Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Els sindicats catalans contra la privatització dels serveis públics
05 mar 2005
Els sindicats CGT (Confederació General del Treball de Catalunya), Comissions Obreres i UGT de Catalunya, USOC, IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya), i la ONG internacional Attac han iniciat una campanya de sensibilització dels governs i de l'opinió pública per a evitar la privatització en 2005 del conjunt de serveis públics, mitjançant l'aplicació d'un acord de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).
En 1995 la OMC va signar l'Acord General sobre Comerç en SERVEIS (AGCS), que entrarà en vigor l'un de gener de 2005 i provocarà la privatització de serveis públics en tots els països adherits a l'organisme, segons els sindicats.

El portaveu de ATTAC Andrés Ebner va explicar en roda de premsa que la iniciativa de la OMC afecta a serveis essencials com l'Educació i la Sanitat. Aquesta privatització "beneficia molt a les multinacionals, perquè el 25 per cent de valor de comerç internacional ho representen els serveis", va agregar, especialment a aquelles companyies interessades a operar en països emergents.

Segons Ebner, el període per a presentar al·legacions finalitza el pròxim 31 de març, i la Generalitat "ja ha manifestat la seva preocupació pel AGCS", les sigles de la qual en anglès són (GATS), al·legant "la seva responsabilitat democràtica de proporcionar serveis com l'Educació i l'Ensenyament".

'TÒPICS' SOBRE EL SECTOR PÚBLIC I PRIVAT.

Fonts sindicals, van assenyalar que "aquest acord representa una canvi de model d'Estat en el qual els ciutadans passen a ser clients, i els seus drets es converteixen en demandes" per les quals deuen pagar. A més, "estan intentant que cali en l'opinió pública el discurs que el sector privat funciona millor que el públic i és més barat", el que "no és cert de cap manera".

En aquesta línia van indicar que "l'argument que les empreses privades són més flexibles és fals perquè té un contracte mercantil i menor capacitat de reacció que una Administració pública en cas d'urgència".

Així mateix, "està comprovat", van assenyalar, que la privatització d'un servei comporta una "menor qualitat d'aquest per la retallada de despeses", així com "una menor solidaritat respecte als col·lectius menys afavorits".

Les mateixes fonts sindicals van destacar la disposició dels sindicats a negociar "altres solucions per als serveis públics en crisi com la descentralització de la seva gestió a ens locals", però no "acceptarem la precarització de servei i els seus treballadors".

Per això, durant el pròxim mes de març, els sindicats catalans han organitzat diverses mobilitzacions en el sector sanitari per a protestar contra la privatització de la sanitat pública, com una concentració el pròxim dia 20 en les cotxeres de Sants i una manifestació el dia 30. Així mateix, el catedràtic de Polítiques Públiques de la Universitat Pompeu Fabra, Vicenç Navarro, pronunciarà una conferència sobre aquesta problemàtica dimecres que ve a Barcelona.
Mira també:
http://www.europapress.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat