Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
No al tancament de Miniwatt!! Boikot a Philips i LG
28 feb 2005
No al tancament de Miniwatt!
Boicot als productes de Philips i LG


El passat 3 de febrer la direcció de l’empresa Miniwatt va anunciar la intenció de tancar l’empresa el proper 31 de març d’aquest any. Amb aquesta decisió, la multinacional PHILIPS-LG, propietària de Miniwatt, pretén la liquidació definitiva de l’empresa. Fa més de 12 anys que les i els treballadors de Miniwatt han aconseguit, gràcies a una tenaç resistència, impedir el tancament i han obligat reiteradament a la multinacional a ajornar els seus plans.

En els darrers vint anys, PHILIPS ha liquidat més de 12.000 llocs de treball en el conjunt de l’Estat espanyol, amb el tancament de diverses plantes com Novalux, Lámparas Z, Metall Mazda, Petits Electrodomèstics d’Hospitals, Regulador, Hispafer Enllumenat, o amb la subcontractació d’empreses com Gispert, Tecnimagen i Segad. La voluntat de PHILIPS és desplaçar la seva producció cap a països, com ara Xina o Indonèsia, on no hi ha pràcticament drets laborals i és possible explotar sense límits la mà d’obra. Per justificar aquesta decisió, PHILIPS al·lega que Miniwatt no és una empresa rendible i que provoca pèrdues, però la realitat és que en els darrers anys la multinacional s’ha negat a invertir un sol euro a Miniwatt i ara pretén obtenir beneficis milionaris especulant amb el terreny on està ubicada la planta, d’uns 180 milions d’euros de valor.

Amb el tancament de l’empresa prop de 1.000 treballadors i treballadores i les seves famílies es veuran directament afectats, anant a l’atur, rebent prejubilacions poc dignes o entrant a formar part del gruix dels treballadors precaris. Cal tenir present que si finalment es porta a terme el tancament de l’empresa, el sector de la plantilla que tindria unes condicions d’acomiadament més dolentes serien majoritàriament dones treballadores, que porten més de trenta anys a l’empresa.

Enfront d’aquesta situació considerem que, a banda de denunciar les polítiques de rapinya de la multinacional PHILIPS-LG, cal exigir al govern de la Generalitat que es negui a acceptar el tancament, que embargui la fàbrica en cas d’abandonament per part de PHILIPS i que expropiï els terrenys a la multinacional sense indemnització. No és veritat que el poder polític no pugui fer res davant les multinacionals, sinó que es tracta d’un problema de falta de voluntat política per regular el capitalisme neoliberal. El tancament de Miniwatt és un episodi més del procés de destrucció de la indústria catalana, que s’ha accelerat aquest darrer any amb l’anunci del tancament de moltes altres empreses com Lear, Samsung o Valeo.

La diferència entre el cas de Miniwatt i altres empreses que han tancat és que el comitè d’empresa de Miniwatt ha decidit plantar cara a la multinacional, seguir lluitant i no firmar un acord negatiu per a la plantilla. Miniwatt ha estat des de sempre un model de sindicalisme alternatiu i combatiu, allunyat del sindicalisme de concertació i pacte impulsat per les direccions de CCOO i UGT, i basat en una perspectiva de classe defensora de la igualtat entre homes i dones, solidària i internacionalista, i compromès amb les diferents lluites socials. Durant els anys vuitanta, Miniwatt va ser la primera empresa a Catalunya on s’organitzà un referèndum entre els treballadors contra l’OTAN i on la plantilla va participar activament en el moviment de solidaritat amb la revolució Sandinista a Nicaragua. Més recentment, les i els treballadors en lluita de Miniwatt van participar a la campanya contra la conferència del Banc Mundial el juny de l’any 2001 a Barcelona; a les mobilitzacions contra l’Europa del Capital el març del 2002; i al moviment contra la guerra a l’Iraq. També es van solidaritzar amb les tancades dels immigrants “sense papers� de l’any 2001 i posteriors. Miniwatt mostra que “un altre sindicalisme és possible�, més enllà del sindicalisme pactista majoritari.

Creiem que és molt important que les diferents organitzacions i moviments socials, així com corrents i organitzacions sindicals crítiques, de Catalunya ens mobilitzem activament en solidaritat i suport a la lluita de Miniwatt, contribuint a difondre les demandes dels seus treballadors i les accions de lluita que impulsin. Cal ser solidaris amb uns treballadors que sempre han estat solidaris amb altres lluites. El seu combat ha de servir d’exemple per molts altres conflictes laborals, contra els acomiadaments massius, les deslocalitzacions i la precarietat i per anar articulant una xarxa de solidaritat entre les diferents empreses en lluita, com ja intenta fer la Xarxa Contra els Tancaments i la Precarietat.

En particular creiem que cal donar suport i impulsar la manifestació organitzada pels treballadors i treballadores de Miniwatt el diumenge 6 de març a les 11.30 hores a plaça Universitat i participar a la campanya de boicot als productes PHILIPS-LG.

MINIWATT RESISTEIX!
MANIFESTACIÓ 6 de MARÇ 11.30 hores Plaça Universitat

This work is in the public domain

Comentaris

CCOO vendidos
28 feb 2005
Romped el carnet de CCOO, dejad de pagar las cuotas... o iros a tomar por culo junto con los miles que han pringado ya y los miles que pringaremos en unos meses.
Menos excusas baratas y más osposición real..¿o es que lo de oposición es un cuento para aguantar el tingaldo de los sindicatos amarillos unos años más?
Re: No al tancament de Miniwatt!! Boikot a Philips i LG
28 feb 2005
Abans de res el que cal es donar el màxim suport als companys de la Miniwatt, pero també cal dir que després de veure a CCOO i UGT donant suport al si al referendum per la constitució europea, i sobretot després de veure com callaven front la manipulació dels resultats pel PPSOE quan va dir que un 30 per cent de vots favorables eren un "apoyo masivo", la veritat és que aquests dos sindicats donen una mica de fàstic i pena. Sap greu per la gent afiliada que creu en el que fa i treballa de veritat pels drets dels treballadors, no s'ho mereixen. Perque alhora que lluiten des de la base, des del carrer i a les fàbriques, les direccions es venen al PPSOE i les multinacionals.
Sindicato Sindicat