Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
No a la línia Sentmenat-Bescanó-Baixàs
24 feb 2005
El dijous passat al migdia es va presentar al col.legi de periodistes de Girona el manifest de la Plataforma No a la M.A.T. La Generalitat justifica la construcció d'aquesta línia de 400Kv. per tres raons: l'alimentació del TAV, el millorament del subministrament elèctric a les comarques gironines i per la necessitat d'augmentar l'interconnexió elèctrica internacional.
Aquestes tres raons són fàcilment desmuntables tenint en compte que el TAV ja funciona amb 220.000 volts (Sevilla-Madrid i Saragosa-Lleida), la qualitat del subministrament depèn principalment de la xarxa de distribució local i l'interconnexió amb l'Estat francès ja existeix per Prats de Molló i no és sinònim de seguretat sinó de dependència.

Recordem que la següent acció reivindicativa de la Plataforma és per aquest dissabte 26 de febrer a les dotze del migdia a la plaça de l'ajuntament de Figueres amb una concentració-performance i més.

Des de la Plataforma també s'ha elaborat una presentació de diapositives on s'explica detalladament totes aquestes argumentacions en contra. El pots descàrregar aquí. (Open Office a Softcatalà).

...o a la web de Salvem l'Empordà.

Enllaç noticia original:
http://elsud.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1243&




Aquest és el manifest de la Plataforma No a la M.A.T.

MANIFEST

NO A LA Molt Alta Tensió (MAT)
PER A UN NOU MODEL ENERGÈTIC I SOCIAL



Davant la implantació del projecte de la línia d'alta tensió entre Sentmenat-Bescanó-Figueres-Baixàs (Catalunya Nord) i de les estacions transformadores de Bescanó, Riudarenes i Garrigàs que el Govern de la Generalitat justifica pel millorament del subministrament elèctric a les comarques gironines, així com pel subministrament al futur Tren d'Alta Velocitat (TAV) i per la necessitat d'augmentar les connexions internacionals de la xarxa elèctrica, el col.lectiu cívic NO a la MOLT ALTA TENSIÓ (NO a la MAT) format per les entitats cíviques i ecologistes dels diferents pobles afectats i opositores al projecte,

MANIFESTEM:

1. L'absència total d'un debat social previ sobre la necessitat o no d'aquesta infrastructura. Algú ha decidit en nom de tots nosaltres que la línia de MAT és necessària i, que el fet d'oposar-s'hi és estar contra el progrés i el desenvolupament social i econòmic. Per tant, també ha decidit què és progrés i què no ho és. Com a conseqüència, els municipis i les persones afectades tan sols tenen la possibilitat de presentar al.legacions al contingut del projecte i no al projecte en sí.Els afectats, municipis i persones, sovint no han estat assabentats fins a l'últim moment de la realització d'aquesta infrastructura i inclús, en ocasions ha estat a través dels mitjans de comunicació.Les grans infrastructures energètiques, viàries, o de qualsevol altra mena han d'estar precedides del corresponent debat en una societat ja madura que vol avançar pel camí de la democràcia participativa.

2. Aquesta línia de Molt Alta Tensió (MAT) és la conseqüècia d'un model energètic centralitzat basat en la producció massiva d'energia en pocs llocs i el seu transport a llarga distància fins els llocs de consum. La construcció d'aquesta línia de 400Kv. suposarà la dependència futura envers la generació energètica d'origen nuclear procedent de l'Estat Francès i endarrerirà l'aplicació d'un model alternatiu que, basat en la generació d'energia renovable en llocs propers al consum, evitaria la necessitat de grans línies de transport.

3. El projecte que es vol implantar respon més a una estratègia comercial de les grans empreses del sector energètic i a interessos polítics associats que a les necessitats reals de la societat catalana. L'actitud de l'Adninistració, minimitzant els riscos i danys que aquesta línia comporta en l'àmbit de la salut, entre altres, així com l'impacte ambiental, ecològic i econòmic que representa, va clarament a favor dels interessos econòmics de les empreses elèctriques i en detriment dels drets i necessitats de les persones i la societat en general.

4. S'ha presentat de forma seccionada tot un projecte, fet que emmascara l'impacte real que aquest té sobre el territori i les persones, creant la falsa imatge que els riscos són mínims.

5. En cap moment s'han proposat alternatives al projecte malgrat que aquestes, a més d'existir, satisfarien els mateixos objectius.

6. Finalment afegir que un nou govern a la Generalitat no ha significat un canvi de model energètic ni d'actitud democràtica, havent de suportar els ciutadans la incongruència que representa el fet que partits integrants del govern que van comparèixer a les eleccions mostrant-se contraris al projecte, ara l'avalin, l'impulsin i paradoxalment, manifestin obertament que, com a partit, continuen oposant-s'hi.


Per tot això, EXIGIM que les administracions implicades desestimin o impedeixin l'execució d'aquest projecte de línia de Molt Alta Tensió (MAT) i que el nou Pla Energètic de Catalunya estableixi, sempre en el context d'un debat social, l'aplicació efectiva d'un model basat en la generació distribuïda (descentralització), l'us de fons renovables, l'eficiència energètica i l'estalvi en el marc d'una gestió democràtica dels recursos i el territori, perquè tots dos són limitats i compartits.


NO A LA MAT!
Girona, 18 de febrer de 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No a la línia Sentmenat-Bescanó-Baixàs
18 mai 2005
prou destroces de territoris en benefici a uns interessos econòmics i polítics.
Campanyes a Camprodon i Bescano
31 jul 2005
Veure notícies relacionades:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/193148

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/187045/index.php

Re: No a la línia Sentmenat-Bescanó-Baixàs
06 feb 2006
NO. PERO JO ESTIC MOLT FOTUT DES DE FA MOLTS ANYS DEGUT A L'ALTRE LINEA QUE PASSA A TOCAR DE CASA MEVA I ADEMES I PASSAN TRES TORRES , ON EREU ABANS FA 30 ANYS ENRERE . HEM DE SER MES SOLIDARIS ,JO FA MOLTS ANYS QUE TRAGO, I ARA ME LA
PASSAN MES DE 200 METRES DE LA CASA , ARA EM TO CA A MI DIR QUE SI PER HAVER TRAGAT TANTA MERDA DURANT TANTS ANYS ULL EM EL QUE FEU , HE SIGUT MOLT SOLIDARI FINS ARA .ADEU.
Sindicat Terrassa