Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Un terratrèmol de 8,2 graus sacseja el sud-est asiàtic i fa pressagiar un altre tsunami
28 mar 2005
TELEVISIÃ DE CATALUNYA

TELENOTICIES.COM

DESASTRES NATURALS


28/03/2005

Sumatra

Un terratrèmol de 8,2 graus sacseja el sud-est asiàtic i fa pressagiar un altre tsunami


L'epicentre s'ha situat a l'oceà �ndic al sud de l'illa indonèsia de Sumatra molt a prop on hi va haver el tsunami fa tres mesos.
sunami.jpg
sunami al mon.jpg
Zona de sunami.gif
zona del sunami 2.gif
Un terratrèmol de 8,2 graus en l'escala de Richter ha sacsejat avui el nord de l'illa indonèsia de Sumatra. De moment es parla de desenes de víctimes mortals, mentre la població abandona massivament les zones costaneres del sud-est asiàtic, on el passat dia 26 de desembre va patir un tsunami devastador que es va emportar la vida de 273.000 persones. El sisme ha alertat el Servei Sismològic Mundial i ha advertit que ara es pot originar un tsunami de "molt destructiu". Aquest risc es descartarà si en les properes hores no es detecten fortes onades a l'oceà �ndic.El pànic s'ha desfermat entre la població traumatitzada del sud-est asiàtic quan a les onze de la nit (les sis de la tarda hora catalana) la Terra ha tremolat. Ho ha fet amb la potència d'entre 8,2 i 8,5 graus en l'escala de Richter i ha recordat, i molt, el devastador tsunami que el passat dia de Sant Esteve va causar 273.000 víctimes mortals a la mateixa zona després d'un moviment tel·lúric de 9 graus.

L'epicentre s'ha situat a l'oceà �ndic, a 205 quilòmetres a l'oest de Sibolga, al sud de l'illa indonèsia de Sumatra. Precisament aquesta illa va ser una de les zones més greument afectades pel tsunami de fa tres mesos, l'experiència del qual ha fet activar totes les alertes. L'Agència nord-americana de Vigilància Geològica i el Centre d'Alerta de Tsunamis del Pacífic, a Hawaii, no descarta que en qualsevol moment s'origini un nou moviment marítim amb una força igualment destructiva.

EVAQUACIONS MASSIVES PER EVITAR MES MORTS DELS QUE JA HI HAN

Per això, s'ha demanat que s'evacuïn les zones pròximes a la costa en un radi de mil quilòmetres al voltant de l'epicentre. Un avís, aquest, que ja ha fet el govern tailandès, però que podria no arribar a tota la població, tal com va passar al desembre. A més, el fet que sigui de nit podria complicar les tasques d'evacuació. També hi ha avís a l'arxipèlag indi d'Andaman i Nicobar, on les autoritats es preparen per a possibles evacuacions.

En alguns llocs, com l'illa de Nias, els avisos han arribat massa tard i el terratrèmol ja ha provocat algunes víctimes mortals. De moment es parla de desenes de morts en aquesta illa i no es descarta que la xifra pugui augmentar de manera considerable.

Si en les properes tres o quatre hores no es detecten onades fortes es podrà descartar el risc de tsunamis. Ara per ara, la sensació dels experts és optimista i es creu que el mar es podria mantenir encalmat.

De moment, es mira de detallar quin ha estat l'abast real del moviment que durant uns tres minuts també s'ha deixat sentir a Tailàndia, Singapur i Malàisia. Aquest moviment es tracta d'una rèplica del tsunami del desembre, però segons els experts l'energia alliberada pel terratrèmol d'avui és 30 vegades inferior.

This work is in the public domain

Comentaris

Noves informacións augmenten la intensitat del terratremol a 8,7 graus en l'escala de Richter
28 mar 2005
El Periódico - última hora

INTERNACIONAL

28/03/05

CATÀSTROFE

UN SISME DE 8,7 EN L'ESCALA DE RICHTER A SUMATRA PROVOCA EL PÀNIC

• El fort moviment sísmic ha tingut lloc al nord de l'illa indonèsia i ha ocasionat desenes de mortsBangkok / Jakarta / Washington. -- Un fort terratrèmol, d'una magnitud de 8,7 graus en l'escala Richter, s'ha registrat al nord --200 quilòmetres-- de l'illa indonèsia de Sumatra, informa el Centre Sismològic Mundial. El sisme --que ha provocat el pànic a les zones costaneres de la zona-- ha ocasionat desenes de morts i ha provocat importants danys materials a l'illa de Nias, al sud de Sumatra, segons un responsable local de la televisió Metro TV.

