Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Entenem la creació d'IB3 com una altra agressió de l’espanyolisme. Maulets considerem que comparteix, amb altres mesures del PP i l’atemptat terrorista comès per Jaime Martorell Mir (condemnat l’any 1990 a 6 anys de presó per atemptar contra el repetidor de TV3), uns mateixos objectius: el genocidi lingüístic i la restricció de la llibertat informativa.
El Partit Popular ens oferí en la desgraciada conjuntura del sagnant 11-M un exemple ben clar de la funció que han desenvolupar els mitjans de comunicació públics al seu parer: la legitimació de les seves actuacions, per més desafortunades que siguin. A les illes Balears i Pitiüses, lâobjectiu del PP no canvia. Pretenen la submissió dels mitjans de comunicació illencs públics i privats als seus interessos partidistes.

El projecte de creació dâuna ràdio i televisió autonòmiques no ha de ser analitzada, per tant, com una única agressió centrada en lâàmbit lingüístic. Ens preocupa profundament el model de llengua que pretén imposar lâespanyolisme, impulsor del secessionisme i dâunes politiques agressives contra el català. Però ens preocupa també la retallada de la llibertat informativa que suposaran tant les restriccions en la recepció dels canals televisius i emissores radiofòniques dâaltres territoris catalans, com la utilització que farà el PP dâIB3. I tenim motius per a desconfiar de Jaume Matas. El tancament de Somràdio i la calcada implementació de les polítiques que Eduardo Zaplana aplicà al País Valencià durant la seva pol·lèmica presidència ens ho demostren.

Maulets, lâorganització juvenil de lâEsquerra Independentista, entenem que el PP cerca en la creació de la ràdio i televisió autonòmiques la consolidació dâun teixit comunicacional absolutament afí i obedient, i així analitzem el desembarcament massius dâantics integrants del gabinets de premsa del partit en els càrrecs directius del nou canal. Denunciem que el PP pretén exercir un major i més efectiu control sobre la informació, i que per a això compta amb el suport de personatges com Agustí Sintes i Sònia Escribano (condemnats per difamació). Denunciem també la mesquina actituda dels conservadors, que no han dubtat en retallar els pressupostos destinats a Política Lingüística i mantenen els centres educatius de lâarxipèlag en una precarietat inacceptable per a finançar els seus projectes electoralistes.

Entenem que no es tracta sinó dâuna altra agressió de lâespanyolisme. Maulets considerem que comparteix, amb altres mesures del PP i lâatemptat terrorista comès per Jaime Martorell Mir (condemnat lâany 1990 a 6 anys de presó per atemptar contra el repetidor de TV3), uns mateixos objectius: el genocidi lingüístic i la restricció de la llibertat informativa.

Maulets denunciem també la sinistra deixadesa mostrada pel govern âcatalanista i dâesquerresâ? de la Generalitat del Principat (PSC, ERC i ICV) davant aquesta nova agressió.

Maulets - Assemblea de Mallorca
Març de 2005
Mira també:
http://www.maulets.org

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

[+info de Què ens amaga IB3?]
01 mar 2005
[+info, article aparegut a l'Accent 51]

Compte enrere per a lâobertura de la televisió autonòmica balear
Crítiques al nou canal IB-3 per lâequip de periodistes, el bilingüisme, el baix pressupost i lâocupació de les freqüències de TVC

Redacció, Barcelona. Segons les previsions de lâens de radiotelevisió balear, lâ1 de març de 2005 han de començar les emissions del nou canal autonòmic IB3. Malgrat que oficialment es continua mantenint la data dâinici no sâha presentat cap programació base i la web de radiotelevisió balear resta en blanc. El què sembla segur és que els informatius tardaran tres mesos en començar i que de moment només sâemetràn la franja vespertina. La incertesa i la improvització sâha accentuat amb la contracció per sorpresa de 62 nous professionals âel doble de la plantilla inicialment prevista-. Aquest fet es produeix tan sols un mes després dâaprovar el pressupost i ha estat molt criticat per part de lâoposició.
Un equip periodístic controvertit
Una de les crítiques que ha rebut el futur canal autonòmic és lâequip de professionals que el portarà endavant. Els lligams dâalguns dels màxims responsables de la nova televisió amb el Partit Popular són evidents. Dâaltra banda, ha aixecat especial polseguera que Sonia Escribano i Agustín Sintes, periodistes condemnats per la Secció Quarta de lâAudiència Provincial de les Illes, hagin estat nomenats delegats dâIB-3 a Eivissa i a Menorca. Juntament amb Gisella Revelles de la Peña âtambé a lâequip directiu del canal balear- van ser condemnats per una campanya de difamacions contra lâexpresidenta del consell insular dâEivissa (Pacte Progressista) realitzada a través de lâedició local de El Mundo. En el cas de Sintes âlâanomenat Urdaci de Menorca- un mes després de la primera condemna tornà a perdre un judici de característiques semblants.
Bilingüisme i televisió barata
La televisió autonòmica balear âemprarà les dues llengües oficials a la comunitat autònomaâ? segons ha comunicat repetidament el president Jaime Matas. En canvi, en cap moment sâha fet públic quin percentatge de la programació serà en català. Tot sembla indicar però, que el castellà serà la llengua predominant, més enllà de les polítiques regressives del govern balear, lâínfim pressupost de la televisió afavorirà les produccions alienes. Segons un informe fet públic per lâObra Cultural Balear, IB-3 comptarà amb un pressupost de 12 milions dâeuros pel primer any dâemissió (26 i 21 vegades inferior a TVC i TVV respectivament). El model escollit és el de les televisions autonòmiques de Castella la Manxa i Canàries. Aquests canals apliquen el model de lâoutsourcing: contractació externa de productes televisius barats âsabedors dâobtenir una audiència menor al 10%- i una dosi de publicitat ilâ¢limitada. A nivell lingüístic aquesta contenció pressupostària suposarà âcom succeix a Canal 9- que la majoria de sèries, pelâ¢lícules i documentals siguin en castellà.
El bilingüisme dâIB-3 pot suposar segons lâOBC una vulneració de les lleis de Normalització Lingüística (1986) i de la mateixa llei de creació de la Companyia de Ràdio i Televisió (1985). En ambdues lleis âaprovades sota el mandat del popular Gabriel Cañellas- sâaposta pel català en els mitjans públics de les Illes Balears i Pitiüsses.
La programació en llengua pròpia serà regida per un llibre dâestil âamb el català propi de les Illesâ?. De nou, IB-3 aposta per la política de Matas de generar un âfals- debat sobre les modalitats de la llengua mentre es duen a terme polítiques que fan retrocedir lâús del català.
Les freqüències de TVC desplaçades
Des del dia 20 de gener els dos canals de televisió de Catalunya -TV3 i el K3-33- estan emetent en paralâ¢lel a les Illes Balears i Pitiüsses. A partir del març IB-3 ocuparà la majoria de freqüències de TVC i durant un mes es produirà el procés dâadaptació. Mentre a Mallorca i Menorca els problemes semblen relativament resolts âdesplaçament de TV3 i C33 respectivament- en el cas dâEivissa i Formentera sembla ser que les emissions de TVC quedaran interferides. Més enllà del model de televisió que representa TV3 âfortament criticat en els darrers anys per una espanyolització evident- sâha de tenir en compte que suposa lâúnic mitjà audiovisual en català a les Illes Balears i Pitiüsses.

Lâapunt
En castellà i molta missa

La política sobre els mitjans de comunicació a les Illes Balears i Pitiüsses del govern de Matas recorda lâestil de Berlusconi a Itàlia âcontrol ferri sobre els mitjans públics i relacions estretes amb els propietaris dels privats-. Dâaquesta manera ha otorgat 24 dels 28 canals digitals âque emetran a partir de 2008- a tres empreses molt pròximes al Partit Popular. Per una banda el promotor immobiliari Jacinto Farrús, propietari de la televisió privada en castellà Canal 4, ha obtingut 12 freqüències. Farrús ja tenia assegurada lâexplotació dels informatius dâIB3-Ràdio, que es gestionaran externalitzadament. Dâaltra banda la televisió local dâInca i el Grup Serra âpropietari dels diaris Ãltima Hora, Diari de Balears i Majorka Dayli Bulletin- sâhan repartit la resta del pastís televisiu. A més sâha adjudicat a entitats controlades pels bisbes balears dues freqüències: una a Palma i lâaltra a Menorca. Aquesta darrera serà lâúnica a lâilla i lâocuparà la Televisió Menorquina. Aquest canal que emet el 100% de la programació en castellà té almenys un cinquena part dels programes sobre temàtica religiosa. A les Pitiüsses per la seva banda la llicència sâha adjudicat a la Televisió dâEivissa i Formentera que lingüísticament bascula entre castellà, català... i alemany.
Lâimpuls que hagués pogut suposar una televisió autonòmica en català a les Illes âtal com indica el marc legal vigent- serà totalment desaprofitat. En aquest sentit Tomeu Martí, activista cultural i polític de Mallorca ha declarat a LâAccent que el fet la directora dâIB-3 prengui com a referència el Canal 9 suposa â?un grau de mal gust realment elevat ja que aquest canal és una televisió de pèssima qualitat, feta ambmentalitat provinciana, criteris desnacionalitzadors i uns nivells devulgaritat i grolleria esfereidorsâ?.
En aquest context, un bri dâesperança arribi amb el renaixement de lâúnica ràdio en català que es podia escoltar al conjunt dels arxipèlags: Som Ràdio. Aquest mes de gener havien de començar les emissions a través dâinternet en format de ràdiofórmula. El projecte finançat a partir dâaportacions populars sâanomena somiseremradio.org. Més endavant sâintroduiran programes de creació pròpia segons afirmen els seus promotors.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Perdone. Qué es genocidio lingüístico? Lo has repetido varias veces ya... Parece que quieras comparar esto con Sudan.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Perdone. Qué es genocidio lingüístico? Lo has repetido varias veces ya... Parece que quieras comparar esto con Sudan.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Claro, es que todo lo que no sea romper una pancarta y gritar arribaspaña y vivacristorey se te escapa.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
No, es que tengo entendido que esa construcción lingüística es erronea, además de falaz y tendenciosa.
Le remito al Diccionario de la Lengua Española, edición de Enero de 2005.
Si tiene alguna mejor hágamelo saber. ¿Han sacado ya la edición de Marzo? Le quedaré muy agradecido.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Es muy triste que tengas que pedir un ejemplar de Diccionario de la Lengua Española porque lo has roto igual que la pancarta, claro, como ahi habian palabras como pluralidad, democracia, libertad, etc pues no pudiste evitar romperlo. Leete el artículo de L'Accent las veces que te haga falta para entenderlo.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
es que no veis que teneis ansias de manipulacion y pervertís lenguas centenarias, ademas de mostraros como trabucaires el siglo diecinueve?

En todo vuestro artículo asimilais el castellano con ideas del PP, y el catalan con ideas autonomistas casi inependentistas.
No veis que empequeñeceis el idioma y pisoteais su legado? No veis que sois una rémora para él?

Demostrais que quereis las licencias para difundir ideas politicas, para nada más. Y ademas, de paso, encasillando a idiomas con siglas de partidos políticos.
Ya me parece mal ese planteamiento inicial, pero al menos disimular un poco, coño! A ver si vais a ser más torpes que Maragall y Mas con lo del 3 por ciento (por cierto, son vuestros superiores: de tal palo tal astilla, mendrugos!)
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
En el texto, se nota que no lo has leido, se explica que dentro de poco empezará a emitir la television balear -IB3- y que el castellano será la lengua dominante en perjuicio del catalan. Eso es inaceptable cuando el resto de televisiones -T5, A3, C+, TVE- son en castellano. Pero como siempre aparecen quienes, como tú, se escandalizan y dicen que se impone el catalán.

Eso es bastante tonto cuando, precisamente en las Balears, el catalán es la lengua propia y cuando esta misma gente no exige que la mitad de la programación en las cadenas mencionadas en catalán. Pero eso no es imposición, claro.

También se explica como en la nueva televisión se han colocado periodistas del PP, incluso condenados judicialmente por manipulación y difamación, puedes estar seguro que coinciden contigo en todo lo que cuentas.

Lo mejor es que se esta incumpliendo la legalidad vigente respecto al uso del catalán en los medios de comunicación. Mejor no denunciarlo ya que puedes acabar en la audiencia nacional española declarando por terrorista, como le paso a ese chico hace poco, ¿o quizas buscan precisamente que la gente tenga miedo de denunciar públicamente los abusos continuos que se hacen contra el catalan en los Països Catalans?

Ellos hacen las leyes, las incumplen y luego acusan de terroristas a quienes piden sencillamente que se apliquen. Pues es cierto, aqui hay algo que huele mal, es el estado español.

La televisión balear esta en peligro de reducirse a una emisora de mierda, que no emite más que mierda, propaganda del PP y telebasura. Como el Canal 9 del Pais Valencià, que la derecha española montó y desde el que aliena a la gente para que les siga votando.

Por cierto que hay una relación directa entre las agresiones de la extrema derecha regionalista española -blaveros- alli y la programación que emite. ¿Es este el futuro que le espera a IB3?

Mi apoyo a los que trabajan para que IB3 sea una televisión públicam de calidad, y en catalán.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Dices, "en las Balears, el catalán es la lengua propia".
Eh, que hago? Lo doy por válido o hago como que no lo he visto??????????????
Por favor,¡¡más sutileza!! (ya te lo he dicho antes).

Y no creas que así eludo todo lo demás. Pero si doy por válido esto tengo que tirar por la ventana el 90% de libros de escritores de les illes que consideraban el castellano tan propio como el catalan. Además de constituir, de suyo, otra falacia más a las anteriormente citadas.
Re: Què ens amaga IB3?
01 mar 2005
Eres tu de nuevo? Me alegro por tí. Los escritores de les Illes no se merecen ser mencionados por ultracatólicos españolistas como tú, dejalos en paz que la cultura esta por encima de tu demagogia.
Sindicat