|
Notícies :: criminalització i repressió : laboral : amèrica llatina |
Concert de Chesudaca. Solidaritat amb treballador@s argentin@s pres@s
|
|
per Grup de Suport als Treballadors de Caleta Olivia (Argentina) Correu-e: luchaint ARROBA telefonica.net (no verificat!) |
23 feb 2005
|
El dissabte farem un concert de Chesudaca i Majo Perfil per recolzar les famílies dels sis treballadors "piqueteros" de Caleta Olivia (Patagònia Argentina) empresonats per lluitar contra Repsol-YPF en defensa dels llocs de treball. 20.30 a La Sedeta (Gràcia) |
Concert de Chesudaca. Solidaritat amb treballadors argentins |
El Grup de Suport als Treballadors de Caleta Olivia (Argentina) us convida a participar en un acte-concert solidari per informar sobre el coflicte argentí i ajudar econòmicament les famílies dels treballadors de REPSOL-YPF empressonats. El concert -amb l’actuació dels grups argentins Che Sudaka (mestissatge) y Majo Perfil (folklore andí)- es dura a terme al Centre Cívic La Sedeta el dissabte 26 de febrer a partir de les 21 h. L’adreça és carrer Sicília, 321 (metro Sagrada Família o Joanic). L’entrada tindrà un cost de tres euros, que es destinaran íntegrament a ajudar les famílies de les persones presses per la Justícia.
Les mobilitzacions durant l’any passat de milers de treballadors de la companyia petroliera espanyola en aquesta localitat de la Patagonia van acabar amb la repressió i la detenció de sis dirigents sindicals. El jutge els manté empressonats i des de l’octubre han perdut el dret al seu salari. Les detencions es van dur a terme després de que els representants dels treballadors i l’empresa signessin la contractació de prop d’un miler de persones a la filial de Caleta Olivia. Tant a l’Argentina com a Catalunya s’han creat grups per difondre la seva situació i demanar el seu alliberament.
L’acte l’organitza Lluita Internacionalista. És un dels grups membres de Comite per la llibertat dels treballadors/es presos/es a Caleta Olivia. Si voleu més informació, us adjuntem el document elaborat pel Grup de Suport als Treballadors:
Seis trabajadores en prisión
La movilización de los trabajadores y el pueblo fue inmediata y reiterada. Sin embargo, el juez dejaba pasar el tiempo manteniendo por pasiva la negativa de excarcelación de 6 compañer@s. En octubre, el juez cortó el pago del sueldo de l@s 6 pres@s (Elsa Orozco, Selva Sánchez, Marcela Constanzo, Hugo Iglesias, Mauricio Perancho y Jorge Mansilla) y eso generó un cierto desespero entre ell@s, lo que resultó en una huelga de hambre ya que estaban preocupad@s con la situación de sus familiares fuera de la cárcel la mayoría dependientes de l@s pres@s. Entre los seis, tienen 24 hij@s, 18 de l@s cuales son menores de 13 años; Una de las compañeras presas Marcela Constancio, tiene 6 hij@s uno de ellos discapacitado y dos preadolescentes. Sandra, tiene tres hij@s uno que está amamantando.
se sucedieron las movilizaciones, exigiendo tanto el cumplimiento de los acuerdos de puestos de trabajo como la libertad de los compañeros presos. El 2 de octubre 50 trabajadores volvieron a ocupar la Termap, mientras otro reducido grupo permanecía fuera. Fueron brutalmente reprimidos: esta vez combinando la intervención de los seguratas de las petroleras –que tras reprimir, detuvieron y llevaron a comisaría, actuando como una banda paramiliatar- con la de 400 gendarmes (policía militar). Hubo 36 detenidos más, golpes, heridos de consideración… y en comisaría torturas.
La represión sigue, y el 1 de diciembre la Gendarmería y la Policía de la provincia de Santa Cruz reprimieron brutalmente a un grupo de trabajadores desocupados que reclamaban se cumpliera el acuerdo firmado semanas atrás de puestos de trabajo en la planta de la Oil ONS (contratista de Repsol-YPF), ubicada en la localidad de Las Heras. Fueron detenidos otros 25 desocupados –posteriormente liberados- y un embarazo de tres meses perdido producto de la violencia con que la policía reprimió y torturó a Carina Sauco. Así el gobierno de Néstor Kirchner y del gobernador santacruceño Sergio Acevedo continúan la represión al dictado de las petroleras.
Un poco de contexto:
Caleta Olivia es una población de 40.000 habitantes (provincia de Santa Cruz) y centro de extracción de petróleo. Pero la desocupación se multiplicó desde que YPF fue regalada por Menem a Repsol, Pan American y Vintage Oil, dueños de la terminal TERMAP desde donde diariamente se bombean casi dos millones de dólares de petróleo a los barcos. |
This work is in the public domain |