Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : laboral
Precarietat al món educatiu i la recerca.
24 feb 2005
Taller sobre precarietat al Fórum Social de l'Educació aquest dissabte a la UB (Plaça Universitat)
Dissabte, 26 de febrer de 2005.
11-14h
Universitat de Barcelona (UB)
Aula 03 Aulari Josep Carner
Plaça Universitat, Barcelona
Taller del Fòrum social dâeducació
Precarietat en el món de lâeducació i la recerca

Col·lectius que organitzen:    
Xarxa dâinterins i substituts
Revolta Global
Ustec-Stes

La precarietat és un fenomen cada cop és més freqüent. Precari és el/la treballador/a que està en risc de finalitzar la seva relació laboral, o dit dâaltre manera no té seguretat de continuïtat de la feina. La precarietat és consubstancial al capitalisme i va en augment de la mà de la desregulació laboral que imposa el neoliberalisme. Ara bé, la temporalitat, la incertesa, la inseguretat etc... fan que la precarietat no ens afecti només a nivell econòmic sinó que es faci latent en la nostra vida a nivell âintegralâ?. Ãs un nou model de âporâ? a la que estem sotmesos per causa del model econòmic i social en el qual vivim.

Cal que ens plantegem que ens produeix aquesta precarietat per tal de poder visualitzar que no és només un problema individual, sinó que és un fenomen cada cop més estès i també amb difícil definició.

Lâeducació i la recerca són eines bàsiques per la millora de les condicions de vida de la població. En canvi, a Catalunya les i els que tenim aquesta professió suportem nivells de precarietat molt elevats. Alguns de nosaltres ni tan sols tenim contractes, ni seguretat social. Beques, falsos autònoms, contractes dâobra i servei, interinatges i substitucions, són alguns dels exemples del variat panorama de la precarietat laboral en el món educatiu.

Podríem parlar des dels interins i substituts de lâeducació obligatòria, i passaríem per totes les categories i nivells fins arribar a la universitat.

Pel que fa a lâensenyament obligatori (desde P3 fins a Batxillerat), a Catalunya existeixen 17.000 treballadors interins i substituts. Aquests treballadors i treballadores de lâadministració treballen, alguns des de fa més de quinze anys, amb aquest tipus de contracte en condicions laborals i econòmiques molt diferenciades dels altres docents funcionaris de carrera que fan la mateixa feina a les escoles i instituts. La seva experiència docent no és reconeguda en el procés de selecció dâoposicions. Tot i així cobreixen totes les vacants que no són cobertes pels funcionaris de carrera sovint en centres amb moltes dificultats. La temporalitat de la feina així com la possibilitat de ser confirmats als centres per part dels equips directius fa dâaquest un col·lectiu sotmès a la pressió de lâavaluació continua. La dispersió dâaquest col·lectiu i les diferencies de situació, tan geogràfica com laboral, fa molt difícil la possible comunicació i organització de cara a defensar els drets laborals.

A la universitat les formes contractuals de la precarietat són múltiples, dins dâuna estratègia de divisió i fragmentació de la força de treball. Si ens centrem en lâàmbit de la docència i la investigació podem trobar des dels professors associats, els professors ajudants, els professors substituts, els becaris en règim de personal docent en formació , els becaris col·laboradors en la prestació de serveis, els becaris en projectes específics de recerca, etc. Un estudi recent del sindicat CGT a la Universitat de València fixava lâabast de la precarietat en un 40% dins la plantilla del personal docent investigador. El 90 % dâaquests professors dâuniversitat tenen sous inferiors als 900 euros, i molts dâells no arriben ni tan sols al salari mínim interprofessional (580 euros). A la Universitat Autònoma de Barcelona, la publicació del cens electoral ja demostra que els personal docent investigador de categoria B, és a dir, no funcionari, supera en nombre a la categoria A (funcionari) en algunes facultats.

Reflexionar sobre això i cercar estratègies dâacció col·lectiva per millorar aquesta situació és lâobjectiu del taller. El món de lâeducació forma part de la vida de tot home i tota dona. Tots ens passem moltes hores a lâescola, a lâinstitut, a la universitat i també en hores extra-escolars som educats per moltes altres persones.

Si les persones que es dediquen a lâeducació es troben en âprecariâ? aquesta situació afecta també als educands que reben aquesta educació. Per tant de quin tipus de precarietat parlem? Com afecta a la qualitat del sistema educatiu global? Com afecta la privatització dâaquest sector públic? Com identifiquem els diferents aspectes de la privatització?


La metodologia i temps del tallers seran els següents:

De 11 a 12:15. Diversos ponents de diferents perfils dins lâàmbit educatiu, ens presentaran la seva situació de precarietat i com afecta això a la seva feina (incloent la qualitat del procés educatiu) i a les seves vides. Tindrem una mestra de primària, una de secundària, un educador social, un estudiant universitari, una professora dâuniversitat i la visió dels alumnes dels cicles formatius. Les ponències, breus, ens donaran una âbonaâ? panoràmica de la precarietat en el món educatiu en el nostre país, i ens serviran per encetar els debats

12:15- 13:15. En funció de la gent que siguem,, ens dividirem en petits grups per fomentar el debat . Aquest es farà a través dâuna dinàmica de grups per tal dâidentificar diferents precarietats, Com ens afecta? Com lâafrontem a nivell personal? Quines són les causes? Per acabar arribant a conclusions comuns sobre com es pot afrontar aquesta situació col·lectivament. La dinàmica proposada és la de lâarbre causa-efecte, a través de la qual podem identificar les causes i els efectes de la precarietat personal a la feina i veure com cadascú dels afectats arriba a afrontar aquesta situació, per tal de poder arribar a conclusions conjuntes de com hi podem fer front col·lectivament i trobar els responsables de la situació de precarietat.

13:15h-14:00h. Posada en comú dels diversos grups i propostes dâaccions contra la precarietat en lâàmbit educatiu. Podem comentar les diverses mobilitzacions de precaris i precàries ja existents, proposar-ne de noves, intercanviar opinions entre persones, sindicats i col·lectius, sobre les formes de lluita que cal emprar per acabar amb la precarietat.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat