Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Com va anar la Trobada d'Estudiants
06 abr 2005
Entre els dies 24 i 27 de març, al voltant de 150 persones van participar a la III Trobada d’Estudiants dels Països Catalans, organitzada per la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC) i Alternativa Estel, i que enguany es va celebrar a Les Borges Blanques (Les Garrigues). Un dels objectius dels organitzadors és que l’encontre serveixi, principalment, com una eina de formació per aquells estudiants preocupats per la situació de l’educació al nostre país i la voluntat ferma de construir alternatives en el món de l’ensenyament. Així, el gruix de les activitats de la Trobada va consistir en xerrades i tallers simultanis sobre una gran diversitat de qüestions. En aquesta edició, els principals eixos temàtics van ser la mercantilització de l’educació, la qüestió de gènere (tant en l’educació com en les pròpies organitzacions) i el paper del sindicalisme estudiantil. Així, el Procés de Bolonya, la coeducació, la lluita antipatriarcal, les reformes educatives del PSOE o les alternatives educatives populars de las Madres de la Plaza de Mayo van centrar bona part dels continguts. A la vegada, però, la Trobada no es va oblidar de la defensa del territori i d’aquelles problemàtiques més properes a la zona on es desenvolupava, de manera que les xerrades sobre el perill dels cultius transgènics o els efectes nocius de les incineradores de greixos animals també van tenir-hi el seu lloc i van ser força concorregudes. Altres conferències que van despertar l’interès de molts dels participants van ser la història de l’independentisme, els conflictes oblidats a l’Àfrica o l’educació a Veneçuela. Finalment, no van faltar-hi, tampoc, projeccions audiovisuals relacionades amb alguns conflictes territorials, com el vídeo realitzat per Maulets sobre l’Horta de València o el que ha fet el Grup Ornitològic Balear titulat Salvem Mallorca.

Per al bon funcionament de la Trobada, la CEPC i Alternativa Estel van comptar, també, amb el suport d’un grup de persones de la comarca i voltants, que es van encarregar d’elaborar els àpats d’aquest llarg cap de setmana. La majoria d’aquestes persones provenien del Comitè de Suport al Joan Albert, el jove de Bellmunt d’Urgell repressaliat l’11 de setembre del 2001 i condemnat per la justícia espanyola a quantioses sumes de diners en multes i indemnitzacions. I la Trobada va servir, també, per difondre aquest cas i ajudar a recaptar fons per fer front a la pena. Així, el dinar de dissabte va esdevenir un dinar solidari i popular, obert a tothom qui volgués, de manera que, a banda dels propis inscrits a la Trobada, aquell dia es van reunir encara més persones per degustar la típica cassola de tros de Les Garrigues. El primer dia de la Trobada, i després de la inauguració oficial, la Casa de la Cultura va acollir la primera de les xerrades programades, aquesta vegada sobre els darrers casos de repressió a Ponent, i que es va allargar fins entrada la matinada.

A banda dels continguts, que omplien la majoria de les hores del dia, la Trobada va comptar també amb l’aspecte lúdic. Així, dissabte a la nit va tenir lloc el concert amb els grups Revolta 21 (Penedès), Disidencia (Alacant) i Mall (Urgell), que va aplegar unes 400 persones al Pavelló. Després de l’actuació d’aquests tres grups no va faltar tampoc la música electrònica, a càrrec d’Aurora Mora.
A banda del concert programat el dissabte, els participants a la Trobada van saber gaudir, també, a la seva manera. Així, el divendres a la nit va esdevenir una petita festa al mateix lloc on es va sopar, amb musiqueta i begudes de la terra, fins que el cos va aguantar.
Tot i la festa, però, els inscrits a la Trobada van saber combinar-la amb la formació, de manera que a les xerrades de primera hora del matí eren ben pocs els qui hi faltaven. En aquest sentit, des de l’organització valorem molt positivament aquest compromís. Tot i ser menys inscrits que l’edició anterior (la de Sallent era una Trobada atípica al coincidir amb un macroconcert de la discogràfica Propaganda Pel Fet), l’assistència d’enguany a les activitats programades va ser immillorable.

Finalment, la III Trobada d’Estudiants dels Països Catalans va comptar, també, amb el reconeixement i l’atenció de diversos mitjans de comunicació, en especial aquells que tenen la seva principal difusió a les comarques de Ponent, amb un especial protagonisme, aquesta vegada, de les ràdios, ja fossin nacionals, regionals o locals i la premsa i televisió de la zona. Els mitjans on-line, com Indymedia o Vilaweb, també van dedicar espais centrals a l’encontre.

En definitiva, l’edició d’enguany ha servit per consolidar una Trobada d’Estudiants cada vegada més necessària, tant pel que fa al procés de confluència dels dos sindicats estudiantils de l’esquerra independentista com al context actual del món educatiu als Països Catalans, amb agressions cada vegada més directes, que posen en perill l’educació pública i contra les quals cal lluitar si volem assolir, algun dia, una educació al servei del poble i no del mercat, i que no giri l’esquena, com està fent actualment, a la realitat del nostre país.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Com va anar la Trobada d'Estudiants
06 abr 2005
si i també va servir per que uns quants es desfuguessin a fons ....

oi que si ?

vinga amunt la trobada !
Re: Com va anar la Trobada d'Estudiants
06 abr 2005
?¿? desfogar-se, que si fa a la trobada xD
Re: Com va anar la Trobada d'Estudiants
13 abr 2005
a la trobada es fa de tot, xDD

Va estar prou bé.
Sindicato Sindicat