El moviment tel•lúric s'ha pogut sentir a Jakarta i a les capitals de Tailàndia, Singapur i Malàisia, segons testimonis presencials.

A la mateixa zona es va produir a finals de desembre passat un terratrèmol que va causar més de 300.000 víctimes en diversos països del Sud-est Asiàtic.

El sisme ha ocasionat el pànic i talls d'electricitat a l'illa indonèsia de Sumatra, segons els responsables i informacions de premsa.

TURISTES EVACUATS

Prop de 4.000 turistes i habitants de la zona han estat evacuats dels balnearis de Patong i Kamala, a l'illa de Phuket, al sud-oest de Tailàndia, segons indiquen fonts oficials.

Així mateix, les autoritats locals han informat que s'ha produït a les províncies de Phuket, Krabi i Phang Nga una baixada de la marea similar a la que va tenir lloc el 26 de desembre passat, poc abans que tingués lloc el devastador tsunami.

Les autoritats de Tailàndia han demanat als habitants de les poblacions de la costa del sud-oest que es dirigeixin amb els seus objectes personals "més valuosos" als llocs alts per protegir-se d'un possible tsunami.

"Per favor, aneu ara a llocs alts. Hi ha grans possibilitats que s'origini un altre tsunami", ha dit Samith Dhammasaroj, membre de l'equip tailandès que està muntant el centre nacional d'alerta de tsunami.
Emitida una alerta de maremoto cerca de Sumatra tras detectarse el seísmo de 8,7 grados
28 mar 2005
Las autoridades de Indonesia hablan de decenas de muertos tras el nuevo terremoto

28-03-2005

AGENCIAS


Un terremoto de al menos 8,7 grados (inicialmente se dijo 8,2) se ha registrado hoy en Indonesia, país donde hace tres meses se produjo un trágico maremoto de 9,0 grados en el que murieron cientos de miles de personas. El terremoto se ha producido junto a la costa de Sumatra, a las 18.09 hora peninsular española, y podría haber causado docenas de muertos, según las autoridades. Sin embargo, Tailandia ha levantado la alerta por "tsunami".Varios países de la zona han activado alertas por maremotos y los habitantes de poblaciones cercanas al epicentro han salido a la calle aterrorizados. Hay problemas de suministro eléctrico y edificios afectados, según testigos.
El terremoto tiene el potencial de causar "un tsunami muy destructivo" informó el centro de advertencia de tsunamis del Pacífico, que también aseguró que sus sismógrafos detectaron una magnitud tres puntos por encima de la primera estimación, hasta los 8,5. El organismo aconsejó la evacuación inmediata de zonas costeras a 1.000 kilómetros del epicentro del sismo.

Residentes en la isla de Sumatra han informado de daños en algunos edificios y del corte de la electricidad en ciertas zonas como consecuencia del fuerte seísmo que se registró hoy al noroeste de la isla, según el canal indonesio Metro TV.

Esta televisión mostró imágenes de la capital de la provincia de Aceh en el norte de Sumatra, Banda Aceh, donde la gente ha salido a las calles y no se atreve a volver a sus casas.

4.000 EVACUADOS EN PHUKET

Cerca de 4.000 turistas y lugareños han sido evacuados de los balnearios de Patong y Kamala, en la isla de Phuket, al suroeste de Tailandia, según indicaron fuentes oficiales. Asimismo, las autoridades locales han informado que se ha producido en las provincias de Phuket, Krabi y Phang Nga, una bajada de la marea similar a la que tuvo lugar el pasado 26 de diciembre poco antes de que tuviera lugar el devastador "tsunami".

El terremoto, ocurrido en torno a las 23:10 hora local (16:10 GMT) y cuyo epicentro ha sido detectado a unos 200 kilómetros al noroeste de la costa de la isla indonesia de Sumatra, se ha sentido en todas las localidades del sur del Tailandia, e incluso en Bangkok, la capital.
El Govern de l'Estat Español desplega un dispositiu d'emergència devant del nou terratremol a Asia
28 mar 2005
EL GOBIERNO ESPAÑOL DESPLIEGA UN DISPOSITIVO DE EMERGENCIA ANTE EL NUEVO TERREMOTO EN ASIA

SE HA ALERTADO A LOS EMBAJADORES Y A LOS SERVICIOS CONSULARES EN ESA REGIÓN


28-03-2005


AGENCIAS


El Ministerio de Exteriores español ya ha puesto en marcha un dispositivo de emergencia ante el fuerte terremoto registrado al noroeste de la isla indonesia de Sumatra, de 8,2 en la escala Richter. Este dispositivo incluye gestiones para atender inmediatamente las necesidades de los españoles que permanecen en la zona.


(PERÒ NOMÉS ATÉN ALS ESPAÑOLS PRESENTS A LA ZONA I ALS EMBAIXADORS I SERVEIS CONSULARS. ELS NADIUS...QUE ELS DONIN PEL SAC)


Entre otras medidas, se ha alertado a los embajadores y a los servicios consulares de España en países de esa región. De igual modo, se ha entrado en contacto con Cruz Roja y Acción contra el Hambre, organizaciones no gubernamentales que mantienen cooperantes españoles en la isla de Sumatra.


Una alerta de 'tsunami' fue emitida después de que se registrara un terremoto, de 8,2 en la escala Richter, en torno a las 23:10 hora local (18:10 en España), en el mar de Andamán, junto a la isla indonesia de Sumatra.

En la misma zona se produjo a finales de diciembre pasado un maremoto que provocó causó más de trescientas mil víctimas en varios países del sudeste asiático.
Las autoridades de Indonesia hablan ya de centenares de muertos tras el nuevo terremoto
28 mar 2005
CADENA SER

LAS AUTORIDADES DE INDONESIA HABLAN YA DE CENTENARES DE MUERTOS TRAS EL NUEVO TERREMOTO

TAILANDIA Y SRI LANKA LEVANTAN LA ALERTA POR "TSUNAMI" TRAS EL SEÃ?SMO DE 8,7 GRADOS


28-03-2005

AGENCIAS

00:24 p.m.


Un terremoto de al menos 8,7 grados (inicialmente se dijo 8,2) se ha registrado hoy en Indonesia, país donde hace tres meses se produjo un trágico maremoto de 9,0 grados en el que murieron cientos de miles de personas. El terremoto se ha producido junto a la costa de Sumatra, a las 18.09 hora peninsular española, y podría haber causado centenares de muertos, según las autoridades. Sin embargo, Tailandia y Sri Lanka han levantado la alerta por "tsunami".Según fuentes oficiales, más de 200 de personas habrían muerto en la isla Nias, al oeste de la isla indonesia de Sumatra, a causa del terremoto.

Funcionarios civiles y policías de Nias, situada a unos 125 kilómetros al oeste de Sumatra y hasta no hace mucho paraíso de surfistas, dijeron al canal nacional de televisión que unas 50 personas quedaron sepultadas por los escombros.

Los habitantes de poblaciones cercanas al epicentro han salido a la calle aterrorizados. Hay problemas de suministro eléctrico y edificios afectados, según testigos.


LEVANTAN LA ALERTA POR TSUNAMI

Tras el terremoto, varios países de la zona habían activado alertas por maremotos. Sin embargo, las autoridades de Tailandia y Siri Lanka han levantado la alerta de "tsunami" casi cuatro horas después del terremoto, indicaron fuentes oficiales.

"Estamos informando a la gente de que existe seguridad y de que puede regresar a sus hogares. Creemos que si se hubiera producido un 'tsunami', éste ya tendría que haber alcanzado la costa", declaró el subdirector del Instituto de Meteorología tailandés.

El terremoto tiene el potencial de causar "un tsunami muy destructivo" informó el centro de advertencia de tsunamis del Pacífico, que también aseguró que sus sismógrafos detectaron una magnitud tres puntos por encima de la primera estimación, hasta los 8,5. El organismo aconsejó la evacuación inmediata de zonas costeras a 1.000 kilómetros del epicentro del sismo.

Residentes en la isla de Sumatra han informado de daños en algunos edificios y del corte de la electricidad en ciertas zonas como consecuencia del fuerte seísmo que se registró hoy al noroeste de la isla, según el canal indonesio Metro TV.

Esta televisión mostró imágenes de la capital de la provincia de Aceh en el norte de Sumatra, Banda Aceh, donde la gente ha salido a las calles y no se atreve a volver a sus casas.


4.000 EVACUADOS EN PHUKET

Cerca de 4.000 turistas y lugareños han sido evacuados de los balnearios de Patong y Kamala, en la isla de Phuket, al suroeste de Tailandia, según indicaron fuentes oficiales. Asimismo, las autoridades locales han informado que se ha producido en las provincias de Phuket, Krabi y Phang Nga, una bajada de la marea similar a la que tuvo lugar el pasado 26 de diciembre poco antes de que tuviera lugar el devastador "tsunami".

El terremoto, ocurrido en torno a las 23:10 hora local (16:10 GMT) y cuyo epicentro ha sido detectado a unos 200 kilómetros al noroeste de la costa de la isla indonesia de Sumatra, se ha sentido en todas las localidades del sur del Tailandia, e incluso en Bangkok, la capital.
Com es produeix un tsunami?
28 mar 2005
sunami.gif
Aqui us deixo informació sobre com es produeix un tsunami.
Sindicat Terrassa