Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
i sobre la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
El diumenge 20 de febrer menys d’un 30% de les persones que tenien dret a vot als Països Catalans van acudir a les urnes per donar suport al Tractat per al qual s’establix una Constitució per a Europa. Malgrat aquest baix recolzament, hem de reconèixer que el 69,6% de vots emesos a favor del tractat als Països Catalans, que ascenedeix fins al 76,73% al conjunt de l’Estat espanyol, permetrà al Govern i al Parlament espanyol justificar el suport a la Constitució Europea, i serà un impuls per a la resta d’estats que, en un termini aproximat de dos anys, han de ratificar el tractat. Això significa que el panorama que s’obre davant nostre a nivell europeu, i inevitablement també a nivell català, no ens permet ser optimistes, ja que, si la Constitució és finalment aprovada, s’anuncien temps encara més difícils per a les treballadores i treballadors i per a les nacions sense estat com la nostra.

Però magrat aquesta constatació del futur, cal analitzar més atentament els resultats. D’una banda, s’ha mostrat que, a l’hora de votar, les catalanes i catalans ho hem fet d’una manera diferent de la resta de l’Estat: si al conjunt dels Països Catalans els vots en contra del tractat van superar el 22% (28,7% al Principat, i més d’un 16% a les Illes i al País Valencià), en la major part de territoris de la península el rebuig es va moure entre el 9 i 12%, a excepció d’Astúries, Madrid i, sobretot, Euskal Herria. Això significa que una bona part de la població del nostre país va votar conscient que l’aprovació de la Constitució Europea pot significar un nou obstacle per al nostre allibermanent nacional.

D’altra banda, i sense entrar en valoracions sobre la fidelitat dels votants als seus partits de referència, els resultats del ‘no’ sumen arreu dels Països Catalans un percentatge de vots superior al que obtenen habitualment els partits que apostaven pel ‘no’ (ERC, EU, ICV, BNV, PSM). Això és una mostra que hi ha un espai polític més enllà de les forces parlamentàries; però aquesta realitat no ens ha de conduir a un optimisme oportunista. Ha esdevingut evident –en el propi desenvolupament de la campanya i en els resultats posteriors– que, en les condicions actuals, les possibilitats per a un moviment de base netament popular de socialitzar àmpliament les seves raons són molt limitades.

Sigui com sigui és important tenir present que aquells partits que han fet campanya pel ‘no’ han difós el seu discurs amb gran timidesa (Carod va arribar a dir que se sentia incòmode amb la seva pròpia opció i ICV va aprovar la seva posició contrària al Tractat amb un 35% d’oposició interna) i, molt especialment, que els resultats demostren, si s’analitzen localment, que el discurs sobre la Constitució que podia sensibilitzar un electorat de caire nacionalista ha estat més ben difós que el de caire social. Així, els resultats han estat força bons a les Borges Blanques, Girona, Vilafranca del Penerdès, Berga, Beniarrés, els barris de Gràcia (a Barcelona) o el Carme (a València) i d’altres poblacions que tenen una major sensibilitat nacionalista, mentre que poblacions com Sabadell, el Prat de Llobregat o Torrent, on Iniciativa per Catalunya i Esquerra Unida (i el PSC-PSPV, que en aquest cas sembla haver estat decisiu juntament amb la influència de CCOO i UGT) hi tenen un fort arrelament, els resultats han estat clarament adversos. Difícilment es pot atribuir aquest fet a la Campanya dels Països Catalans, que s’ha esforçat per difondre els aspectes més antiobrers, antidemocràtics i antipopulars del Tractat, tot i que sí que pot ser conseqüència de les dificultats de la Campanya per fer arribar el seu missatge.

Finalment, cal valorar la feina que ha fet la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea durant més d’un any d’assemblees i activitats. A través d’aquesta campanya, més d’un centenar d’entitats i col·lectius de l’esquerra independentista, de l’esquerra alternativa i rupturista, sindicats alternatius, entitats en defensa del territori i la llengua i col·lectius locals hem consensuat un discurs comú que, alhora que pren posicions netament anticapitalistes des d’un punt de vista social, assumeix com a pròpia la defensa dels drets nacionals dels Països Catalans i de totes les nacions sense estat. Que això s’hagi impulsat en un marc nacional (pràctica habitual en l’esquerra independentista però molt infreqüent en altres sectors de l’esquerra) ha de ser valorat com un èxit i també com una esperança de cara a la construcció d’una autèntica unitat popular que, des de l’esquerra anticapitalista catalana, sigui capaç de constituir, a la llarga, un contrapoder al sistema capitalista i que, alhora, assumeixi, sincerament i no de forma abstracta, la reivindicació del dret d’autodeterminació per als Països Catalans. La construcció d’aquest espai és ara un objectiu primordial. Les possibilitats d’avançar en aquesta línia són grans, com ho demostra la resposta popular (130 entitats i, el que és més important, una cinquantena de plataformes locals i comarcals) que possiblement ha estat superior a les forces de la pròpia campanya. Tenint presents les grans adversitats enmig de les quals s’ha dut a terme la feina (silenciament per part dels mitjans de comunicació, prohibició de mobilitzacions i actes, etc.) aquest factor ha de ser valorat com un dels resultats més interessants de la campanya. La lluita contra l’Europa del capital no ha acabat aquí, i l’espai de trobada i artiulació que hem començat a construir amb aquesta campanya pot seguir sent un instrument vàlid per a dur-la a terme, difondre-la i ampliar-la.

Per una Europa dels pobles i dels i les treballadores:
construïm una alternativa d’esquerres a l’Europa dels estats, el capital i la guerra.

Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional)
23 de febrer de 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
Ja que parleu en el vostre comunicat del Prat de Llobregat com a lloc on IC és la opció més votada estranyant-vos de que guanyés el Si tan aclaparadorament, només volia dir-vos que IC al Prat no ha fet campanya pel No, com bé deieu internament el 35% d'IC estava pel Si, i entre aquests estaven tots aquells popes iniciativeros que tenen el seient ben escalfadet després de més de 25 anys de poder. IC al Prat estava pel Si com sempre sol passar amb aquesta secció del partit que s'encarrega de demostrar-nos cada dia la hipocresia d'IC i a fer evident que tota la seva teoria se'n va a la merda quan àrriba el moment de la pràctica i la gestió, i que el poder és el poder, ja ho descobrireu a d'altres pobles on encara no han tocat poder com la transformació es tan agraida quan entren al consistori, podem parlar del Prat, però de molts altres pobles que els han patit, i sens dubte per major exemple el tripartit tant de l'ajuntament barceloní com de la Generalitat.

IC al Prat no ha fet campanya, l'obediència deguda dels seus militants no ha estat cridada, ni un cartell pel No, ni un acte, res de res, aquells mateixos que quan vinguin les següents ens ompliran amb els seus jetos d'hipòcrites de debò els carrers. Que ningú s'estrany dels resultats del Prat, ni que consideri que perque IC diu que estan pel No els seus carrecs que porten anys cobrant pels seients a diferents municipis estaran d'acord. És una vergonya però així ha estat i així s'anirà veient a mesura que vagin ocupant seients als consistoris enganyant a joves perque els votin que creuen que són progres i això. Temps al temps.
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
Un moment: s'haurien de repassar els escrits abans d'enviar-los. Només és un consell constructiu. Mira que arribem a dir:


"Això és una mostra que hi ha un espai polític més enllà de les forces parlamentàries; però aquesta realitat no ens ha de conduir a un optimisme oportunista. Ha esdevingut evident –en el propi desenvolupament de la campanya i en els resultats posteriors– que, en les condicions actuals, les possibilitats per a un moviment de base netament popular de socialitzar àmpliament les seves raons són molt limitades" ???????????????

Què es proposa? Esperar, desesperar, delegar, què?
O no s'entén o no sé. Què es proposa aquí??
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
jo no milito a endavant ni sé de les seves línies programàtiques, encara que cada cop veig amb més bon ulls els seus plantejaments i la seva pràctica diària, però jo el que entenc és bastant clar i més si et mires les dues anteriors línies del que tu has exposat: "Això és una mostra que hi ha un espai polític més enllà de les forces parlamentàries; però aquesta realitat no ens ha de conduir a un optimisme oportunista". Doncs això, que aquest optimisme no ens faci caure amb la precipitació de fundà un partit que vulgui aglutinar aquests vots, diguem, dissidents -si ho són no ho sé. Vaja, que continuem treballant com fins ara des de la base, fent convergint experiències i maneres de fer. No sé, jo ho veig així i ho comparteixo.
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
endavan a gris
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
com?Que t´has prés? És barat? A quan va el gram? Qui ho distribueix? Te efectes secundaris?
Estic ansiosa de saber-ho!

I al senyor/a corneià, que suposo es refereix a la bonica i gris vila de Cornellà del Llobregat, li proposo que aprengui a llegir i acte seguit aprengui a llegir entre linies, ja ser que a vegades sembla difícil, però confío que si saps fer anar un ordinador, la resta no és tant complicat!
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
quin analisi més interessat...
1)A les illes i al pais valencià els resultat són del 16%.

2)El fet que hi hagi més vots de NO que no pas dels partits que defensen el NO és simptoma, fonamentalment, que hi ha uns votants, basicament de PSC que han votat contra el tractat. Diria que ja ha sortit una enquesta al respecte.

3)EuiA ha difós el seu missatge del NO amb contundència realitzant més de 300 actes arreu de Catalunya. Entre els quals l'acte principal del Partit de l'Esquerra Europea amb més de 1000 assistents.

4)El tema del marc en que s'ha desenvolupat la campanya lluny de ser un èxit és segurament un primer pas per forjar aquest fracàs. A més la propia definició dels col·lectius de la campanya, és des d'un punt de vista leninista, totalment contradictori. I per cert, molts dels que estavem en la plataforma som críticats sistematicament per la vostra "organització".

5)I per últim: MENYS DIRIGISME, sisplau
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
Demà ha dit:

"li proposo que aprengui a llegir i acte seguit aprengui a llegir entre linies, ja ser que a vegades sembla difícil, però confío que si saps fer anar un ordinador, la resta no és tant complicat! "

llegir entre línies...
Ahhhhhhh...

ja ser ja ser ja ser
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
A veure, situar Sabadell, el Prat i Torrent al mateix nivell em sembla poc acurat i, partint d'un suposat "fort arrelament" d'Iniciativa i EU en aquestes poblacions, que els resultats en aquestes poblacions han estat "clarament adversos" tampoc no és una afirmació gaire acurada, si tenim en compte que com afirma el text la clau nacional ha estat fonamental en la votació.

Comencem per les dades:

-Sabadell: 26,68 de vot negatiu (1,39 punts per sota de la mitjana del Principat,28,07, i 13 per sobre de la mitjana espanyola). Si diem que aquest resultat ha estat “clarament advers�, podríem concloure que a Catalunya ha estat globalment “advers� (sense el “clarament�), amb el benentès que per “advers� no entenguem haver perdut, cosa que ja ho sabíem totes i tots. A més, insisteixo: aquest resultat, com el del Prat, es situa molt per sobre de la mitjana espanyola, un aspecte positiu que el text remarca al segon paràgraf.
-Prat de Llobregat: 22,80 (4 punts i mig per sota de la mitjana i gairebé deu per sobre de la mitjana espanyola)
-Torrent: no la sé perquè el web del MIR no mostra aquesta i moltes poblacions del PV.

Altres dades a tenir en compte a banda de les que ha explicat Pratenc:

-Iniciativa de Sabadell estava dividida en dues meitats: 50% a favor i 50% en contra (i això arrossegà quadres sindicals a favor del S�). O sigui que la campanya d'Iniciativa va ser a mig gas, sent generosos.

-D'altra banda, Sabadell és una ciutat menys homogènia nacionalment i socialment que Berga, Vic, Banyoles, Gràcia, Vilafranca, Bellmunt o Navarcles, etc. Si es fa una anàlisi per districtes (en alguns dels quals viuen la mateixa o més gent que la majoria d'aquestes poblacions), n'hi ha tres d'un total de set que superen el 30% de vot negatiu ( un arriba al 35%), resultat que evidentment no cal atribuir a l'EI, com tampoc s'ha de fer en altres llocs. A la resta, tres es situen per sota del 20% i un al mateix nivell que el Prat. Per tant, la realitat és força més complexa.

-El presumpte “fort� arrelament d'IC i EU en aquestes tres poblacions. A veure: EU no ha passat a Torrent del 3,58% dels vots en les eleccions municipals, al parlament espanyol i a l'europeu. No tinc les dades del Parlament valencià. Pel que fa a IC del Prat, si bé guanya les eleccions municipals (40,21%), en les altres eleccions del darrer cicle electoral (parlament català, parlament espanyol, parlament europeu) el seu vot oscil•la entre el 8,29 i l'11,1 dels vots. És a dir, conclusió metodològica de caràcter general: no es poden extrapolar les dades de les eleccions municipals (on els factors com el o la candidata hi influeixen notablement) a un referèndum i, per tant, no cal sobredimensionar l’arrelament d’IC en aquesta població. (Bé, en general un referèndum té unes característiques que fan difícil fer extrapolacions a partir dels resultats d’altres conteses electorals.) Pel que fa a Sabadell, on IC té actualment tres regidors (10,75 dels vots emesos), el seu percentatge oscil•la en la resta d’eleccions del cicle entre el 7,21 i el 8,82.

Podria fer d’altres precisions al text però seria massa llarg.
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
Una correcció al text anterior: al primer paràgraf m'he deixat el verb "dir" el mot "poblacions," i "que".
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
"EuiA ha difós el seu missatge del NO amb contundència realitzant més de 300 actes arreu de Catalunya."

Els has comptat bé els actes o has multiplicat per dos o per tres?
Re: Valoració d’Endavant (OSAN) sobre el resultat del referèndum del 20 de febrer a l’Estat espanyol ....
24 feb 2005
endavant amb la lluita! hem treballat be la campanya amb els pocs mitjans ke teniem...
Sindicat Terrassa