Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
En defensa del català a Cambrils
28 feb 2005
Escarmentats pels fets de l'estiu passat, a l'església de Sant Pere Apòstol, de Cambrils, on un grup d'estiuejants aragonesos i també navarresos van tenir un comportament molt poc cívic en contra de la nostra llengua, i en què Òmnium Cultural Baix Camp va tenir un paper decisiu en la defensa del rector titular de la parròquia, rector Ramon Blas i Batet, ara ens trobem amb un nou capítol d'intolerància lingüística a la plàcida vila de Cambrils.

El propassat dia 12 de febrer va tenir lloc al Casal d'Avis de Cambrils un taller participatiu en què s'exposava el nou Pla d'Ordenació Urbana, el qual tracta d'un nou model urbanístic que afecta a molts convilatans i estiuejants. L'Ajuntament es disposava a informar als afectats sobre la modificació del seu projecte inicial, molt polèmic pel projecte d'enderrocament de molts habitatges. Aquesta assemblea veïnal va estar marcada per una forta controvèrsia entre els representants municipals i una important colònia navarro-aragonesa, coneguda a la vila pel seu unilateralisme lingüístic en contra del català. Van xiular, escridassar i menysprear el regidor d'urbanisme, Joan Recasens, d'ERC, no deixant-lo expressar-se en català i demanant reiteradament un traductor. Val a dir que aquests forasters porten molts anys estiuejant a Cambrils i que tenen comprensió passiva de la nostra llengua, tal com va quedar clar en la intervenció en català d'altres propietaris de l'assemblea, als quals van respectar el torn de paraula.

Una delegació d'Òmnium Baix Camp, per convit del partit del regidor, es va presenciar en aquesta assemblea, havent-ne tingut lloc una altra de molt polèmica, també per motius lingüístics, anteriorment. És per aquest motiu que se'ns va demanar la nostra assitència per donar suport als drets lingüístics dels catalanoparlants cambrilencs.

Una forta discussió va capitalitzar tota la reunió i l'alcalde de la vila, Robert Benaiges, del PSC, va demanar un equilibri lingüístic als assistents, no aconseguint el seu just propòsit. Els veïns intolerants van esgrimir l'argument que ells estaven a Espanya i no tenien per què aprendre el català, malgrat que fes molts anys de la seva estada a Cambrils.

Òmnium Cultural Baix Camp, que té presència a la vila de Cambrils, lamenta aquest episodi d'intolerància lingüística, que els nostres representants van poder testimoniar, i encoratgem a tots els catalanoparlants cambrilencs a defensar la nostra llengua en tot moment i a tot arreu, sense prejudicis ni complexos. I que si convé els farem lliurament, a aquests intolerants, d'uns quants diccionaris per a què n'aprenguin.

Jordi Escoda Vilà
President d'Òmnium Cultural Baix Camp

This work is in the public domain

Comentaris

Re: En defensa del català a Cambrils
28 feb 2005
Si no volen que la gent parli en catala que no comprin la casa a Catalunya i se'n vagin a Ceuta de vacances
Re: En defensa del català a Cambrils
28 feb 2005
La verdad es que pasar vacaciones en Catalunya y cabrearse luego porque la gente habla catalán... es ser un poco tontos.
Re: En defensa del català a Cambrils
28 feb 2005
ens hem de fer respectar com a poble,del contrari,fets com aquest començaran a ser habituals
Re: En defensa del català a Cambrils
28 feb 2005
Tens raó, pero només cal veure aquesta gent venint de vacances a Catalunya des de fa anys i cabrejant-se encara, després de tot aquest temps, perque aqui s'hi parla català per veure que esta passant. Només cal veure aquests navarresos, que venen de Nafarroa on l'euskera esta sent empaitat pel regionalisme espanyolista i on ahir van manifestar-se varies decenes de milers de persones exigint la normalització d'aquesta llengua, i que a Catalunya no poden evitar esverar-se al sentir el català. Segur que a Nafarroa són dels que voten el regionalisme espanyolista de la UPN. També tenim els aragonesos, venen de l'Aragó on la fabla s'apropa al cantell de l'extinció i on encara no hi ha reconeixement oficial pel català que s'hi parla. Venen aqui i no poden evitar repetir els seus prejudicis contra tot alló que no sigui inequivocament espanyol, són xenófobs perque els han educat en la hostilitat contra la pluralitat cultural i nacional no espanyola. En realitat són víctimes del nacionalisme espanyol.
Sindicat Terrassa