Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE
30 mar 2005
Comunicat de premsa de la CEPC en resposta a l’avantprojecte de llei educativa del PSOE, presentat avui per la ministra espanyola d'educació, Maria José San Segundo i que suposa l'obertura del debat, redacció i aprovació final que pot fer-se abans d'acabar aquest any 2005.
Recordem que ja fa més d'un any, en plena campanya electoral, el PSOE es va comprometre a derogar la LOCE -així com la LOU- si esdevenia partit de govern.
Podeu consultar aquí el text de l'avantprojecte (en format PDF)>>http://www.mec.es/files/Anteproyecto_Ley_Organica_Educacion.pdf
Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE

Comunicat de premsa de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC) en resposta a lâAvantprojecte de Llei educativa del PSOE:

Avui s'ha donat a conèixer l'esborrany de l'avantprojecte de reforma educativa preparat pel PSOE i que suposa l'inici del debat i redacció de la futura nova llei espanyol d'educació. Tot i proposar tombar alguns dels apartats més polèmics de la LOCE, segueixen havent-hi aspectes claus: finançament, manteniment de la religió a les aules, autoritarisme, manca de participació i informació als i les estudiants... En tot cas, la problemàtica de l'educació no es resol a cop de llei cada canvi de govern, sinó fent front a qüestions estructurals del sistema educatiu que requereix canvis radicals, i evidentment, en la necessitat de disposar d'un marc educatiu propi als Països Catalans.
Aquests són els aspectes més rellevants que des de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC) hem cregut convenient de mencionar i tractar:

La figura del director i la seua elecció
La composició de la comissió encarregada de lâelecció del o la directora del centre educatiu en qüestió és un avanç respecte a la LOCE. Una tercera part pertany a membres del Claustre, una altra a membres del Consell Escolar i una tercera a membres de lâAdministració. Com podem observar, lâAdministració continua estant present en aquest procés democràtic. No sabem quines són les argumentacions perquè aquesta presència es justifique (no són persones que participen o pertanyen al centre), però positiu és que no tinga la majoria absoluta dins la comissió (com passava en la LOCE). Hem dâaprofundir al màxim en lâaplicació dels valors democràtics als nostres centres, sinó de res valdrà introduir una assignatura sobre âEducació en la ciutadaniaâ?.
A banda, continua eixe reforçament de la figura autoritària del director, ja que la potestat dâimposar les mesures disciplinàries pertinents a lâalumnat recau tant sols en el seu càrrec.

Empresaris als consells escolars de centres amb FP
Lâavantprojecte deixa la possibilitat que es repetisca el mateix postulat que en la LOCE, és a dir, que un empresari triat per la patronal participe de la gestió del centre a través de la seua presència en el Consell Escolar. Des de la CEPC no pensem tolerar una intromissió dâaquesta envergadura per part de la patronal en els nostres centres, i de cap de les maneres deixarem que un empresari arribe a poder decidir el nostre futur amb el seu vot.

La religió continua en les aules
El PSOE sâha netejat les mans amb aquesta decisió de consolidar els postulats de la LOGSE pel que respecta a la matèria de religió. Positiu és que aquesta assignatura no siga avaluable, però no és ni de bon tros lâexpectativa que, com a membres de la âMesa Per una Societat Laica al País Valenciàâ?, teníem al cap.
El PSOE diu basar la seua política en els tractats que té firmats amb el Vaticà, però des de la CEPC li recordem que aquest tractat finalitza en desembre dâaquest any. Ara és lâoportunitat de trencar amb un estatuts de privilegi que suportem des de 1979. La religió, qualsevol, ha de ser una opció personal i en cap cas ha dâestar sufragada per tothom.
A més a més, podríem parlar de les declaracions dels diferents grups eclesiàstics, que són el peix que es mossega la cua. Per què aquells que no volem gaudir del âdretâ? a rebre classes de religió, hem dâestar obligats a fer classes dâuna altra matèria (de la qual la llei no en parla)? Sinó, estem parlant dâun âdretâ? que tan sols és aplicable a determinades persones?

La relació dels concerts i lâaccés a la Universitat
El sistema de concerts ha de desaparèixer i tots els centres amb aquest model de finançament passar a la xarxa pública. La llei perpetua un model que desvirtua el concepte dâeducació PÃBLICA i IGUALITÃRIA per a tothom. La existència de diferents xarxes educatives, i cal també incloure la iniciativa privada, exigeix la presència dâuna prova que ens iguale a tots. Ãs trist per a tots els estudiants de lâensenyament públic, però ja hem dit al principi que els problemes de lâeducació responen a qüestions estructurals del sistema educatiu que requereix canvis radicals.
No cal que ho diguem des de la CEPC, perquè de ben segur que els propis estudiants, pel primer que eixiran al carrer, serà pel canvi de percentatge que ha sofert la comptabilitat de les notes per accedir a la Universitat (60% la Selectivitat i 40% lâexpedient del Batxillerat). Cap estudiant acceptarà jugar-se dos anys de la seua vida en tres dies. I el que de ben segur no permetrem, és la possibilitat que deixa oberta la llei per afegir una prova oral en llengua estrangera (com ja introduïa la LOCE), ja que no podem fer enfrontar-se a una prova dâaquestes característiques a un o una alumna de 18 anys, afegint-li a més de ser en una llengua que no és la seua, la pressió que suposa la càrrega dâexàmens dâeixos tres dies fatídics per a qualsevol estudiant.

La repetició de cursos: llei de finançament
Com bé mostren els estudis, repetir no és la solució en la majoria dels casos. Aquest avantprojecte contempla en major o menor mesura aquests postulats, ja que tant sols permet suspendre un vegada en primària i dues en lâESO. Ara bé, li falta incidir moltíssim en una qüestió bàsica per recolzar aquest fonament ideològic, i és que falta concretar la inversió en els recursos materials i, en especial èmfasi, en els recursos humans per a poder respondre a totes les necessitats educatives de lâalumnat, que al cap i a la fi ha de ser el que realment acabe amb el fracàs escolar, i no els exàmens, les repeticions i les segregacions.
Des de la CEPC sí que volem fer una crida al PSOE, demanant-li que mire cap endarrere, i se nâadone que sense una bona llei de finançament no anem enlloc. Hem de posar-nos tots al cap que el PIB destinat a lâEducació ha dâaugmentar considerablement fins a un 6% com a mínim, encara que des de la nostra organització, apostaríem per el 7%.

La llengua catalana
El bilingüisme és un sistema on totes les llengües que sâestudien tenen una mateixa càrrega lectiva. Ací hem de donar lâenhorabona al PSOE per haver-lo comprés, però tenim les nostres reticències, fins que no seâns confirme que açò ocorrerà durant tots els cursos educatius. En tot cas, però, hem de tenir present que no estem parlant de dues llengües d'igual a igual i que el que estem patint és un procés de substitució lingüística.

Per acabar, voldríem fer un comentari sobre lâactitud de lâoposició. Ãs rellevant la hipocresia política que envolta el document que el Partit Popular va presentar ahir, tot just abans de saber que deia la llei. Un document que denuncia lâactitud del PSOE per elaborar una reminiscència de la LOGSE, quan la seua única aportació és la defensa dels postulats de la LOCE.

NI REFORMES NI REGRESSIONS
CONSTRUÃ?M LâENSENYAMENT PÃBLIC, CATALÃ, LAIC I DE QUALITAT
Mira també:
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE
30 mar 2005
una pregunta:
amb quina legitimitat heu escrit aquest comunicat (respectable en continguts)??m'extranya que les diferents assemblees es llegeixin l'avantprojecte, i es consensui un document en tansols un dia, però en fi, és el que tenen les presses...
Re: Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE
31 mar 2005
assemblearisme SI
tonteria esquerranosa NO
Re: Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE
31 mar 2005
Xato, n'hi ha que en diuen presses i n'hi ha que en diuen posicionaments d'actualitat. La militància de la CEPC ho és per alguna cosa, vull dir que no ho és per casualitat, i la defensa de l'escola pública, el bandejament de la religió de les aules, un finançament adequat, la presència del català a les aules o el rebuig a la presència del capital als instituts són aspectes que, per sort, es tenen molt clars (ja abans de militar, fins i tot). Perquè un no s'apunta a l'esquerra independentista com qui va a un club d'escacs, sinó que té uns valors ideològics sòlids. (no com certes tribus urbanes...)
I senyor/a assembleari, la legitimitat...no la donaràs tu. Quina barra.
Re: Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE
31 mar 2005
Mite'l, l'assambleari!
T'han explicat mai què és un comunicat?
Quan hi ha detencions i immediatament es treu un comunicat, s'ha consultat amb tothom "per consensuar el document"? Quan hi ha un desallotjament i es fa un comunicat, es consulta tot quisqui abans de treure'l?
Així, si l'Estat presenta un esborrany de llei, el comunicat s'ha de fer al cap de mig any? Fes-ho, fes-ho, que veuràs el resultat...
Apa, més formació i menys demagògia, que hi guanyarem tots/es.
Re: Valoració de l'avantprojecte de llei educativa del PSOE
31 mar 2005
Qui escriu els manifestos es una comissió nacional integrada per 5 militants, que és renova com a mínim un cop a l'any. Si aquest comunicat no agradés a la militància, i fos molt greu, es substituiria els integrants a la següent mesa nacional (que per això les fem cada 6-7 setmanes tot i que el País sigui llarguíssim i tinguem gent des d'Elx a Perpinyà incloses les illes). Si això no et sembla prou assembleari el millor serà viure en una cova i fer vida ascètica. I realment, et penses que no era previsible a grans trets de que aniria la reforma? les comes no, però els punts bàsics són els estem esperant, preparant entre tots i totes la resposta des del març passat.
Sindicat