Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Salvem el Penedès reivindica l'opció d'alliberar els peatges de l'AP-7
14 mar 2005
La plataforma ecologista aposta per aquesta opció com alternativa a l'autovia de la N-340.
sep.jpg
Després d’estudiar amb detall l’estudi informatiu i l’informe d’impacte ambiental presentats per FOMENTO i actualment en fase d’exposició pública, des de Salvem el Penedès volem fer públiques les nostres consideracions sobre aquest projecte, que amenaça de nou el saturat territori penedesenc

1. El Penedès ja pateix actualment una elevada concentració d’infraestructures que han esquarterat de forma irreversible bona part del territori de l'Alt i el Baix Penedès. El Penedès no pot suportar una nova ferida que s’afegiria a les existents o actualment en construcció: 3 autopistes, TGV, ferrocarril, línies d’alta tensió, gasoductes, etilenoductes etc. .

2. De les diverses opcions que planteja el Ministeri de Fomento pel pas de l’autovia pel Baix Penedès només n’hi ha una, l’alternativa B-Autopista, que no suposi un nova trinxada de territori i la desaparició de més hectàrees de vinyes i terres de valor ambiental i territorial. Tant l’opció B1 i B3 com la que a priori es decanta Fomento, la B2, suposaran un fort impacte sobre el Penedès que no estem disposats a assumir.

3. Des del punt de vista territorial i ambiental és inqüestionable que la única opció vàlida és la B-autopista que preveu l’ampliació de carrils dins la mateixa caixa de l’autopista existent i l’eliminació dels peatges locals. L’estudi d’impacte ambiental considera aquesta opció com la única que té un grau d’impacte compatible amb el territori i el medi ambient, a molta distància de la resta d’opcions, inclosa la que proposa Fomento. Tal i com està el territori del Penedès, aquesta consideració ha de pesar suficientment com per decantar-se per aquesta opció.

4. A més, al seu pas pel Baix Penedès, l’opció B-Autopista és 12 milions d’euros més barata que la proposada per Fomento, per la qual cosa converteix aquesta opció com la més aconsellable tant des del punt de vista econòmic, ambiental i territorial.

5. A l’Alt Penedès, proposem també l’adopció d’aquesta solució, malgrat l’estudi informatiu no la contempli. Aquesta proposta permetria estalviar la connexió proposada de la opció B-autopista cap l’actual variant dels Monjos i l’impacte dels desdoblaments proposats en aquesta variant i la de Vilafranca. Amb aquesta nova opció que proposem, evitaríem una despesa innecessaria i evitaríem desdoblar la N-340 entre Monjos i Vilafranca perquè aprofitaríem els sis carrils existents de l'AP-7. Tant sols caldria millorar algunes connexions de la xarxa de carreteres locals i comarcals amb l'AP-7. Es per aquests motiu que descartariem les opcions C1, C2 i C3 proposades pel Ministeri de Fomento per aquest tram.

6. L'alliberament dels peatges de Martorell, del Vendrell...... haurien d'anar acompanyades de la millora de les connexions de l'autopista amb la xarxa de carreteres locals i comarcals, com en el cas del municipi de Gelida i d'altres. Aquesta mesura aprofitaria molt millor la xarxa viària actual i milloraria la connexió amb les comarques del Baix Llobregat i el Vallès utilitzant el corredor existent i evitaria per sempre el pas de nous corredors d'infraestructures com el Quart Cinturó.

7. Són preocupants les declaracions d’alguns representants municipals que valoren les diferents opcions només per si afecta o no el seu terme municipal. Cal fugir de les visions localistes de cada municipi i entendre que l’impacte d’aquesta nova infraestructura té importància comarcal i regional més enllà dels estrictes i invisibles límits municipals. En aquest sentit demanem un posicionament conjunt dels municipis i Consells Comarcals defensant l’opció que menys perjudica a tot el Penedès i que no és una altra que la opció B-Autopista i la seva prolongació a l’Alt Penedès.

8. Salvem el Penedès iniciarà en breu contactes amb els diferents municipis i organitzarà sessions informatives a l'Arboç (dissabte 19 de març a les 6 de la tarda, a l'auditori Can Rossell) i a Vilafranca (dijous 17 de març a 2/4 de 9 del vespre a l'Escorxador), i la recollida d’al·legacions per demanar a Fomento l’aprofitament de l’autopista amb l’ampliació de carrils i l’alliberament de peatges com a alternativa a l’actual N-340.

9. Finalment, Salvem el Penedès creu que cal tenir molt en compte que la solució a aquestes grans infraestructures passa per potenciar el transport públic, pràcticament inexistent i especialment el ferrocarril per al transport de mercaderies i per la introducció de mesures en el planejament urbanístic que frenin la dependència del transport privat. Si es vol complir amb els compromisos de l’acord de Kioto cal fugir de les previsions actuals d’incrementar constantment el transport per carretera, una de les principals fonts d’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Salvem el Penedès
8 de març de 2005


www.salvemelpenedes.org
Mira també:
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Salvem el Penedès reivindica l'opció d'alliberar els peatges de l'AP-7
15 mar 2005
em pareix molt bona idea. no solament criticar o oposar-se, si no tambe oferir solucions alternatives. endavant!!
Sindicato Sindicat