Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
Crítica i demandes sobre el procés de regularització d'immigrants
02 abr 2005
COMUNICAT DAVANT DE L’EVOLUCIÓ DEL PROCÉS DE NORMALITZACIÓ DE TREBALLADORS IMMIGRANTS

La Plataforma d’entitats cristianes per la immigració demana més flexibilitat en el procés de normalització

Les entitats sotasignades volem manifestar la nostra preocupació davant les dificultats que constatem en el procés de “normalització� posat en marxa pel Govern Central d’acord amb el
nou Reglament d’estrangeria.

Certament, l’inici d’aquest procés de regularització laboral, pactat per Patronals, Sindicats i Govern Central, és una mesura positiva i necessària, demanada des de feia molt de temps per les entitats socials i els col·lectius d’immigrants, per tal de fer emergir la situació de persones que estan treballant sense poder normalitzar la seva situació administrativa a Espanya.

Ara bé, com el seu nom indica, es tracta d’un procés de normalització que només té en compte la situació laboral de l’estranger. Per tant, no contempla tots aquells immigrants que no estan treballant i que quedaran sense alternativa en la seva situació d’irregularitat.

Tot i així, aquest procés tampoc no permetrà la regularització de molts dels immigrants que treballen al nostre país i que continuaran en situació de precarietat laboral i social.
En efecte, per accedir a la normalització s’exigeix als treballadors estrangers que tinguin un contracte de treball i que estiguin empadronats al nostre país abans del 8 d’agost de 2004. Amb aquest plantejament, nombrosos treballadors immigrants estan quedant al marge per la manca de voluntat dels empresaris i dels empleadors de servei domèstic per tal de facilitar aquest procés. I, el que és més greu, alguns empresaris estan acomiadant els seus treballadors immigrants.

A més, la dificultat d’aconseguir un contracte de treball ocasiona fraus. Sovint, l’estranger es veu sotmès a múltiples picaresques per poder normalitzar-se (pagar ell mateix les quotes de la Seguretat Social corresponents a l’empleador, donar-se d’alta en el sector de servei domèstic discontinu…).

D’altra banda, l’exigència de comptar amb un certificat que acrediti el seu empadronament abans del 8 d’agost de 2004 com a prova excloent pot deixar fora moltes persones que, malgrat trobar-se al nostre país abans d’aquella data, no s’havien pogut empadronar per motius aliens a la seva voluntat (manca d’habitatge, informació, por, inseguretat...).

Davant aquesta situació, creiem necessari reclamar:

1. Que s’admetin altres proves per acreditar l’estada abans del dia 8 d’agost del 2004 (com ara, segells d’entrada al país en els passaports, comptes bancaris, visites mèdiques o, fins i tot, altes indegudes en la Seguretat Social).

2. Que es flexibilitzi la limitació del sector laboral on es permet treballar amb la primera autorització i es faci extensible a més d’un sector, així s’evitaria que caiguin en la irregularitat sobrevinguda si perden la feina, i permetria l’accés a una altra, la qual cosa faria d’aquest un veritable procés normalitzador.

3. Que es prenguin les mesures necessàries per tal que les persones que ja estan regularitzades puguin mantenir la seva situació estable, ja que els actuals criteris de renovació de residència i treball són tan estrictes que es fa més fàcil accedir al primer permís que mantenir-se en situació de regularitat.

4. Finalment, reclamem que, d’una vegada per totes, es dugui a terme una política d’immigració més realista i a llarg termini, que aposti per la real integració social dels immigrants com a ciutadans de ple dret i per una política seriosa de cooperació al desenvolupament amb els països emissors d’emigrants.

Benallar
Càritas Diocesana de Barcelona
Cristians en Diàspora
Cristians pel Socialisme
Delegació Diocesana de Pastoral Obrera
Delegació Diocesana de Pastoral Social
Fundació Migra-Studium
Grup de Pastoral amb Immigrants
Germandat Obrera d’Acció Catòlica (GOAC) de Barcelona
JOC Nacional de Catalunya i les Illes
Justícia i Pau
Religioses en Barris
Unió de Religiosos de Catalunya (URC)

Barcelona, 23 de març de 2005

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat