Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Catalunya i el món lliures de transgènics!
03 mar 2005
Davant el projecte de decret de coexistència, la Plataforma Transgènics Fora exigeix la seva retirada i demana QUE ES DECLARI CATALUNYA ZONA LLIURE DE TRANSGÈNICS.
La Unió Europea, sota la pressió de la indústria biotecnològica i el lobby EuropaBio va decidir lâany 2003, sota una falsa premissa de llibertat dâopció, que és possible i necessària la coexistència entre els conreus transgènics i no transgènics i proposa una sèrie de recomanacions perquè cada estat membre marqui les pautes que regulin la coexistència.

Lâexperiència recollida de tot el planeta de contaminació per conreus OGM, mostra clarament que la coexistència és absolutament inviable. La contaminació per ADN transgènic, a diferència de la contaminació química, és irreversible: pot perpetuar-se, ampliar-se i reproduir-se amb resultats desconeguts i imprevistos en plantes, animals i éssers humans que serien impossibles de controlar o retrocedir.

El projecte de decret català de coexistència ignora el conflicte que genera la contaminació genètica i el que és pitjor, no fa cap referència a la greu situació en què es troba Catalunya: a) més de 16.000 hectàrees de blat de moro transgènic i en conseqüència enormes possibilitats de contaminació b) manca total de seguiment i control institucional de la normativa europea sobre camps experimentals i de conreu, i c) irresponsabilitat i negligència de lâadministració en el casos detectats de contaminació en agricultura ecològica.

Lâestratègia general del projecte és estendre sense cap limitació els OGM, desprotegir les altres agricultures de la contaminació genètica i reduir la coexistència a una pura qüestió econòmica. No admet ni reconeix lâenorme complexitat per establir distàncies de seguretat entre conreus que siguin acceptables i menysprea els informes existents de distàncies significatives on sâha trobat contaminació per ADN transgènic.

El decret iguala el llindar de contaminació al llindar establert pel reglament dâetiquetatge i traçabilitat, que és del 0,9% (Reglament CE núm. 1830/2003 del Parlament Europeu i del Consell de 22 de setembre), però obvia que aquest llindar està acceptant únicament i exclusivament que la presència de transgènics sigui âaccidental o tècnicament inevitableâ?. En lloc de regular unes mesures per evitar la presència dâOGM en els aliments (com recomana el reglament europeu) accepta la contaminació en unes normes que haurien de servir precisament per prevenir-la. Això impedeix mantenir el nivell 0 dâOGM establert en agricultura ecològica i la col·loca en una situació molt greu per a la seva supervivència.
A més, només són mesures a desenvolupar en finca i no es tenen en compte les altres vies per on arriba la contaminació: transport, envasat, elaboració, etc.

Tampoc preveu el nostre dret a gaudir de conreus i aliments lliures de transgènics, ni figura la possibilitat de declarar zones lliures de transgènics i molt menys encara que es puguin desenvolupar mesures adequades de protecció enfront als milers dâhectàrees dâOGM que avui estan presents per tot el territori català.

El projecte de decret trasllada la responsabilitat en lâaplicació de les mesures als propis pagesos mitjançant una sèrie de normatives impossibles de realitzar. En el casos que es detecti contaminació, el propi pagès haurà de denunciar al pagès veí, això si pot demostrar que és el responsable de la contaminació. I, en tot cas, qui haurà de fer front als costos de les anàlisis? El que queda clar en el projecte és que sâelimina de tota responsabilitat als qui contaminen, i deixa totalment indefensos als pagesos que la pateixin, especialment els que fan agricultura ecològica.

Des de la Plataforma Transgènics Fora defensem una agricultura sostenible i un consum responsable i ecològic, estem per la sobirania alimentària dels pobles i volem agroecologia i no OGM. La contaminació genètica és inherent als transgènics i la única forma dâevitar-la és no cultivar OGM, lâúnica garantia per mantenir els nostres camps i els nostres plats lliures de transgènics.

Ni contaminació genètica,
ni decret de coexistència.

Catalunya lliure de transgènics!!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalunya i el món lliures de transgènics!
03 mar 2005
Crònica de l'acció de la Plataforma Transgènics Fora!

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/102475

L'Ajuntament de Reus signa el primer conveni pel futur Tecnoparc amb la farmacèutica NOVARTIS

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/88975

NOVARTIS âResponsabilidad por un desarrollo sustentableâ?

