Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
La CUP presenta una moció de suport al manifest de FRAGA i contra els transgènic
23 mar 2005
La representant del Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular de Valls, Aida Garcia Secall presenta a l’aprovació del Plenari Municipal la moció el proper 29 de març.
El 30 de gener, després d'una convocatòria de l'Assemblea Pagesa de Catalunya i Ecologistas en Acción, amb la col·laboració del Comitè Aragonès d'Agricultura Ecològica, 160 pagesos i ramaders de Catalunya y Aragó reunits a Fraga, la majoria provinents de l'agricultura i ramaderia ecològica, vàren consensuar un manifest de posicionament contra els cultius transgènics.



MOCIÓ DE SUPORT AL MANIFEST DE FRAGA
La representant del Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular, Aida Garcia Secall presenta a l’aprovació del Plenari Municipal la següent moció:
EXPOSICIÓ DE MOTIUS:
El 30 de gener, després d'una convocatòria de l'Assemblea Pagesa de Catalunya i Ecologistas en Acción, amb la col·laboració del Comitè Aragonès d'Agricultura Ecològica, 160 pagesos i ramaders de Catalunya y Aragó reunits a Fraga, la majoria provinents de l'agricultura i ramaderia ecològica, vàren consensuar un manifest de posicionament contra els cultius transgènics.
El manifest pretén ser una eina per a mostrar el rebuig al Decret de Coexistencia i als cultius transgènics,
MANIFEST DE FRAGA
Davant les diferents propostes sobre Decrets de Coexistència i veient la creixent onada de casos de contaminació transgènica d'aliments ecològics, diferents col·lectius i ciutadans constituim un nou espai de treball. ( Sense protagonistes destacats, líders mediàtics ni interlocutors institucionalitzats, es constitueix aquest espai). Som pagesos, consumidores ecològiques, ciutadans rurals, investigadores, sindicalistes, gent dels transformats, etc. Gent de l'Aragó i d'arreu dels Països Catalans que no ens resignem a quedar-nos parats.
Constatem
- Els diferents casos de contaminació apareguts en les últimes campanyes a la ramaderia i agricultura ecològica de l'Estat.
- Que les propostes de DECRETS de Coexistència, tant de l'Administració Estatal com de la catalana, no evitaran la contaminació de la resta del cultius ni estableixen convenientment les responsabilitats en aquests casos.
- Que la contaminació transgènica té impactes especialment negatius en les produccions ecològiques i que els Decrets previstos els fan irreversibles. Si aquests s'aproven, molts pagesos ecològics hauran d'abandonar el cultiu o arriscar-se a importants pèrdues econòmiques.
- Que les propostes de Decrets no resolen el conflicte sinó certifiquen la pèrdua de llibertat d'elecció dels pagesos i consumidors, el monopoli en matèria de llavors i la reducció de la biodiversitat històrica.
- Que durant les anteriors legislatures l'Estat espanyol esdevingué líder en l'autorització de varietats transgèniques i experimentacions realitzades, esdevenint el gran laboratori de proves europeu. Tot plegat, sense debat públic.
- Que els nous executius espanyol i català tracen una línia de continuïtat amb els anteriors i això s'expressa en la pretensió d'evitar el debat polític i social resolent la qüestió de la coexistència VIA DECRET. Contràriament, diversos estats europeus han fomentat processos parlamentaris participatius sobre el tema i més de 100 regions s'han declarat lliures de transgènics.
- La complicitat i negligència de les Administracions, les grans empreses promotores dels transgènics i certes cúpules científiques i universitàries a l'hora d'estimular el ràpid desplegament d'aquest cultius, amb menyspreu dels impactes socials i ambientals.
- L'aplicació de la tecnologia transgènica a altres cultius amb l'imminent extensió del conflicte entre una agricultura privatitzada i modificada genèticament i la resta.
- Que els mètodes del CCPAE són de dubtosa eficiència a l'hora de certificar que els productes ecològics estiguin lliures d'OGM.
Considerem que:
- És imprescindible garantir una agricultura, un medi i una alimentació lliures de transgènics.
- L'extensió dels transgènics no respon a una necessitat socialment compartida sinó a les voluntats de lucre de les empreses del Agronegoci. Davant l'amplitud dels seus impactes negatius i els reduïts beneficiaris, cal aturar-la.
- L'agroecologia és una estratègia productiva i una forma de vida clau per afrontar la crisi agrària i rural i a l'hora de garantir la seguretat alimentària de la població. Per això no pot permetre's que els transgènics la posin en perill.
- Les varietats modificades genèticament són un pas més cap a la privatització de la vida i la dependència de la pagesia respecte als multinacionals del sector.
- Són necessàries mesures de pressió cap a l'administració i de pedagogia i contrapropaganda al camp i la ciutat. Donada la pluralitat dels afectats negativament pels transgènics cal avançar també en una plataforma d'acció plural evitant caure en nous corporativismes.
Per això demandem:
1. La Retirada de les propostes dels Decrets de Coexistencia que preparen tant la Generalitat de Catalunya com el Govern de l'Estat Espanyol i l'establiment de processos de decisió adequats per un conflicte d'aquesta magnitud.
2. Que no s'autoritzi la sembra de varietats de blat de moro modificades genèticament per a la pròxima campanya ja que no està garantida la protecció de la resta de cultius ni establertes les responsabilitats en cas de contaminació.
3. L''inici d'un ampli debat social que condueixi a una consulta social vinculant sobre el futur d'aquests cultius.
4. L'establiment d'una moratòria sobre l'autorització de cultius i camps experimentals de varietats transgèniques i que es garanteixi un ampli procés públic de discussió i decisió.
5. El posicionament dels diferents Consells Reguladors de les Produccions ecològiques respecte als cultius transgènics i les propostes de Decrets de Coexistència
6. Que l'Agroecologia i l'agricultura ecològica siguin declarades com a pràctiques d'interès públic i se'n prioritzi el seu desenvolupament.
7. L'aturada definitiva de la investigació pública en cultius transgènics i el recolzament de la investigació agroecològica.
8. La retirada de la legislació que permet que siguin patentades i privatitzades les plantes i animals, mantinguts i millorats històricament per les pràctiques pageses.
9. Que les comunitats d'Aragó i Catalunya siguin declarades zones lliures de transgènics.
10. Que durant la primera quinzena de Febrer, abans de l'inici de la sembra, el DARP, el MAPA, el Ministeri de Mediambient, el CAAE i el CCPAE ens trametin una resposta inequívoca a aquestes qüestions.

30 de Gener de 2004, Fraga

ACORDS
1.- Comunicar a l’Assemblea Pagesa de Catalunya i la resta de promotors del manifest, la nostra adhesió com Ajuntament de Valls al Manifest de Fraga com a mesura de rebuig als Decrets de Coexistència (estatal i autonòmic) i als cultius transgènics.
2.- Demanar la retirada de les propostes dels Decrets de Coexistencia que preparen tant la Generalitat de Catalunya com el Govern de l'Estat Espanyol, comunicant el posicionament d’aquest Ple a ambdues administracions competents.
3.- Comunicar al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, la petició de l’Ajuntament de Valls per tal que Catalunya sigui declarada zona lliure de transgènics.
4.- Comunicar al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i al Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, la petició de l’Ajuntament de Valls per tal que el futur Estatut de Catalunya inclogui el dret a la sobirania alimentària dels pobles.
5.- Donar suport a totes les iniciatives que sorgeixin al municipi per tal de mostrar el rebuig cap als Decrets de coexistència i als cultius transgènics.

Valls, a 22 de març de 2005

This work is in the public domain

Comentaris

La Comissió Europea continuarà autoritzant la comercialització de transgènics a la Unió
23 mar 2005
La Comissió Europea ha anunciat que continuarà autoritzant la comercialització d'organismes genèticament modificats (OGM), altrament anomenats transgènics, en la Unió Europea. La Comissió ha reconegut que els productes transgènics encara generen inquietud entre els consumidors i les empreses agroalimentàries, i que tan sols alguns estats membres són partidaris d'aquesta autorització per bé que, segons la Comissió, en el nou reglament s'ha volgut filar molt prim quant a l'avaluació i l'etiquetatge dels productes transgènics.
De fet, aquesta decisió no aporta gaire elements nous, l'organisme que presideix ara José Manuel Durão Barroso dóna continuïtat a la política de l'equip de Romano Prodi, alhora que autoritza els transgènics pendents, 'com més aviat millor'.
Recordem que fa dos dies ecologistes, consumidors i agricultors protestaven a Brussel·les demanant la Comissió que no impulsés un política favorable als transgènics fins que no hi hagués mecanismes que permetessin una coexistència segura dels cultius trangènics amb els tradicionals. També a casa nostra hi ha hagut mobilitzacions.
Re: La CUP presenta una moció de suport al manifest de FRAGA i contra els transgènic
24 mar 2005
si tots els partits possesin aki les seves esmenes o el k fossi als consistoris no pararien mai....una miketa de serietat
Re: La CUP presenta una moció de suport al manifest de FRAGA i contra els transgènic
24 mar 2005
aixi podriem veure qui presenta que i perquè.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more