Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
El terratremol de Sumatra pot haver causat 2000 morts
29 mar 2005
EL PERIÓDICO - ÚLTIMA HORA

INTERNACIONAL

29/03/05

NOU SISME AL SUD-EST ASIÀTIC


EL TERRATREMOL DE SUMATRA POT HAVER CAUSAT PROP DE 2.000 MORTS

LES AUTORITATS D'INDONÈSIA HAN DESACTIVAT L'ALERTA DE TSUNAMIS DESPRÉS DE COMPROVAR QUE EL SISME NO HAVIA DESENCADENAT ONADES GEGANTS

AGÈNCIES
Jakarta. -- El terratrèmol de magnitud 8,7 en l'escala oberta de Richter que es va registrar ahir a la nit a la costa de l'illa indonèsia de Sumatra pot haver causat uns 2.000 morts, encara que la por que provoqués un tsunami similar al del mes de desembre s'ha descartat aquesta matinada.

La majoria de les víctimes s'han registrat a la remota illa indonèsia de Nias, davant de la costa occidental de Sumatra i molt a prop de l'epicentre, on, segons el vicepresident d'Indonèsia, Yusuf Kalla, poden haver mort entre 1.000 i 2.000 persones. No obstant, altres fonts oficials han rebaixat la xifra de morts a uns 300.

El terratrèmol va tenir lloc a les 23.09 hores (18.09 a Espanya) i l'epicentre es va localitzar a uns 30 quilòmetres de profunditat a l'oceà �ndic, a uns 200 quilòmetres de la localitat de Sibolga, a la costa occidental de Sumatra.

A Nias, el sisme ha destruït el 70% dels edificis situats al mercat de la localitat de Gunungsitoli, a l'est de l'illa.

RESCAT DE SUPERVIVENTS

Funcionaris del govern local de Nias han declarat a la ràdio que des de primera hora del matí han intensificat els esforços per trobar supervivents i que els ferits segueixen arribant als hospitals de l'illa, que estan desbordats.

S'espera que arribin aviat un o diversos helicòpters de les Nacions Unides per supervisar la zona afectada i avaluar els danys. L'illa de Nias està situada a uns 125 quilòmetres a l'oest de Sumatra i era fins no fa gaire paradís de surfistes.

Després de produir-se el sisme, milers de residents van fugir a les zones altes de l'illa per por que es produïssin onades gegants, com va passar el mes de desembre passat.PÃNIC A LA PROVÃ?NCIA D'ACEH

Nias, amb 500.000 habitants, va resultar molt danyada per aquell sisme submarí, que va causar la mort de més de 300.000 persones al Sud-est Asiàtic, la gran majoria a l'illa indonèsia de Sumatra.

A la devastada província d'Aceh (al nord de Sumatra) el terratrèmol va provocar el pànic entre els traumatitzats habitants, que també van sortir al carrer, i hi va haver talls de llum provocats per la caiguda de la xarxa elèctrica.

El sisme s'ha pogut sentir a països veïns com Tailàndia, Malàisia i Singapur, i les autoritats van activar l'alarma de tsunami donada la magnitud del moviment telâ¢lúric, però al cap d'unes hores va ser desactivada.


-------------------------------------------------

VILAWEB

SOCIETAT:

UN TERRATRÃMOL DE 5,7 GRAUS RICHTER SACSEJA LA COSTA D'INDONÃSIA, HORES DESPRÃS DEL SISME DE 8,7 GRAUS

29/03/2005

HONG KONG, 29 (EP/AP)

Un sisme de 5,7 graus en l'escala oberta de Richter (de 0 a 10) ha sacsejat avui una zona pròxima a la regió afectada ahir per un terratrèmol de 8,7 graus Richter de magnitud, han dit sismòlegs des de Hong Kong.

El sisme s'ha registrat a les 6.19 hores (1.19 a Catalunya) i ha tingut l'epicentre a uns 620 quilòmetres al sud-sud-oest de Banda Aceh (Indonèsia), ha dit l'Observatori de Hong Kong en un comunicat.

Aquest últim terratrèmol ha passat a prop de l'illa indonèsia de Nias, la zona més afectada pel tremolor d'ahir al mar d'Andaman. De moment es desconeixen les conseqüències del sisme d'avui.


-------------------------------------------------


El Periódico - última hora

29/03/05

FENÃMENS NATURALS

MEDI AMBIENT

UN LLEU SISME DE MAGNITUD 2,5 SACSEJA LA COMARCA DEL RIPOLLÃS

AGÃNCIES


Girona. -- La comarca del Ripollès ha registrat a primera hora d'aquest matí un lleu sisme que a penes ha estat percebut i que, per tant, no ha causat alarma entre la població, segons ha explicat una portaveu de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

El sisme, de magnitud 2,5 en l'escala de Richter, s'ha produït a les 6.43 hores entre els municipis de Campdevànol i Ribes, amb l'epicentre situat al nord de la població de Bruguera, concretament en una latitud de 42 graus 34 minuts nord i 2 graus 13 minuts est.

This work is in the public domain

Comentaris

Les Autoritats Indonesies confirmen 300 morts en el terratremol d'ahir de 8,7 graus, però es temen que la xifra augmenti fins a 2000
29 mar 2005
Televisió de Catalunya

TELENOTICIES.COM

CATÃSTROFES HUMANES

29/03/2005 10:15

LES AUTORITATS CONFIRMEN 300 CADÃVERS


MÃS DE MIL MORTS A INDONÃSIA EN UN TERRATRÃMOL DE 8,7 GRAUS A L'ESCALA DE RICHTERUn nou terratrèmol al sud-est asiàtic ha deixat entre 1.000 i 2.000 morts, segons el vicepresident d'Indonèsia, tot i que les autoritats només han confirmat l'existència de 300 cadàvers. Els equips d'emergència han començat les tasques de rescat de possibles supervivents entre la runa, i l'ONU ha anunciat l'enviament d'helicòpters avui mateix per avaluar la situació sobre el terreny. L'alerta de tsunami ha provocat el pànic entre la població pel recent rècord de les 273.000 víctimes mortals del 26 de desembre.


El vicepresident d'Indonèsia, Yusuf Kalla, ha assegurat que el nombre de víctimes mortals pel terratrèmol al mar d'Andaman podria ser d'entre 1.000 i 2.000 a l'illa de Nias, la més propera a l'epicentre del terratrèmol. Tant allà com a Cimelou el sisme ha provocat importants danys materials.

El centre d'advertència del Pacífic va fer saltar l'alarma en assenyalar que el sisme podria generar "un tsunami molt destructiu" i va aconsellar l'evacuació immediata de les zones de la costa en una àrea de 1.000 quilòmetres al voltant de l'epicentre. No obstant això, hores després l'alerta va ser retirada a Indonèsia, Tailàndia, l'�ndia i Sri Lanka. Els experts van indicar, a més, que tot i que es produís un tsunami no era previsible que fos tan destructiu com el del desembre passat.

Segons el Servei Geològic nord-americà, el sisme es va produir a 30,5 quilòmetres de profunditat i va tenir el seu epicentre a uns 200 quilòmetres al nord-oest de la costa de l'illa indonèsia de Sumatra a les 23.09 hora local (18.09 hora espanyola). La zona està prop del lloc on un terratrèmol de magnitud 9,0 va provocar el devastador tsunami que el 26 de desembre va causar la mort de 273.000 persones.
Sindicat