|
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
|
per Sants vila roja |
23 feb 2005
|
|
Comunicat de la Campanya del Països Catalans sobre el resultat del referèndum
Anuncien que es faran les gestions que es considerin pertinents per manifestar el desacord amb els obstacles que han tingut durant la campanya.
La Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea, formada per més de 130 entitats i que ha treballat a través d’una cinquantena de plataformes locals i comarcals, fa la següent valoració del resultat del referèndum que s’ha celebrat el 20 de febrer sobre el Tractat per al qual s’estableix una Constitució per a Europa:
- Tot i que el ‘Sí’ ha resultat guanyador, aquelles formacions i grups que el defensaven no poden celebrar-ho amb triomfalisme, ja que només 1 de cada 4 catalanes i catalans que podien votar han optat per donar suport al tractat constitucional.
- Valorem positivament el resultat que ha obtingut el ’No’. I és que a nivell de Països Catalans ha arribat al 22,5%, xifra que en el cas de Catalunya ascendeix fins al 28,1% dels votants, molt superior respecte a la mitjana estatal.
- Volem destacar que la gent que ha optat per oposar-se al tractat ha emès un vot que considerem molt qualitatiu i conscient, ja que la propaganda oficial del govern i la major part d’informació que ha rebut la població ha estat a favor del tractat. És a dir, que la major part d’aquestes persones han fet una participació activa, ja que han hagut de buscar informació a través d’altres vies que les oficials.
- També destaquem que el percentatge del ‘No’ supera la suma dels resultats que en anteriors comteses electorals havien obtingut els partits polítics parlamentaris que en aquesta ocasió rebutjaven la Constitució. Entenem que la mobilització de la societat civil i els moviments populars ha estat clau per assolir el percentatge de ‘No’, tot i les dificultats que hem tingut per fer sentir el nostres missatge.
- