Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Barcelona juny 2005: Fòrum Social de la Mediterrànea
09 mar 2005
DEl 16 a 19 de juny es celebrarà a Barcelona el I Fòrum Social de la mediterrànea (FSMed). El Fòrum Social del Mediterrani es constitueix com espai ampli lliure i obert a la reflexió, al lliure intercanvi d'experiències i a l'articulació d'accions entre aquells i aquelles que aposten per la possibilitat de construir altre Mediterrani, menys desigual, més solidari i més sostenible, per a construir Altre Món ( Veure carta de principis de Porto Alegre ) .
Per això resulta fonamental el que col·lectius i persones interessades se sumeixen a aquest ric procés de participació i trobada. La societat civil som tots, el FSMed serà el que entre tots construïm.
logo.jpg
La construcció del FSMed: un procés obert en el temps

Són moltes les mobilitzacions que sâhan produït durant els darrers anys en contra de la globalització capitalista. Un dels moviments que ja marquen agenda internacional és el Fòrum Social Mundial, espai creat per aplegar moviments socials arribats dâarreu del món amb lâobjectiu de debatre, elaborar alternatives i coordinar accions per oposar-se a polítiques dâinstitucions com el G-8, lâOMC, el BM o el FMI i els governs que els donen suport, els quals són els principals responsables dels efectes que aquesta globalització genera en molts territoris.

Entre els anys 2001 i el 2002 el Consell Internacional del FSM va creure oportú impulsar una colla de fòrums regionals i temàtics amb lâobjectiu de fer arribar les lluites i alternatives altermondialistes a territoris on lâacció dels moviments socials potser no era tant present. Fou en aquest moment quan diferents persones i col·lectius de Barcelona proposarem dâiniciar el treball per generar la dinàmica que permetés la celebració del Fòrum Social del Mediterrani. Fòrum inspirat en les metodologies de treball del FSM de Porto Alegre i que es basa en la seva Carta de Principis la qual té, com a trets fonamentals, la participació de la societat civil, la pluralitat dels seus integrants, el treball transversal i obert a les diferents sensibilitats, capacitats, cultures, confessions i pobles, així com lâarticulació i lâenfortiment dâun procés obert en el temps, a nivell nacional i internacional, que permeti crear resistència davant del neoliberalisme capitalista i patriarcal. En aquest sentit, el Fòrum Social del Mediterrani no pretén ser la instància representativa dels moviments socials, sinó un punt de trobada per estimular el debat i les propostes dels seus participants.

Quina és la importància dâaquest procés?

El Mediterrani ha esdevingut durant els darrers anys un dels punts més âcalentsâ? del planeta on es produeix la trobada dâuna immensa diversitat de realitats repartides entre tres continents (est, sud i nord). Diversitat de pobles, diversitat de cultures, diversitat de religions i diversitat de models socials. Però també conflictes oberts que condicionen la pau a la regió, models poc clars en relació als moviments migratoris, persistència de models patriarcals, models que afecten el medi ambient i malbaraten els recursos afectant lâecosistema... En definitiva, una regió on els efectes de la globalització neoliberal es fan sentir amb força i generen unes desigualtats importants entre la ciutadania i els pobles de la regió.

Vàrem proposar la celebració dâaquest fòrum per a poder reflexionar sobre la realitat Mediterrània, sobre els seus potencials, conflictes i problemes, amb el convenciment que aquests trobaran solucions reduint les profundes desigualtats existents entre les persones i els pobles que lâhabiten. Implicant al màxim de la societat civil per tal dâintentar canviar la inèrcia de les coses, influint en les polítiques dels estats i dels organismes internacionals per tal dâaconseguir un desenvolupament econòmic, social i polític sostenible i respectuós amb el medi ambient i amb tots els drets humans, i un veritable diàleg entre cultures.

Quin ha estat el camí recorregut fins al moment?

Malgrat el procés fou proposat per un grup de persones i col·lectius de Barcelona, al cap de molt poc temps la idea fou socialitzada en el marc del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial per tal de poder incloure el procés del Fòrum Social del Mediterrani en el calendari dâesdeveniments del FSM i aconseguir la complicitat dâaquest consell en el procés.

Fins al moment, sâhan celebrat quatre assemblees internacionals. Des de lâinici del procés hi havia un acord entre els moviments socials implicats: calia cercar una ciutat per a celebrar la primera assemblea del FSMed al sud. I així fou. El maig de 2003 es va dur a terme aquesta primera reunió internacional a Rabat (Marroc). Alguns acords importants cal destacar dâaquella reunió: celebrar el I FSMed a Barcelona, els 7 eixos temàtics, lâestructura dâorganització del fòrum (assemblea i comissions de treball) i el compromís de celebrar el II FSMed al sud.
Poc temps després, a principis del mes de juliol de 2003, es va fer una segona assemblea internacional a Nàpols (Itàlia). Aquesta assemblea va aconseguir una més gran participació de diferents territoris del Mediterrani i va fer-nos veure a tots els assistents que el procés, provablement, era més complicat del que tots podíem imaginar.
Força temps va haver de passar per fer possible la tercera assemblea internacional. Entre el juliol de 2003 i el març de 2004 només es va celebrar una reunió de treball de la comissió dâextensió i el secretariat tècnic a Barcelona per poder generar un nou impuls al procés i preparar la tercera reunió internacional la qual fou finalment a Pervolia (Xipre) a finals del mes de març de 2004. Xipre va significar un nou avenç en lâextensió del procés, el consens en la creació del grup de coordinació internacional i un nou pas endavant en el treball de les diferents comissions de treball.

Ara fa pocs dies vam celebrar la quarta assemblea internacional a Màlaga. Màlaga va posar de manifest que cal impulsar el treball del grup de coordinació internacional i continuar treballant molt fermament en lâextensió cap a territoris i col·lectius que encara no són gens presents en el fòrum. Aquest és un dels grans reptes que tenim al davant. Ens va permetre també avançar en lâelaboració del programa i en lâorganització pràctica del fòrum. Vàrem decidir que la propera assemblea internacional es duria a terme a Marsella entre el 14 i el 16 de gener de 2005 i que prèviament es reunirà el grup de coordinació internacional també en aquesta mateixa ciutat, entre 18 i 19 de desembre de 2004. Entre Marsella i Barcelona encara sâhaurà de produir una VI assemblea internacional.

Molt camí ens queda per recórrer encara abans dâarribar al 16 de juny del 2005, dia dâobertura del I FSMed a Barcelona. I el cert és que sabem que la construcció dâaquest procés només serà possible amb la participació activa de la base social no compromesa amb l'ordre mundial establert i que de manera real té la voluntat de sumar esforços i capacitats per subvertir i transformar l'ordre actual. Sabem també que la construcció de les confiances i les connivències necessàries necessita temps però també som conscients que el Fòrum Social del Mediterrani és necessari per a poder generar un espai dels moviments socials i col·lectius de la regió compromesos en la lluita contra la globalització neoliberal. Només amb la confiança, el treball en comú, la il·lusió, el compromís i el convenciment de la importància del procés aconseguirem un altre Mediterrani possible.
Mira també:
http://www.fsmed.info/
http://www.fsmed.info/ct/boletin1-ct.doc

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat