Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Comencen les accions de la setmana antitransgènica
07 mar 2005
Sis membres de la Plataforma Transgèncis Fora s'han penjat als arbres de la Gran Via davant del DARP en protesta per la inminent aprovació del Decret de Coexistència que legalitzarà l'agricultura transgència a Catalunya.
Aquest matí ha començat la setmana de mobilitzacions en contra del Decret de Coexistència que legalitzarà l'agricultura transgènica a Catalunya. La primera acció duta a terme ha començat aquest matí a dos quarts de deu: sis membres de la Plataforma Transgèncis Fora s'han instal·lat als arbres de la Gran Via davant del DARP (Gran Via de les Corts Catalanes, 612-614. Les primeres hores del matí s'han dedicat a l'adequació de l'espai per a passar-hi aquesta setmana. S'ha insta·lat un punt d'informació sobre l'acció que es mantindrà al llarg de la setmana, alhora que s'han organitzat diverses mobilitzacions.

Ara només hi faltes tu!!

Vine i participa en les accions!!

del 7 al 12 de Març

Dilluns 7:
11:00: Roda de premsa
19:00: Concentració a la plaça Sant Jaume. Lectura d'un manifest. Marxa fins a la plaça Universitat
21:00: Sopar popular a la plaça universitat

Dimarts 8:
Participació en els actes del dia de la dona a la plaça Sant Jaume
20:30: Sopar popular a la plaça Universitat

Dimecres 9:
11:00: Acció sorpresa

Dijous 10:
18:00 (Lloc per confirmar): Xerrada informativa i debat sobre els OMG amb la participació de diversos ponents.

Divendres 11:
17:00 a la plaça Universitat: Bicicletada popular pels carrers més "importants" de Barcelona.
20:30 Sopar popular a la plaça Universitat

Dissabte 12 a les 12:00:

Manifestació multitudinària !!
Avisa a tanta gent com puguis, associacions, cooperatives de consumidors, ong's, etc. Tots fem falta !!

Informa't a: http://www.agrariamanresa.org/transgenics/


Per què ens oposem als transgènics?

Què són els transgènics ?

Transgènic (o OMG: Organisme Modificat Genèticament) és un organisme viu al qual se li han incorporat artificialment gens dâaltres organismes. Aquest âintercanviâ? de gens mai podria passar de forma natural entre diferents espècies i encara menys entre diferents regnes.

Les falses promeses de la manipulació genètica

1. âSâha demostrat científicament la inoqüitat dâaquests alimentsâ?

No es coneixen amb exactitud els efectes perjudicials per a la salut perquè en cap moment sâhan realitzat els estudis pertinents. Els científics independents que estan investigant aquest tema són sistemàticament expulsats dels centres de recerca i de les universitats. Per altra banda, els productes de lâagricultura transgènica contenen habitualment una quantitat molt més gran de residus de productes químics de síntesi (pesticides,...).

2. âTenen uns rendiments superiors i representen menys problemes de plaguesâ?

Hi ha gairebé unanimitat en constatar que els cultius transgènics no produeixen més. Malgrat que en una primera fase sigui possible la reducció de lâús de plaguicides, a mesura que augmenta la resistència de les plagues cal utilitzar-ne cada cop més.

3. âAcabaran amb la fam al mónâ?

Actualment la relació dâaliments per habitant és major que mai: les veritables causes de la fam són la mala repartició dels aliments i la riquesa.
La penetració gairebé total de la soja transgènica a Argentina ha coincidit amb lâempobriment generalitzat del país i ha estat acompanyada per un augment espectacular de bancarrotes, pagesos sense terra i un augment de la mortalitat infantil.
Els transgènics representen lâúltima imposició des del model agrícola industrial i exportador que continua ampliant desigualtats entre Nord i Sud. Però també es veuen perjudicats els petits productors dâarreu del món que cada cop són més depenents de les multinacionals que comercialitzen tant les llavors com els agroquímics.

4. âNo tenen cap repercussió negativa sobre el medi ambientâ?

El pol·len dâun panís (transgènic o no) té un radi dâacció de 2 Km. Pot passar perfectament que panís no transgènic sigui contaminat pel pol·len del panís transgènic. Sâha vist que alguns transgènics poden afectar espècies dâinsectes beneficioses. A Mèxic sâha trobat contaminació genètica de panís en almenys nou estats diferents malgrat que no es cultiven transgènics en tot el país. Aquests resultats són especialment preocupants ja que Mèxic és el centre dâorigen i diversitat del panís al món.

A lâEstat Espanyol lâagricultura convencional també està molt contaminada per OMG però no es realitzen proves per a detectar-los. Sols a lâagricultura ecològica es fan aquestes proves perquè lâetiquetatge ecològic no permet contingut transgènic.
El 2001, es van trobar quantitats dâOMG als cultius de tres explotacions ecològiques, dos de panís i una de soja, a Navarra.

5. âLa investigació és pública i objectivaâ?

A partir dels anys 80 la investigació agrícola sâha anat privatitzant. La investigació âpúblicaâ? està finançada per les empreses biotecnològiques de manera que elles controlen quins estudis es publiquen en funció dels seus resultats. Un resultat negatiu seria perillós perquè les empreses han dâamortitzar al voltant de 30.000 milions dâeuros per cada varietat transgènica obtinguda. Clarament, tenen un fort interès en el seu èxit. En canvi, altres àrees molt més importants però que no generen tants beneficis, com ara lâestudi del sòl o lâagroecologia no han rebut pràcticament cap finançament.

Al plat ? Sí, sobretot en aliments transformats, des de rebosteria i pa fins a salses, refrescos, gelats, melmelades,..
Cal recordar que els transgènics entren a la cadena alimentària també a través dels pinsos per a lâalimentació animal: ni els propis ramaders saben si estan alimentant amb pinsos transgènics.

I no estan etiquetats ? No, tot i que existeix un Reglament Europeu que obliga a etiquetar ingredients, additius i aromes derivats de soja o panís transgènic. A més, si no es detecta lâOMG al producte final, no cal que compleixin i escapen de lâetiquetat!
Tot i això, la solució no és un correcte etiquetatge. Degut a la contaminació transgènica, la producció dâaliments transgènics en sí mateixa impossibilita la coexistència dâaltres tipus dâagricultura i, per tant, el nostre dret a escollir allò que volem consumir.

Al camp ? Sí, a Catalunya hi ha unes 80 mil hectàrees de panís transgènic sembrat, sobretot a la província de Lleida. A la comarca de La Vall dâAran sâhan trobat OMG en pinsos per a lâalimentació animal i la Generalitat ha intentat ocultar-ho.

I no hi ha control ? No, un cop la varietat sâha aprovat no sâexigeix cap seguiment més. De fet, el pagès mateix sovint no sap que està sembrant llavors modificades genèticament.

I què pot passar ? Un conreu transgènic pot creuar-se fàcilment amb cultius que no ho són. Ni les empreses patentadores ni les institucions volen assumir cap responsabilitat davant dels possibles efectes perjudicials pel medi ambient i per a la salut.
Lâactual model agrícola té un enfocament totalment productivista. Valora lâalta producció per sobre els interessos dels pagesos, el medi ambient i la seguretat i qualitat dels nostres aliments.

La situació actual ?

El govern central i el Darp de Catalunya estan preparant un decret que promou la coexistència i per tant la legalització dels OMG i la conseqüent desaparició de qualsevol altre tipus d'agricultura.

I nosaltres, què hi podem fer ?

- Ser unes consumidores crítiques i informades; no comprar transgènics i consultar la guia dâaliments transgènics (www.greenpeace.es) per a saber quins productes contenen OMG.

- Recolzar altres tipus dâagricultura: consumir productes de producció agroecològica: productes locals, de temporada, obtinguts el més directament possible i produïts tenint en compte criteris socials.

-Contactar amb la Plataforma Transgènics Fora!

Estem duent a terme una campanya dâacció i sensibilització contra els transgènics. Visita la nostra web a:

http://www.agrariamanresa.org/transgenics/

- Informar-te'n a:
www.ecologistasenaccion.org,
www.grain.org,
www.saveourseeds.org,
www.biotechmic.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa