Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: educació i societat
crònica de la trobada europea d'estudiants
21 mar 2005
El cap de setmana del 25 al 27 de febrer es van reunir a Barcelona prop d’una cinquantena d’estudiants vinguts d’arreu del continent. La cita era l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) i la convocava la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), on la CEPC participa. A falta d'una valoració conjunta amb demés assemblees i organitzacions, com a membres actius dins la plataforma, valorem molt positivament els resultats i els acords presos en aquest encontre; els quals cal acabar de desenvolupar.

Aquesta trobada responia a la necessitat de coordinar i vertebrar una xarxa d’estudiants a nivell europeu per poder intercanviar informació sobre les situacions dels diversos països i fer front, de manera més eficaç, a les reformes i els atacs neoliberals promoguts per instàncies supranacionals i supraestatals, com són la Comissió Europea, amb el seu Procés de Bolonya, o els Acords Generals sobre Comerç de Serveis (AGCS) de l’OMC.

L’assistència a la Trobada va ser força variada, amb representants de Noruega, Alemanya, Euskal Herria, Galiza, Itàlia, l’Estat francès i l’espanyol. Gràcies a la bona feina dels organitzadors, tots i totes les assistents van poder allotjar-se de manera gratuïta durant tot el cap de setmana, ja que se’ls va oferir acollida en pisos d’estudiants, cosa que va facilitar encara més la interrelació i el coneixement mutu.

En quant als objectius que ens vam plantejar per a la Trobada, des de l’organització vam establir dos eixos prioritaris: 1) la creació d’un Observatori de la Universitat Pública a nivell europeu format per totes aquelles persones interessades en aprofundir en la liberalització de l'educació, que servís per optimitzar esforços i generar un material de qualitat del que tots i totes poguem disposar i 2) debat al voltant de la mercantilització de l'educació a escala mundial i europea com a problema comú que ens portés a proposar jornades de mobilitzacions unitàries.

Pel que fa al primer objectiu, la resposta de la resta de participants no podia ser millor, i tots i totes la van acollir amb satisfacció i van coincidir en la necessitat i utilitat d’una iniciativa com aquesta. Així, es va acordar que el funcionament d’aquest Observatori serà bàsicament a través de la xarxa, això és, amb la creació d’una pàgina web on s’hi recolliran les dades que cada delegació vagi elaborant sota uns paràmetres comuns, així com documents específics de cada país i un fòrum on intercanviar impressions. Des de la PMDUP, ens vam comprometre a acabar de desenvolupar la proposta per tal que sigui a partir del Fòrum Europeu de l'Educació de Bergen que comenci a caminar.

En quant al segon eix, el de les mobilitzacions, l’acord final va ser d’organitzar una jornada de lluita unitària per al dia 17 de novembre, Dia Internacional de l’Estudiant, en què els i les estudiants de determinats països surten històricament als carrers. Tot i que des dels nostres representants s’havia proposat inicialment de fer algun tipus d’acció que coincidís amb la celebració de la cimera de ministres europeus d’educació que es farà el maig a Bergen (Noruega), la resta de delegats ho van veure poc factible, en el sentit d’haver de fer front a una manca de conscienciació en tota la comunitat universitària i, per tant, una manca de temps per assumir mobilitzacions. En aquest sentit, els delegats de moltes organitzacions estudiantils van felicitar la tasca sobre el Procés de Bolonya i la mercantilització de l’ensenyament que està duent a terme el teixit estudiantil organitzat dels Països Catalans.

Tant el primer com el segon objectiu es portaran a Bergen, al segon Fòrum Europeu de l’Educació que se celebrarà en aquella ciutat com a contracimera a la reunió ministerial, després que la primera edició tingués lloc a Berlín el 2003, també en motiu d’una cimera de ministres de l’educació. La idea és que ambdues propostes, l’Observatori i la jornada de lluita del 17 de novembre, siguin adoptades per encara més organitzacions estudiantils i del món universitari en general.

Per la nostra part, començarem immediatament a perfilar el grup de treball català de l'Observatori. Una eina, sense dubte, que ha de facilitar la tasca del moviment estudiantil, però sobretot de tot el món educatiu, sovint massa desconnectat, com hem pogut veure al llarg del cap de setmana . Cal adequar la nostra resposta a les agressions que patim, i en aquest cas creiem que a banda del treball local i nacional, cal dotar-nos d'eines adients per combatre el neoliberalisme a les aules.

Cal destacar, també, la celebració del primer Fòrum Social per l’Educació a Catalunya, que va tenir lloc durant els mateixos dies i al mateix edifici que la Trobada. Així, es va facilitar la interrelació amb altres sectors del món educatiu en general i molts dels assistents a la Trobada van optar, també, per inscriure’s al Fòrum, en què van haver-hi debats i conferències força interessants, com la de Nico Hirtt, Claudia Korol o la que montava la pròpia CEPC, junt amb altres entitats, sobre l’AGCS i la mercantilització de l’ensenyament.

De fet, cal recordar també les dues xerrades que va realitzar Nico Hirtt a les facultats d’Educació de la UAB i de la UB (campus Mundet), el dijous anterior a la Trobada, convidat per la pròpia PMDUP.

Dissabte al vespre l’ateneu La Torna, a la Vila de Gràcia, va ser l’escenari escollit per organitzar-hi un sopar per a tots els participants a la Trobada, que va finalitzar amb una llarga nit de festa pels locals del barri.

Diumenge al matí va ser el torn de l’assemblea preparatòria del Fòrum Europeu de l’Educació de Bergen, ja que els i les estudiants provinents de Noruega i Alemanya ho feien en qualitat de membres del grup preparatori de l’encontre europeu. Així, es va donar a conéixer el Fòrum a la vegada que es van anar tancant diversos aspectes, més aviat de caràcter tècnic, de l’esdeveniment. Val a dir que des dels Països Catalans està prevista l’assistència d’algun representant de la CEPC a Bergen, amb l’objectiu de difondre les nostres lluites i participar, en la mesura del possible, en la consolidació d’aquesta xarxa incipient de coordinació estudiantil a nivell europeu. De fet, un dels nostres objectius de cara a Bergen és el de donar a conéixer, junt amb d’altres organitzacions, els efectes no solament socials sinó també culturals i nacionals que tindrà el futur escenari educatiu sobre el nostre poble.

D’altra banda, i en clau més interna, considerem que la Trobada ha servit per mostrar en certa mesura que els Països Catalans disposem d'un moviment estudiantil amb unes dinàmiques específiques, les quals ens pertoca visualitzar i accentuar (això no vol dir que siguin òptimes) i esperem que encontres com aquest serveixin com a element dinamitzador per a totes aquelles organitzacions i assemblees de facultat que puguin anar més desorientades respecte a una reforma que se'ns està imposant d'amagat. Perquè és evident que és impossible fer front a aquestes reformes sense la presa de consciència de la majoria dels i les estudiants.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat