Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
que passa a Beirut?
09 mar 2005
Hezbolla treu un milio de persones al carrer
Arran del conflicte del Liban, entre varies parts que semblen irreconciliables, on la oposicio vol la independencia total i la democracia, i el govern i hezbola tenen un discurs autonom i antiimperialista.
Alhora, els primers duen a terme una d aquestes revolucions taronjes on les empreses son els maxims beneficiats, sobretot les estrangeres, mentre que els altres, sovint mostren uns graus d integrisme religios preocupant.
La questio es: on es pot treure informacio valida neutral i objectiva de tot el conflicte, des dels 70? quina es la posicio dels moviments socials d arreu amb tot aixo, si es que ni ha daver alguna?
Merci,Carles.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: que passa a Beirut?
09 mar 2005
No estic d´acord amb la primera anàlisi que fas. La realitat socio-política libanesa es tremendament complicada.

Primer, es tendria que analitzar l´opsició, i fent-ho te n´adones de quines "perles" la formen: walid jumblatt del PSP, Amin gemayel (antic president i germà del falangista i també president assassinat Bashir gemayel,), Michel Aoun, antic cap de l´exèrcit que amb una maniobra legal va ser designat per amin gemayel quan acababa el seu mandat presidencial que va provocar l´últim conflicte intern important dintre el líban cap a finals del 89-90, i que va tenir que refugiar-se a l´ambaixada francesa; actualment està refugiat a França (antiga potència colonial) i té molts bons copntactes amb els cercles més ultradretans dels EEUU...

Segon, el govern libanés és prosirià perquè Síria va optar per control-lar els polítics libanesos enlloc de control-lar més directament la societat libanesa, diguem que és una manera més sibil-lina de fer-ho.

Tercer, la presència dels últims anys de les tropes siries, malgrat la falta de democràcia ha estat des d´un punt de vista pràctic, molt tranquil-litzadora, ja que l´exèrcit libanés ja va ser posat varies vegades en ridícul durant l´època: 76-90. El líban és una peça clau dintre de la política geoestratègica y econòmica del règim siri. Els aords de Ta´if, preveien la retirada gradual de les tropes sirianes, però mitjançant argúcies político-legals han anat retrasant la seva marxa...

Tercer, No hi han parts irreconciliables, (és molt llarg d´explicar), sols et diré que els dos líders de l´actual oposició: Jumblatt i Gemayel, són un Drus i un cristià maronita que històricament han estat enemics en moltes ocasions. Diria que és més una qüestió de senyors feudals-confesionals i per extensió la gent de la comunitat que control-len que volen perpetuar la seva influència...

Quart, per entendre els que va succeïr als 70, has de saber el que passava al 1860 durant l´imperi otomà, en tot cas hi ha multitud de bibliografies... que per norma general sol ser bastant independent...

etc...
Re: que passa a Beirut?
09 mar 2005
Ok, Mr.D, merci
Primer, podries concretar mes? o dirme, a part de biografies, algun resum esquematic de la situacio. No cal nar a l imperi otoma. Em refereixo a la informacio justa, estructural i necessaria per entendre que tenen a guanyar i a perdre els agents que participen, tan interns com externs. es geoestrategia estatal, tribus feudals, classes socials?
2n, vist q domines forsa, quina creus q hauria de ser la nostra posicio, si es q em de tenir alguna, tenint en compte q no opinar es sempre tambe prendre part.
En tot cas,merci per tot.
Sindicato Sindicat