Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : guerra
Colonialisme genètic dels EEUU
03 mar 2005
La nova legislació imposada pels EEUU que prohibeix a la població agrària iraquiana guardar llavors és un atemptat sense precedensts contra la seva sobirania agrària i alimentària i afavoreix exclusivament a grans empreses nord-americanes com Monsanto.
El sindicat agrari basc EHNE denuncia la nova legislació imposada per l'Administració Bush a l'Iraq, segons la qual la població agrària iraquiana no podrà guardar les seves llavors en el futur, llavors de varietats que han estat mantenint i millorant durant centenars d'anys. Alhora que la població agrària iraquiana haurà de comprar cada any paquets de llavors de corporacions nord-americanes.


L'argument esgrimit per l'administrador nord-americà del "govern" provisional iraquià, Paul Bremer, està relacionat amb posar al dia la legislació de propietat intel·lectual del país, tal com indica part de l'articulat dels Acords de l'Organització Mundial de Comerç, acords criticats per nombroses organitzacions, països i persones. La seva implementació mitjançant aquesta nova llei significa que la pràctica de guardar part de les llavors d'una collita per a sembrar el següent any, pràctica que realitza el 97% de la població iraquiana i que ha estat i segueix sent una pràctica desenvolupada durant milers d'anys per gairebé totes les civilitzacions humanes, ara serà il·legal. Ara doncs, la població agrària haurà d'obtenir una llicència anual per a comprar llavors, generalment genèticament modificades.

En molts casos, aquestes llavors genèticament modificades han estat desenvolupades a partir de varietats desenvolupades durant milers d'anys per poblacions agràries indígenes com la pròpia iraquiana i intercanviades lliurement com patrimoni comú. No obstant, degut al fet que multinacionals nord-americanes han patentat part o la totalitat del material genètic d'aquestes varietats, ara les persones que les van mantenir en el camp hauran de pagar per usar-les.

Així, segons el paràgraf 66 de l'Ordre 81, Paul Bremer prohibeix des d'ara mateix a la població iraquiana guardar llavors i solament poden sembrar llavors per a la seva alimentació si aquestes llavors els proveeixen distribuïdors llicenciats i autoritzats pels EEUU. Igualment, el contingut de l'article 14 implica que qualsevol varietat encara no "coneguda", o sigui registrada, entra automàticament en la secció de varietat "protegida" pel que des d'ara tampoc podria guardar-se i sembrar-se la seva llavor. Així, cada any, la població agrària iraquiana haurà de destruir qualsevol llavor que té i comprar de nou llavors d'un distribuïdor autoritzat, o enfrontar-se a multes o presó. Les implicacions per a la sobirania agrària i alimentària són dramàtiques.


EHNE anima a totes les persones i organitzacions a enviar cartes de protesta a les ambaixades i consulats nord-americans i a la Casa Blanca i recorda que, amb els transgènics, aquest és l'escenari que Bush i les seves multinacionals volen per a tot el planeta.

EHNE (Euskal Herria Nekazarien Elkartasuna): http://www.ehne.org
Més info sobre iraq: http://abutamam.blogspot.com
Informació sobre la OMC: http://www.pangea.org/prou_omc
Mira també:
http://elsud.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1239&mode=thread&order=0&thold=0

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat