Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El Baix Gaià és comarca (3): El cas del Moianés
09 mar 2005
El cas del Moianès

Amb el debat difús però obert sobre el futur de la nostra comarca hi ha diverses propostes que apunten cap a una coordinació dels pobles, més o menys política, del Baix Gaià. L’experiència del Consorci que han creat els pobles d’aquesta subcomarca ubicada entre el Vallès Oriental, el Bages i Osona.

Sense tenir l’estatus de comarca oficial els pobles del Moianès van veure la necessitat de coordinar-se per motius turístics, econòmics i de desenvolupament. Plegats han pogut desenvolupar projectes que per separat els hagués estat impossible d’assolir. En el periode 1994-2002, en l’area d’empreses s’ha creat com a Consorci un servei d’assessorament i tramitació de subvencions a les empreses noves (367) i a les ja creades (233 consultes). També s’han gestionat 1360 ofertes de treball. S’ha fet una promoció turística del conjunt de la comarca a través de 8 punts d’informació que han atès 24412 visitants. S’ha participat en 9 fires anuals, s’han editat 24 tríptics, s’han organitzat 4 fires anuals, s’han rehabilitat 18 elements patrimonials, s’han adequat 10 miradors, s’han executat 38 projectes turístics I s’edita una agenda mensual d’activitats. D’altra banda s’han fet 34 estudis socioterritorials i 351 projectes destinats al desenvolupament local. També s’ha impulsat la formació (d’adults amb 974 participants, de formació professional amb 962 participants, de reciclatge, etc.

La proposta de comarca pel Moianès es troba documentada des del 1600 (Pere Gil). També hi ha altres referències interessants com la de Josep Aparici (1715), Tomàs Bertran (1841) etc. En la consulta del 1931, 6 dels 10 pobles es van identificar amb la comarca del Moianès. El 1987, amb una nova consulta, es va repetir el mateix resultat.

El finançament
El consorci està finançat pels ajuntaments. En canvi, si es convertissin en comarca podrien gestionar més diners sense que els ajuntaments haguessin d’invertir res.

Patrimoni
Pous de gel, barraques de vinya i construccions de pedra seca, forns de calç i forns d’obra, molins fariners… Tot està inventariat i disposen d’exemples de cada tipus per visitar. També tenen una agenda anual amb totes les fires i festes (Festa dels traginers, Sant Fruitós, Dia de l’escudella, etc).

On dormir?
Disposen també d’una completa guia per saber on podem menjar i dormir, que es pot demanar trucant a un telèfon centralitzat. Tenen hotels, cases de pagès, cases de colònies, refugis, restaurants, etc.

J.S.
Fragment d’una comunicació llegida a la Trobada d’Entitats del Baix Gaià. Novembre 2004.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Baix Gaià és comarca (3): El cas del Moianés
09 mar 2005
VISCA LES COMARQUES INDEPENDENTS! PROU PROVINCIANISME IMPERIAL! PROU MARGINACIÓ!
Sindicat