ley) ha dichos fundamentos.
En ningún fascismo se abolió el mercado y la propiedad privada de los medios de producción; de hecho en el nazismo, el odio racial, homosexual... fue la pantalla fantasma tica del horror que oculta/mostrando la propia racionalidad capitalista.

Hay una impunidad obscena y criminal que se presenta como obstáculo para la vida de millones de seres y que produce: soledad, tristeza, silencio, depresión, precariedad, muerte: capitalismo. La fabrica de la tristeza (y gozo especta/ocular).
No es el señor Garzón, sino toda la âTrobada internacionalâ?que acepta y reproduce,
los fundamentos de dicha impunidad.
Re: Memòria, impunitat, justícia, democràcia. Trobada Internacional
15 abr 2005
Garzón assenyala, la policia tortura!
Cap impunitat!
Sindicato Sindicat