Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
La temporalitat laboral als Països catalans és el doble de la mitjana europea
05 abr 2005
Segons un estudi presentat el dilluns 4 d'abril pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) -i que comprèn, a més dels Països Catalans, l'Aragó i part del Llenguadoc occità- la temporalitat laboral és el doble de la mitjana europea.

Segons l'estudi, a més, la taxa d'ocupació dels treballadors i treballadores joves està per sota de la mitjana de la UE. Igualment, constata que un 66% de la població ocupada treballa en els serveis i que la indústria va perdre entre el 2001 i el 2003 un 4% de llocs de treball.

Una altra dada significativa és la diferència del nivell d'educació respecte a la Catalunya Nord, al sud dels Pirineus «la població activa té baix nivell de formació i un escàs percentatge d'actius en formació mitjana». Malgrat això, l'estudi constata una significativa homogeneïtat econòmica d'aquests territoris.

Beneficis empresarials del 21'7% gràcies als sous baixos

Al mateix temps que es confirmava l'elevada taxa de temporalitat i precarietat de les condicions laborals dels i les treballadores catalanes, segons l'informe la Central de Balanços del Banc central de l'Estat espanyol, el resultat ordinari net de les empreses va créixer el 21,7% el 2004. El benefici brut d'explotació augmentava un 11'6% degut als baixos salaris resultat de l'anomenada "moderació" salarial pactada per patronal i els sindicats majoritaris espanyols. Els sous van créixer un 1,7% menys que el 2003, quedant-se en el 2'8%, molt per sota de la inflació real, fet que confirma la pèrdua sostinguda de poser adquisitiu de la majoria en benefici dels interessos empresarials.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La temporalitat laboral als Països catalans és el doble de la mitjana europea
06 abr 2005
interessant, pots posar link a l'estudi? pots dir dades de temporalitat europa i temporalitat catalunya? així es permet contrastar, continuar informant...
Sindicato Sindicat