Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
DIAGONAL surt al carrer el 3 de març
24 feb 2005
Més de 1.500 subscriptors donen suport ja a la iniciativa
El periòdic DIAGONAL, publicació quinzenal d'actualitat crítica, sortirà al carrer el dijous 3 de març en els quioscs de la Comunitat de Madrid i en llibreries i punts de distribució alternativa de tot l'Estat. Després d'una intensa campanya de presentacions, que ha inclòs l'edició de dos nombres promocionals, DIAGONAL començarà en aquesta data la seva tasca com a mitjà alternatiu d'informació general, incisiu i crític amb els poders alhora que proper a la realitat dels moviments socials.

DIAGONAL ja conta amb més de 1.300 subscriptors, tota una mostra de suport que s'ha desplegat en tot just quatre mesos. No obstant, aquesta afluència ha de créixer en el futur per a garantir la viabilitat econòmica i independència política del mitjà. Trenta grups de suport, pertanyents a moviments socials de tot l'Estat, col·laboren ja amb DIAGONAL en aquesta tasca imprescindible, i asseguren la presència del periòdic en els seus respectius territoris El ritme actual de recepció, prop de 400 subscripcions al mes, convida a l'optimisme.
Des de setembre de 2004, data en la qual es va publicar el primer número de promoció, la discussió pública entorn de les línies polítiques i comunicatives del periòdic ha acompanyat a aquest projecte. Es tracta que aquest impuls continuï ara per a reforçar la naturalesa participativa de DIAGONAL. Per als moviments socials, l'èxit d'aquesta iniciativa obre una oportunitat de contrarestar l'hegemonia dels interessos empresarials i polítics en els debats públics introduïts pels grans mitjans de comunicació.

DIAGONAL, l'oportunitat de construir un periòdic diferent
Fa gairebé dos anys que el projecte de DIAGONAL va començar a caminar, com a iniciativa del ja desaparegut mensual de contrainformació Molotov. La idea no era altra que la d'editar un mitjà d'informació general que proposés, enfront de l'agenda de les multinacionals i els grans grups de poder, unes prioritats informatives distintes que impulsin el canvi social. I fer-ho, a més, dins d'una aposta comunicativa que impliqués als moviments socials en el seu disseny i desenvolupament.

Aquesta sortida per la tangent contava amb moltes dificultats per a fer-se realitat. El mercat, la distribució, els costos d'impremta, la pròpia dispersió dels moviments socials... no obstant això, el convenciment que l'esforç podia donar fruits ha impulsat en tot moment a l'assemblea editora de DIAGONAL.

Fenòmens com les massives manifestacions contra la invasió de l'Iraq o les concentracions enfront de les seus del PP el 13 de març han reforçat la impressió que una difusa i paradoxal corrent de contestació i autoorganització social pot veure's identificada en una proposta com la presentada per aquest nou periòdic.

A la crida de Molotov van respondre individualitats procedents del moviment estudiantil –assemblees i associacions de la Facultat de Ciències de la Informació-, del sindicalisme combatiu, dels centres socials i col·lectius de base madrilenys, a més de professionals dels mitjans de comunicació desitjosos de participar en una experiència diferent i assembleària. Dos anys més tard, aquest col·lectiu compte ja amb una xarxa de col·laboradors i contactes en tot l'Estat espanyol, la qual cosa li permet un contacte privilegiat amb distintes fonts informatives, entre les quals es troben de manera destacada els moviments socials.

La periodicitat quinzenal del nou mitjà, així com la seva entrada en els circuits de la distribució comercial –inicialment, només en la Comunitat de Madrid- impliquen un salt endavant en quant a difusió i capacitat d'influència política. No obstant, DIAGONAL es planteja en un futur estendre la distribució en quioscs també a la resta de l'Estat, per a això s'estan pensant fórmules que permetin autogestionar aquest tipus de distribució. De moment, són els grups de suport els encarregats de distribuir DIAGONAL en els diversos territoris, a través de llibreries, bars i centres socials.

El caràcter autogestionari del projecte es veu reforçat pel seu finançament completament descentralitzat i popular: la idea és que les subscripcions funcionin com un autèntic accionariat de base que garanteixi la total independència política de DIAGONAL i la seva viabilitat econòmica. Altres formes d'ingrés, com els préstecs procedents de la banca solidària i la publicitat, es mantenen dintre d'uns límits ètics i polítics imprescindibles per a la credibilitat del mitjà. Aquestes formes de suport estan convertint el que en principi era tan sols una oportunitat en una realitat informativa que es deu anar afermant a poc a poc.Un pas endavant per a la informació alternativa.

Una informació rigorosa i atractiva per a contrarestar l’espectacularització de la realitat –quan no directament la intoxicació informativa- dels grans mitjans: aquest és el principal objectiu que persegueix DIAGONAL com mitjà de comunicació. Sense caure en panfletarismes de cap mena, ni en complicades dissertacions només accessibles per a una minoria, DIAGONAL aspira a ser un mitjà assequible, de fàcil lectura, amb l'humor i el disseny com senyals d'identitat.

La informació alternativa ha de reforçar la seva credibilitat i capacitat d'influència social, en una tasca que no depèn de cap mitjà en concret, sinó que ha d’entendre's com una prioritat per a totes les pàgines web, ràdios i televisions comunitàries, premsa i fanzines que s'identifiquin amb aquesta línia. DIAGONAL entén aquesta tasca com una construcció col·lectiva que ha d’estar en contacte permanent amb els col·lectius de base, per a superar la desgana i negligència que amb freqüència defineixen als moviments socials en la seva labor comunicativa.
Això suposa en la pràctica definir unes xarxes d'intercanvi i col·laboració estables, que aprofitin les possibilitats alliberadores de les noves tecnologies: bancs de recursos –textos, imatges, il·lustracions, gràfics, bases de dades- que funcionin com autèntiques agències informatives descentralitzades i obertes; xarxes de distribució alternativa genuïnament socials i operatives, que permetin superar la dependència pel que fa a les grans distribuïdores; projectes editorials conjunts i multimèdia que posin en comú les capacitats disperses...

L’autogestió en el terreny comunicatiu resulta possiblement un dels camps més prometedors per als moviments socials, en termes de visibilitat pública i cohesió interna. DIAGONAL ha donat un pas, però necessita treballar en conjunt amb altres projectes per a afermar una veritable alternativa al monopoli dels mitjans de comunicació de masses. Les possibilitats de desenvolupar un tercer sector de la comunicació –tan allunyat de l'Estat com de la lògica de l'empresa informativa capitalista- estan sobre la taula.
Mira també:
http://www.diagonalperiodico.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: DIAGONAL surt al carrer el 3 de març
24 feb 2005
En aquest link s'informa que el diagonal arribarà a l'infoespai, per a que els col·lectius el vagon a buscar:
http://www.moviments.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&://www.moviments.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=278
aquí la copia del que hi diu:

L'Infoespai ha acordat amb el diari Diagonal fer tasques de distribució i suport del diari a Barcelona.

Diagonal ens envia 300 exemplars del diari quinzenalment a l'Infoespai, i els col·lectius interessats podeu passar pel local a buscar-los. Us demanarem que deixeu un dipòsit de 1,3 € per diari que us emporteu (per tal d'assegurar que no es perdin diners si hi ha algun problema amb els diaris).



Quan vingueu a buscar el següent número, ens retorneu els diaris que no s'hagin venut, ens aboneu els que hagueu venut, a un preu de 1,6 € cada diari, i nosaltres us tornem el dipòsit que ens hagueu deixat.

D'aquesta manera el preu de venda al públic serà de 2 €, i així els col·lectius tingueu un marge quan els vengueu.

La feina que farem des de l'Infoespai serà centralitzar l'arribada de diaris cada 15 dies, fer paquets per als diferents col·lectius que ens ho demaneu i centralitzar els pagaments i els retorns dels diaris sobrants a l'editora cada mes.

Encara no podem assegurar quin dia ens arribarà l'exemplat número 1, però creiem que entre el 3 i el 5 de març ja el tindrem. En tot cas avisarem tant bon punt ens arribin els diaris.

Si esteu interessades en aquesta distribució, envieu un e-mail a informacions ARROBA moviments.net dient quin número d'exemplars us interessarien, o en el cas que tingueu algun dubte en el funcionament.

Una abraçada,

Infoespai
Sindicato Sindicat