Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
4rt Assamblea Preparatòria jornades XELL
31 mar 2005
El proper dissabte 2 d'Abril es celebra la 4rt Assamblea per preparar les jornades de la XELL (Xarxa d'Educació Lliure) a l'escola Font dels Eucaliptus, Torre Baró. Per més informació anar a la web http://www.educaciolliure.org
Jornades de la Xell
Xarxa d’Educació Lliure

Som moltes les persones que no entenem el model d’educació dominant. No entenem els exàmens, els premis i càstigs, els deures, les assignatures, el control i la imposició de l’adult/a sobre l’infant, la massificació i homogeneïtzació, el curriculum preestablert, l’esclavitud dels llibres de text, la rigidesa dels espais i els temps, l’agrupament només per criteris d’edats, i tantes i tantes pràctiques del model industrial d’escola

Més enllà dels decrets oficials i les lleis, aquest model educatiu és el resultat d’inèrcies que es fonamenten en uns implícits compartits –el que hom entén per intel·ligència, per progrés, per cultura, per educar, etc.-, que poques vegades són qüestionats, ni tan sols des de posicionaments suposadament progressistes. Sembla com si cada vegada ens ocupéssim menys del que necessita la infància i la joventut per a créixer amb equilibri i integritat, adduïts pel discurs de la preparació per a les demandes del mercat laboral.

Davant d’aquesta realitat, diversos col·lectius i persones hem creat la Xell, una xarxa de confluència de persones, col·lectius i moviments socials interessats en l’educació lliure amb un doble objectiu:
• Promoure la creació i recolzar el funcionament d’escoles, experiències i col·lectius d’educació lliure, i
• Difondre els valors i els principis de l’educació lliure a través de l’organització i la participació en tallers, debats, presentacions i accions de crítica i de construcció d’alternatives

Sempre hi ha hagut, i continuen havent-hi arreu del món i també al nostre entorn, experiències d’educació alternatives fonamentades sobre una concepció diferent de l’ésser humà i de la relació educativa. Es tracta d’espais petits, en què es prioritza la convivència entre persones de diferents edats, una convivència articulada al voltant de conceptes com l’autorregulació, la llibertat responsable, el desenvolupament integral i holístic de totes les dimensions de l’ésser humà, la globalitat i la no linealitat de l’aprenentatge, la flexibilitat dels espais i els temps, el compromís social, i sobretot la igualtat i el respecte per les necessitats i els interessos de les persones.

De la mateixa manera, sempre hi ha hagut i continua havent-hi uns fonaments teòrics molt elaborats basats en aquestes experiències que sovint han significat un punt de referència per a l’evolució de tot el sistema educatiu. Tanmateix, en els darrers anys el pensament únic s’ha imposat també al món educatiu, i aquestes experiències i literatura alternatives han deixat de visualitzar-se i d’obrir nous i vells camins.

Per tal d’avançar en la consecució d’aquest doble objectiu, la Xell convoca a totes les persones interessades en aquest tipus d’educació a participar en unes jornades sobre educació lliure que tindran lloc el proper més de Juny a Barcelona.

Volem que aquesta trobada sigui un espai de reflexió i sobretot d’interaccions. Voldríem evitar caure en l’especialització o la rutina d’aquests tipus d’esdeveniments on hi ha una sobreproducció de pensament i discursos que, un cop acabats, no generen cap tipus d’articulacions col·lectives.

Volem, també, abordar l’educació des d’una perspectiva holística, perquè entenem que la relació educativa abasta totes les dimensions de la persona: la salut, l’alimentació, l’art, les relacions afectives, el desenvolupament cognitiu, la construcció social, etc.

I volem aconseguir això des de les diferents possibilitats expressives de les persones participants, amb presentacions d’experiències actuals, amb taules de debats, amb tallers d’alimentació, de salut, de jocs, etc.

Si desitgeu participar en aquestes jornades o a la Xell, podeu consultar la nostra web www.educaciolliure.net o bé entrar en contacte amb nosaltres enviant un missatge a difusio ARROBA educaciolliure.org
Mira també:
http://www.educaciolliure.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa