Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació : guerra
11-M(entides després)
11 mar 2005
El Periódico - edició impresa

OPINIÓ

11/03/05

L'ARTICLE DEL DIA

• LA DRETA MEDIÀTICA SEGUEIX FURGANT A LA FERIDA DE FA UN ANY PERQUÈ NOMÉS LI IMPORTA EL QUE S'HA PERDUT

ANTÓN LOSADA

PROFESSOR DE CIÈNCIES POL�TIQUES DE LA UNIVERSITAT DE SANTIAGO DE COMPOSTEL.LA
Matar algú és una cosa terrible, li treus tot el que és i tot el que pot arribar a ser --sentencia el pistoler William Muny/Eastwood de Sense perdó--. Segles de filosofia i compassió resumits en una frase tan pura com contundent contra tantes necieses pronunciades després d'una setmana on l'únic que queda clar és que un dia o altre ens hauríem de posar d'acord sobre de què parlem quan parlem d'homenatge a les víctimes i unitat davant del terrorisme. Tant si ens agrada como si no. Per més que vulguem girar full, una part de l'elit mediàtica i política espanyola segueix furgant a la ferida i no pararà fins que se li admeti que l'únic important és el que els van prendre a ells. Per respecte a la veritat i a Chesterton, que recomanava ser tolerant però intransigent, convé aturar-se un moment i fixar una posició perquè, un any després, 11 mentides no esdevinguin veritats només per haver estat mil vegades repetides.

1. EL GOVERN VA DIR LA VERITAT.

Fals. Aznar, Acebes i Zaplana van mentir als espanyols. Els testimonis dels policies davant la comissió proven com el Govern retenia i manipulava les informacions policials. Només sentien i només ens explicaven el que volien sentir. Quan el Govern entreobre la pista islamista, ja feia hores que la investigació la tenia com a principal.

2. VAN SER UNS ALTRES ELS QUE VAN MENTIR.

Fals. Hi va haver mitjans que, en la tasca encomiable de foradar el mur de manipulació, van cometre errors reconeguts i assumits. Encara esperem un mínim gest d'humanitat i dubte de qui estava de guàrdia al Govern quan es va produir la pitjor massacre terrorista de la nostra història. I esperem les disculpes dels mitjans que van publicar entrevistes amb el candidat Rajoy demanant el vot en la jornada de reflexió.

3. L'AUTORIA INTEL.LECTUAL NO ESTÀ CLARA.

És mentida i doble. Està clarament identificada en el món del terrorisme islamista. Ni tan sols l'Administració del nostre amic Bush contempla una altra hipòtesi. Utilitzant la terminologia d'Acebes: solament hi ha una línia d'investigació oberta. Les altres estan tancades i ho saben. Per això menteixen dues vegades. Quan parlen d'autoria intel- lectual, volen dir ETA, tot i que ho fan sense dir-ho perquè ningú ho hagi de desmentir.

4. HI HA UNA CONNEXIÓ ETA-ISLAMISTES QUE NO ES VOL INVESTIGAR.

Fals. Tots i cadascun dels seus indicis han estat investigats i desmentits pels mateixos confidents, que quan s'inclinen per la teoria de la conspiració copen portades, però quan la desmenteixen davant del jutge apareixen amagats en pàgines interiors.

5. UNA GRAN CONSPIRACIÓ UNIVERSAL VA TRANSMETRE PER SMS LES ESPECULACIONS SOBRE L'AUTORIA PERQUÈ EL PP PERDÉS LES ELECCIONS.

És veritat que efectivament hi va haver una especulació sobre l'autoria... La construïda i televisada en directe per un Govern que prenia decisions amb un únic càlcul: si és ETA, majoria absoluta; si són els islamistes, pagarem la guerra de l'Iraq.

6. L'ATEMPTAT TENIA UNA CLARA FINALITAT POL�TICA: QUE NO GUANYÉS EL PP.

És cert que el terrorisme sempre té una finalitat política, però sempre la mateixa: destruir la política. Però és irresponsable especular sobre els objectius dels terroristes i fal.laç assumir que sabien que el Govern començaria a mentir, o que s'acabaria provocant tal mobilització electoral. És donar-los la seva millor arma de destrucció massiva: acreditar la lògica dels seus actes i la seva capacitat d'assegurar resultats.

7. EL PP GUANYARIA LES ELECCIONS.

És fals i poc democràtic. Fora que se somiï amb un model de democràcia que atorgui a les enquestes el mateix valor que a les votacions. És un model de democràcia que surt més barat, però és un negoci ruïnós. Cada pagà té sempre el seu sondeig.

8. L'ATEMPTAT VA VARIAR EL RESULTAT ELECTORAL.

Fals i poc respectuós amb vostè i amb mi. Contràriament al que pensen alguns en la dreta mediàtica i política d'aquest país, no només ells tenen principis i valors i voten d'acord amb ells. Ni tampoc són els únics que han plantat cara als terroristes. Qui firma aquesta peça té els seus principis i valors. No tan autèntics ni tan grans, però també vota d'acord amb ells. Vos- tè, amic lector, segur que també.


9. NO ES VOL INVESTIGAR LA VERITAT NI CONÈIXER-LA.

És una mentida vella i repetida. És la nova formulació de la vella equació d'Aznar: discrepant igual a deslleial, deslleial igual a còmplice i còmplice igual a criminal. Si no es comparteix la versió de Zaplana, és perquè no es vol saber la veritat. Per completar la paradoxa, els que acusen el món en general de no voler esbrinar la seva veritat, ho fan sobre les dades que aporta la investigació policial i judicial tot i que qüestionin la seva credibilitat.

10. ES VOL TANCAR EN FALS LA COMISSIÓ AMB UN DOCUMENT FRAUDULENT.

És fals i és un error del PP obstinar-se a convertir un document criticable pel seu grau d'ingenuï- tat i voluntarisme en una espècie de trampa per a elefants. Per més que s'hi esforcin, ni s'explica ni s'entén.


11. ESTEM TOTS CONTRA EL PP, ÉS UN CONTUBERNI UNIVERSAL.

És mentida i només amb molta teràpia té remei.Dubto que aquest país aguanti gaire temps més amb una part capficada a viatjar en el túnel del temps per canviar la història, mentre que tots parlem de respecte a les víctimes però diem coses diferents. Però, igual que Rajoy acaba de defraudar tots els que coneixem la seva capacitat per fer sortir la dreta del carreró on s'ha ficat, convé recordar a Zapatero que ara és el president del Govern i al president correspon el lideratge, la generositat i la responsabilitat d'aplegar el país en tot allò que ens uneix: respecte als morts i unitat davant dels assassins. Costi el que costi.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 11-M(entides després)
11 mar 2005
El Periodico sap de què parla.
Ningú els pot donar lliçons de manipulació.
Re: 11-M(entides després)
09 feb 2006
Jo vaig tindre la sort de anar a l'estavió d'Atocha de Madrid i deixar un missatge a totes les víctimes de l'11-M. Espero que aquesta tragèdia no torni a ocorre mai més. Tota la gent d'Espanya va patir, i no vull que ho tornem a fer. Pau en tot el món. Ana, Tarragona, 13 anys.
Sindicato Sindicat