Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder : criminalització i repressió
Els cossos de seguretat, els més denunciats per agressions racistes a Catalunya el 2004
21 mar 2005
BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)
L'oenagé Sos Racisme ha destacat avui que els cossos de seguretat han estat el col·lectiu més denunciat per agressions racistes el 2004 a Catalunya, seguit de les denúncies per xenofòbia en la prestació de serveis públics, així com de casos particulars, durant la presentació de la Síntesi de la Memòria 2004, amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia.

La portaveu de Sos Racisme, Begoña Sánchez, ha subratllat que, de les 131 denúncies registrades -la majoria a la ciutat de Barcelona- una quarta part fan referència a agressions verbals i físiques dels agents dels cossos de seguretat pública, especialment de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Així, ha explicat que "aquestes xifres constaten el està sent una tendència els últims anys".

Sánchez ha denunciat que existeix "una persecució conscient per part dels cossos de seguretat públics en relació amb la població immigrada, legitimat per un marc legal que criminalitza aquest col·lectiu". També ha criticat que aquesta situació "a més de ser contrària als valors democràtics, fomenta el racisme social".

AUGMENT DEL RACISME EN L''ÀMBIT QUOTIDIÀ.

D''altra banda, ha lamentat "un significatiu augment del racisme i la xenofòbia en l''àmbit quotidià" a través de manifestacions veïnals, de boicot a un comerç per ser els seus propietaris d''origen estranger, de discriminació en llocs de treball i en una visita mèdica, entre altres.

Així mateix, Sánchez ha denunciat pràctiques racistes en llocs d''oci com ara discoteques o cafeteries on "es prohibeix de manera sistemàtica l''entrada de persones amb trets àrabs". Així, ha subratllat la denúncia d''un jove al qual es li va impedir agafar un avió perquè "les característiques físiques de l''individu van ser considerades incompatibles amb la seva política de vols", ha assenyalat Sánchez.

Segons la memòria, la majoria de denúncies del 2004 van ser formulades per estrangers procedents de l''Amèrica Llatina, del Marroc i d''Àfrica Subsahariana, en segon lloc.

L''Oficina d''Informació i Denúncies de Sos Racisme, també ha rebut queixes sobre la instal·lació d''oratoris musulmans, a causa de les crítiques suscitades entre veïns de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) amb motiu de la instal·lació d''una mesquita en la seva localitat.

Com a novetat, la memòria ha incorporat aquest any un apèndix que destaca les agressions racistes produïdes per grups d''extrema dreta, que segons Sánchez, operen sobretot a través d''internet.

Sánchez ha recordat successos com el que es va produir al barri de Ca n''Anglada de Terrassa que un jove marroquí va ser copejat i agredit amb una espasa japonesa en el curs d''una crida a "la caça del moro", convocada per grups radicals.

Així mateix, també ha denunciat l''estat actual dels centres d''internament per a estrangers com el de la Verneda, per "falta de condicions higièniques" i per la seva "inconstitucionalitat", ja que "els interns no estan reclosos per un delicte, sinó per una falta administrativa, com no tenir la documentació en regla".

En aquest sentit, ha lamentat "la indefensió d''aquestes persones que es troben en situació irregular" i que "temen denunciar la seva situació per por a l''expulsió o a la complicació del seu procés de regularització per normalitzar la seva situació".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els cossos de seguretat, els més denunciats per agressions racistes a Catalunya el 2004
21 mar 2005
Ës molt gros això, penso que ens hem d'assentar a pensar seriosament i a replantejar-nos en profunditat quin model de món estem creant. Salvant les distàncies, però fa pocs dies vaig veure a la televisió que a no sé quina zona de l'estat Español tornaria a sonar a totes les esglésies un instrument que moltes persones que ronden els 40-50 anys van utilitzar molt per jugar de petits. Es tracta d'un artilugi de fusta que dóna voltes i té uns martells incorporats, i cada cop que dóna una volta i els martells sonen, simbolitza com si haguessin matat un jueu, en dèien el mata-jueus. Salvant les distàncies, però penso que l'estat hauria de prohibir l'us d'instruments com aquests.
Re: Els cossos de seguretat, els més denunciats per agressions racistes a Catalunya el 2004
05 gen 2006
Doncs a mí em sembla un instrument de puta mare. Els jueus s'han carregat l'espècie humana, i tot i així ells en són els menys afectats (presuposant-los humans), no està malament que se le spoguem pagar, encara que sigui amb un mètode tan inoscent, jaja.
A més, vosaltres senyorets de l'anticapitalisme, no deurieu d'odiar a mort també als jueus? O esque per ser les suposades víctimes de la II Guerra Mundial i, que cony, de tota la història universal sel's ha de lloar?
Deixant de banda el tema jueu, que en realitat no pinta res aqui... A què us referiu quan parleu del món que s'està creant? Tan aprop se us cega la vista donades les vostres conviccions com per no veure que el que, per desgràcia, és moralment i políticament correcte és l'antiracisme? Com s'explica sinó les deplorables campanyes publicitàries? Humanitàries? Els empresonaments dels veritables presos polítics que ignoreu (perquè és clar que, qui reparteix documents no més lluny de la cultura i la història i és empresonat no és un pres polític, però qui va per la vida foten camberrades puerils si...). En fi, obriu els ulls.
Sindicat Terrassa