Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió
Desemmascarar la tortura (Associació Memòria contra la Tortura)
14 mar 2005
L'Associació Memòria contra la Tortura vol contribuir a posar fi al pacte de silenci policial, jurídic, polític i mediàtic que hi ha a l'Estat espanyol.
TorturatsEstrasburg.jpg
El 26 de febrer es va constituir l'Associació Memòria contra la Tortura -AMCT-, el nucli promotor de la qual està format pel col·lectiu d'independentistes demandants per les detencions del 92, als quals el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha donat la raó. Aquesta organització, lluny de conformar-se amb l'èxit de la resolució condemnatòria contra el Regne d'Espanya d'aquest alt tribunal, vol aprofitar l'experiència d'aquest cas i la legitimitat que dóna la sentència d'Estrasburg per lluitar contra la pràctica de la tortura. Des del 1977, als Països Catalans s'han practicat més de 250 detencions sota la legislació antiterrorista; totes les denúncies per tortures han estat arxivades. L'AMCT -proutortura.net- vol contribuir a posar fi a aquesta situació i ho vol fer treballant en diferents àmbits. Primer, donant suport a les víctimes de la tortura des d'un punt de vista psicològic i jurídic; segon, mitjançant la denúncia pública de la pràctica de la tortura, i, tercer, servint de memòria col·lectiva a les persones que han estat torturades al nostre país després de la mort del dictador. Així mateix, es pretén exercir d'acusació popular en tots aquells casos de tortura que hi hagi als Països Catalans i evitar que la víctima dels maltractaments afronti en solitari un procés judicial que pot ser llarg i dur.

Un dels primers objectius de l'Associació Memòria contra la Tortura continua sent la modificació de la legislació antiterrorista espanyola, que és la que permet que els cossos de seguretat de l'Estat puguin practicar la tortura amb total impunitat. En aquest sentit, junt amb el Ciemen, ACAT i Justícia i Pau, s'està consensuant una proposició no de llei amb els grups representats al Parlament de Catalunya perquè la cambra es pronunciï a favor de la salvaguarda dels drets fonamentals de les persones i faci seves les recomanacions que l'ONU ha fet a l'Estat espanyol per evitar els casos de tortura que avui encara s'hi produeixen.

Un cop aprovada, es vol traslladar aquesta mateixa petició al govern espanyol. En l'àmbit de l'Estat, l'AMCT participarà, amb altres organitzacions de defensa dels drets humans, en les campanyes de denúncia de la pràctica de la tortura i s'exigirà al govern espanyol que accepti les mesures que per prevenir la tortura han recomanat organismes i associacions internacionals: 1.- Derogació de l'article 520 bis de la LEC que permet la incomunicació de persones detingudes fins a un màxim de 5 dies. 2.- Derogació de l'article 527 de la LEC que impedeix que el detingut designi un lletrat de lliure elecció que l'assisteixi. 3.- Possibilitat de ser reconegut per un metge de lliure elecció. 4.- Enregistrament en vídeo dels interrogatoris i de les diligències practicades durant la detenció. 5.- Persecució efectiva i exemplar de la tortura per part de l'Estat, ja que fins ara el que s'ha fet és arxivar les denúncies sense investigació i indultar els pocs membres dels cossos policials que havien estat condemnats per tortures a penes irrisòries. Així mateix, es pretén forçar el govern socialista a signar el protocol facultatiu contra la tortura aprovat per l'assemblea general de les Nacions Unides i que l'Estat espanyol encara ha de ratificar.

En definitiva, l'Associació Memòria contra la Tortura vol posar fi al pacte de silenci policial, jurídic, polític i mediàtic que existeix a l'Estat espanyol en els casos d'aplicació de la legislació antiterrorista i que encobreix la pràctica de la tortura contra els detinguts sobretot a Euskal Herria i als Països Catalans. És indecent que des del poder se'ns intenti convèncer que la tortura només existeix al Tercer Món i que aquesta pràctica a l'Estat espanyol tan sols es limita a la immigració i prou. És vergonyós que un programa del 33, Millenium, tracti de la tortura i que ni tan sols s'hi esmenti la sentència d'Estrasburg contra Espanya. És impropi d'uns professionals que la notícia d'una detinguda basca que denunciava haver estat violada durant la incomunicació fos silenciada per la majoria de mitjans i desaparegués misteriosament de Catalunya Informació. I si algú encara dubta que a Espanya es tortura, que llegeixi els informes de l'exrelator de l'ONU sobre la tortura, Theo van Boven; de l'associació basca Torturaren Aurkako Taldea -TAT-, que diu que des de l'arribada al govern de l'Estat del nou talante de Zapatero les denúncies per tortures no tan sols no han disminuït sinó que han augmentat; o d'Alerta Solidària.

CARLES BONAVENTURA i CABANES
Membre del col·lectiu Mata de Jonc - Països Catalans


www.elpunt.com

BARCELONA OLÃ?MPICA: TORTURA 1992
http://www.fti.uab.es/rpiqueh/tortura

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Desemmascarar la tortura (Associació Memòria contra la Tortura)
14 mar 2005
avui he llegit aquest article al punt, hi he celebrat que existeixi un organisme així, però alhora he trobat trist que no es mencioni a Rescat, com a font d'informació referent al present i les tortures als PPCC, vull suposar un oblid i no mala intenció, doncs si algú als PPCC treballa en la denuncia publica de la tortura, aquests són Rescat, denunciant el cas de la Laura a mans de la Guardia Civil, denuciant el cas del diego amb la Polícia Nacional i el fet que tant en Zigor, com en Juanra estiguin empresonats amb imputacions arrencades sota tortura a d'altres companys!
No només han fet siscurs sinó que a més han mobilitzat gent (3 de març de 2001,milers de persones contra la llei antiterosrista, i cada onze de setembre i durant les vagues de fam etc...)
Crec que és una molt bona iniciativa però seria molt trist que fos una cosa sectària i no reconegues la gran tasca que s'està fent des d'asltres espais, més quan en l'article es parla de censura dels mitjans.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more