Klaus Werner y Hans Weiss

NOVARTIS
âResponsabilidad por un desarrollo sustentableâ?

Productos, marcas:

Medicamentos para perdonas: Berserin, Calcium Sandoz, Codiovan, Coragin, Estraderm, Fenistil, Foradil P, Isidon, Lemocin, Magnesium Sandoz, regulador intestinal Neda, Nicotinell, Optalidon N, Otriven, Rhinomer, Ritalin, Spasmo Cibalgin, Tegretal, Venoruton, Voltaren, Zymafluor D.
Medicamentos veterinarios: Clomicalm, Program, entre otros.
Alimentos de Wander AG: Ovamaltine, Isostar, Ocléa, Aviva.

Pagina web: http://www.novartis.com

Datos de la firma:

Ventas (2000): 22.470 millones de euros
Utilidad antes de impuestos (2000): 4.520 millones de euros.
67.000 empleados en 142 países
Sede: Basilea (Suiza)

Imputaciones:

Financiamiento de ensayos clínicos no éticos, trabas a la fabricación y comercialización de medicamentos vitales en un país en desarrollo.

En 1996 dos firmas suizas, Ciba Geigy y Sandoz, se unieron para formar Novartis. Ãsta se cuenta entre las empresas líderes del campo farmacéutico, pero también es un gigante dentro de los fabricantes de medicamentos veterinarios y productos alimenticios varios. Una de las marcas más conocidas de Novartis, desarrollada ya en el año 1909 y distribuida por la subsidiaria Wander, corresponde al extracto de malta Ovomaltine. Otras marcas de uso habitual son de los medicamentos Voltaren, Otriven y Calcium Sandoz. A comienzos de los años â80 Sandoz ocupó los titulares en los periódicos: se había descubierto que la firma donaba abultadas sumas a los médicos para intentar influir sobre sus decisiones profesionales. En mayo de 2001, Novartis adquirió el 20% de las acciones de su competidora Roche.

También en el año 2001, Novartis Sudáfrica y otras 38 empresas de la industria farmacéutica demandaron al Gobierno sudafricano por violar el derecho de patentes (ver Aventis).

En el Hospital Nyiró Gyula de Budapest, Novartis financió un estudio con sustancia experimental iloperidona (Zomaril) durante el cual muchos pacientes esquizofrénicos no recibieron ningún medicamento eficaz (ver âMedicamentosâ?). Según la declaración de Helsinki, suscripta por la Asociación Médica Mundial, está prohibido tratar enfermedades graves sólo con un placebo cuando ya existe un medicamento probado. Al cierre de las investigaciones realizadas para este libro (fines del año 2001), la iloperidona estaba por lanzarse al mercado.

Que podemos hacer:

Eleves u protesta a: Dr. Daniel Vasella, Chairman and CEO, Novartis AG Headquarters, Postfach CH-4002 Basilea, Suiza. Envíe cajas vacías de medicamentos Novartis con la exhortación: Schluss mit unethishen Medikamentenversushen! Oder: Billige für arme länder! (¡Basta de ensayos clínicos no éticos! O bien: ¡Medicamentos baratos para los países pobres!)

Información adicional:

http://www.epo.de/bucopharma
La campaña BUKO Pharma monitorea des de hace 15 años las actividades desarrolladas por la industria farmacéutica en el Tercer Mundo. Esta agrupación descubrió numerosas irregularidades y logró generar cambios.
http://www.arznei-telegramm.de
arznei-telegramm , una revista especializada alemana de línea muy crítica, informa permanentemente acerca de prácticas espurias en la industria farmacéutica.

Pág. 262/263

âEL LIBRO NEGRO DE LAS MARCASâ?
El lado oscuro de las empresas globales
Klaus Werner y Hans Weiss
Ed. Sudamericana (Buenos Aires)

http://www.novartis.com

La bruticia de Novartis
La Generalitat experimenta amb transgènics

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/57359


La Generalitat experimenta amb transgènics

Enlace con el IRTA http://www.irta.es, en el Departament dâAgricultura publican una revista
http://www.gencat.es/darp/c/departam/revista/cra096/sect96j.pdf en este ejemplar se detallan las relaciones con empresas biotech. http://www.syngentaseeds.es la web de Syngenta Sedes es también interesante.
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/57359

Algo falla.....

En http://andorra.indymedia.org sale toda la información, aquí falta parte del texto, de todas formas, un informe muy completo.
http://212.100.232.170/news/2004/05/1545.php
Sindicat Terrassa