Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
15 mar 2005
DAVANT LA REFORMA DELS ESTATUTS:
endavant.jpg
En els darrers temps, hem viscut i patit als Països Catalans la celebració dels 25 anys de Constitució Espanyola i les tímides propostes de reforma d'aquesta, la celebració del referèndum dâaprovació de la Constitució Europea, així com els projectes de reforma dels Estatuts dâAutonomia. Resulta evident, observant-ho tot plegat, que lâoligarquia (en totes les seues sucursals: europea, espanyola o catalana) ha plantejat la readecuació del nou marc jurídic de dominació, la reforma i la readaptació, després de 25 anys, dels mecanismes legals amb què sâha anat dotant des de la desaparició formal de l'estat franquista. A hores dâara, aquest resulta encara un procés inacabat: legitimat, dins dels paràmetres de la democràcia burgesa, el marc capitalista europeu mitjançant el referèndum, delimitats els marges de reforma de la Constitució Espanyola, lâúltim pas per a completar el rogle dels canvis jurídics correspon a les reformes dels Estatuts. Propagandístic-publicitari al Principat, feble a les illes, virtual a Aragó i fantasmagòric al Páis Valencià. Així podríem resumir cadascun dels processos engegats.

Ens detindrem, però, en el cas del País Valencià.

La posició dels dos grans partits espanyols i espanyolistes està definida des de fa temps: el PSOE ja ha manifestat que no plantejarà un canvi dels símbols (nom, llengua, himne, bandera...sense "adonar-se" que allò discutible no és la qüestió estètica, sinó la conceptual), aspecte que de tota manera que estarà disposat a discutir en funció dels rèdits electorals que li suposen. El PP, per la seua banda, té molta pressa, temerós que les reivindicacions i exigències de lâEstatut del Principat facen que al País Valencià la població no accepte un Estatut a la baixa. Vol tancar ràpidament la qüestió, passar de puntetes davant del més que possible greuge comparatiu que li suposaria solapar el procés de discussió dâambdos estatuts. Mentrestant, juga a dues bandes, acceptant oficialment el dictàmen de lâAcadèmia Valenciana de la Llengua sobre la unitat del català, i promovent manifestacions ultres en la capital valenciana. Lâetern joc de la dreta, embolicar la troca, crear confusió, retorna a València i a les comarques del seu voltant, aquesta vegada de la mà dâun grupuscle filofeixista de nom Coalición Valenciana i de padrins peperos.

Més enllà, però, de les estratègies que PP i PSOE puguen plantejar de cara a lâhipotètica reforma, es troba la crítica a lâexistència mateixa de lâEstatut. I és que, des del mateix moment en què està supeditat a les disposicions de la Constitució Espanyola (i ara també de la Consitució Europea) i al vist-i-plau del govern i del Parlament espanyols, deixa de ser un instrument real dâautogovern. Com des de fa tres cents anys, sembla com si haguérem de demanar permís per fer allò que cregam convenient per al nostre país.

Així doncs, la hipotètica reforma de lâEstatut que plantegen els grans partits institucionals només suposa consolidar un dels instruments de domini de lâoligarquia, mantenir lâactual estat de coses i adaptar-lo al segle XXI tot conservant els trets essencials: supeditació a Espanya, economia de mercat, divisió territorial i genocidi cultural.

Per la seua part, el progressisme nacionalista valencià ha optat per una via confusa. En efecte, Acció Cultural del País Valencià promou des de fa any i mig lâanomenat âHoritzó 2007â?. Aquest projecte planteja, de fons, dues vessants; dâuna banda, assegurar que els anomenats partits progressistes (Esquerra Unida, Bloc, PSOE) assumisquen de cara a la reforma de lâEstatut uns compromisos de mínims en tot allò que correspon als signes dâidentitat, finançament, etc. De lâaltra, anar configurant un gran pol electoral que puga fer front al PP en les eleccions autonòmiques del 2007.

Res se li pot retreure a ACPV. Ãs una entitat sobirana i té tota la legitimitat per a plantejar qualsevol projecte polític. Ara bé, és de justícia valorar i analitzar aquests moviments i extreureân les conclusions que necessita lâEsquerra Independentista. I el cert és que lâHoritzó 2007 no suposa un avanç per als Països Catalans ni per al conjunt de la classe treballadora.

LâHoritzó 2007 planteja com a interlocutors els grans partits institucionals, oblidant la creació o la consolidació dâuna base social ampla que puga tenir els seus propis instruments dâopinió, els seus propis mitjans dâexpressió i les seues pròpies vies de canalització de plantejaments polítics. Dâaquesta manera, les valencianes mai creixerem com a subjecte polític i sempre estarem supeditades als dictàmens i interessos de les grans formacions electorals. Davant això, la única alternativa possible és la creació de xarxes de treball i lluita, la consolidació dâesperiències que, des de la base, puguen aglutinar els esforços i els interessos de les classes populars. La configuració, doncs, dâuna Unitat Popular fonamentada en el treball de base diari i militant esdevé lâúnica forma possible dâanar canalitzant les lluites aïllades i sectorials en favor dâun moviment de masses interlocutor de si mateix.

Per a lâEsquerra Independentista, renunciar un poc és capitular molt davant uns aspectes que resulten fonamentals en la nostra condició de nació que vol alliberar-se i de classe que vol deixar de ser explotada. Cal doncs, definir els eixos estratègics irrenunciables amb els quals plantejar la nostra acció respecte a una reforma sustanciable dels Estatuts dâAutonomia, i que han de girar al voltant de:

⢠Unitat territorial. El País Valencià és un territori històric que forma part dels Països Catalans.
⢠Unitat de la llengua. El valencià és una variant de la llengua comuna a tots els Països Catalans: el català.
⢠Dret dâAutodeterminació. El poble català, com ve recollit en la Declaració Universal de drets Humans de 1948, té dret a decidir lliurement el seu futur.
⢠Socialisme. El capitalisme, com a sistema econòmic, suposa explotació, depredació i desigualtat. El poble català té dret a buscar vies alternatives que impliquen igualtat, justícia social i respecte al medi.

___________

Article del número de la Tanyada (publicació nacional d'Endavant) d'abril de 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
15 mar 2005
De puta mare, però perkè no ens posem d´acord tot l´independentisme revolucionari i anem tots a una! i deixem de criticar el ke fan des del reformisme catalanista organitzacions com ACPV, OMNIUM...etc, el dia ke nosaltres anem tots i totes a una i comencem a fer força tindrem autèntic poder per començar a capgirar al nostre favor els plantejaments del reformisme, perkè a Euskal Herria els plantejaments de les formacions abertzales i progressistes són més agosarats ke als PP.CC.? doncs perkè existeix una alternativa revolucionària ke apreta, però nosaltres sempre al darrera de 50 sigles, de 50 noms i de 50 col.lectius diferents i enfrontats només fem ke apretar-nos a nosaltres mateixos fins al punt d´arribar a escanyar-nos!
Unitat Popular Ja!!
Però amb fets i no en paraules!
i això no va per Endavant només, va pel conjunt de l´independentisme revolucionari dels Països Catalans!!
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
16 mar 2005
?
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
16 mar 2005
queda prou clar, la pregunta és el com.
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
16 mar 2005
eso de lliurar el pais a españa es el mateix k kuan els fatxes deien que el pais s'entregava a les mans dels marxistes.....

sou el mateix i cada cop mes gent o pensa...fatxes catalans
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
16 mar 2005
vale sisi!!, tu si que saps!!!

però.. se m'escapa alguna cosa..mu pots tornar a explicar??
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
16 mar 2005
Tu si ke ets un fatxa imbècil, el perkè ho ets? doncs pk ets un ignorant amb molt d´autoodi!
i perkè ho sàpigues,a l´eskerra independentista cada cop som més!
Fora neolerrouxistes ignorants!
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
16 mar 2005
nacionalisme = feixisme
CUP, MDT, ENDAVANT = lepenistes catalans
visca el POUM!!!
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
17 mar 2005
al postmoderno torracollons que escriu per aqui dalt contra l´esquerra transformaora, s´hauria de llegir algun text sobre feixisme postmodern.
Postmodern, feixista postmodern.
Re: Avançar en la construcció de la Unitat Popular o lliurar el país a Espanya (Endavant (OSAN))
17 mar 2005
tambe dir- te que ets pitjor que un burocrata del PSOE qualsevol.
Sindicat