Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Per unes Falles Populars i Combatives, Maulets la Safor
16 mar 2005
Per unes falles, populars i combatives!

Es ben conegut per tothom que les falles són unes festes amb un especial arrelament i tradició en alguns pobles de les comarques del sud dels Països Catalans. Aquestes festes inicialment van tindre un marcat caràcter popular i crític amb el poder establert, esdevenint també un valuós instrument dâintegració per a les persones nouvingudes a les nostres comarques, ja que mitjançant la participació a la festa tenien un primer apropament a la nostra cultura i tradició.

Amb el pas del anys, lamentablement, la festa de les falles ha esta domesticada per la classe dirigent mitjançant el reforçament, i fins i tot creació, dâaspectes negatius i vergonyants per a les classes populars, com ara:

>Lâexistència de âjerarquiesâ? a les falles (fallera major del poble, reines de les falles, presidents, secció especial, secció primera, etcâ¦).

>El tractament, sovint, degradant i sexista de la dona ( les falleres són com una nineta que lloar i que únicament saluda).

>Lâelitisme present en lâostentació per part de la burgesia local dels âtítols jeràrquicsâ? abans esmentats així com la diferència de pressupostos de les diferents comissions falleres (relacionat en moltes ocasions amb si la falla pertany a un barri de âricsâ? o de âpobres â)

>La presència als carrers dels nostres pobles de símbols feixistes i colonials com la bandera espanyola i senyeres de la ciutat de València, en compte de per exemple les banderes de cada poble o ciutat.

>La major presència de forces dâocupació (brigades dâantiavalots de la policia nacional espanyola).

La consolidació d'aquests aspectes ha fet que una festa destinada a qüestionar la societat en la que es viu, amb ironia i sornegueria, reforçant la nostra identitat com a poble, es convertisca en una celebració regionaloide que és inofensiva amb les classes dirigents valencianes i les reforça com a tals.

Així doncs, per tal de contribuir a que totes les festes dâarreu els Països Catalans esdevinguen "unes festes del poble i per al pobleâ?, convidem a les joves i els joves saforencs a que trenquen amb les dinàmiques actuals i lluiten per unes falles populars i combatives.

El combat maulet continua!
Visca la Terra!

La Safor (Països Catalans), a 16 de març de 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per unes Falles Populars i Combatives, Maulets la Safor
17 mar 2005
Visca la festa popular, arreu de les comarques!
Sindicat