Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Tres incendis porvocats al Delta del Llobregat
23 mar 2005
En només tres dies s'han produit tres incendis al Delta del Llobregat i amb tota seguretat tots tres provocats segons declaracions dels propis bombers. El primer es va produir el dissabte dia 5 a la zona de ca l'Arana al Prat afectant només una hectàrea de canyissars per la ràpida actuació dels bombers. Actuació que no es va repetir el dimarts dia vuit a la zona del Remolar, entre Viladecans i Gavà, en no trobar l'entrada a la reserva i on dos incendis més van provocar la destrucció de 20 hectarees de zona protegida d'alt valor mediambiental i catalogades com a ZEPA (Zona Especial Protecció Aus).
llobregat2R.jpg
10 març 2005. Delta del Llobregat

Els incendis del dimarts vuit es van originar amb gran intensitat i a dos focus diferents a la mateixa hora, prop de les dotze del migdia. El més destructiu va afectar més de 14 hectàrees a la zona del camí dels Llanassos junt a l'estany del Remolar, entre el braç de la Vidala i la riera de St.Climent, afectant bona part del bosc de ribera. El segon va afectar cinc hectàrees dels canyissars d'Els Reguerons, junt al Canal de la Murtra, zones suficientment separades entre si com per assegurar la intencionalitat dels mateixos.

L'incendi ha afectat una zona boscosa d'eucaliptus, pins pinyers, pollancres, oms i tamarius, així com un prat d'espartina amb una de les millors zones d'orquidees del Delta i pràcticament únic a tot el territori, a més de canyissars i jonqueres. L'afectació a la fauna, particularment d'ocells que nidifiquen en aquesta zona, encara no s'ha pogut calcular.

No hem d'oblidar que els propis alcaldes de Gavà i Castelldefels han demanat en reiterades ocasions l'allargament de la tercera pista sobre les zones naturals per evitar que els avions sobrevolin els seus municipis. Els veïns de Gavà-Mar ràpidament han sortit al pas de les acusacions que algunes persones els hi han fet directament negant cap relació amb els incendis. Tampoc es pot passar per alt la proximitat asfixiant de l'aeroport sobre les zones naturals i l'absolut menyspreu que sempre han mostrat cap aquestes, sent els causants de la tala massiva de la pineda amb el beneplàcit dels ajuntaments de la zona. Ni molt menys pensar-nos que alguna immobiliària o constructora no hagi vist un excel·lent espai on edificar a excasos quilòmetres de Barcelona una nova promoció d'habitatges en una zona immillorable.

No podem oblidar tampoc el maltracte constant i la destrucció planificada del Delta del Llobregat per part de les diferents institucions i ajuntaments implicats, l'especulació brutal d'infraestructures i espais cedits a multinacionals sense cap mena d'escrúpols en destrossar el Delta i que en definitiva han convertit el que va ser un Delta en un espai cimentat i sobreexplotat amb reserves cada cop més ínfimes i que qualsevol dia poden desapareixer en unes hores si algú, com és el cas actual, vulgués fer-ho. Estem rodejats per multinacionals, consorcis i grans holdings que s'han instal·lat al Delta del Llobregat de la mà del nostre consistori i totes les administracions possibles. Els seus interesos econòmics no entenen d'espais naturals i en ells només veuen obstacles al seu expansionisme. Hi ha masses sospitosos a qui apuntar com a causants d'aquests incendis i segurament ningú ens ho acabarà dient mai, però aquesta situació evidencia l'enorme vulnerabilitat d'un espai que ha estat venut als interesos econòmics per part de les autoritats i en última instància tots ells són culpables del que li succeeix o li pugui succeir a aquest Delta tocat de mort per l'especulació i la corrupció política.

10 març 2005. Delta del Llobregat
Mira també:
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/20050310incendisremolar.htm
http://kasalprat.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Tres incendis porvocats al Delta del Llobregat
24 mar 2005
Aixo que llegeixo m'omple de tristesa i rabia, d'aqui a ben poc no quedara un pam de terra no cimentada des de garraf a la Metropoli. odi a la supremacia humana!! a veure quan peta tot!!
Sindicato Sindicat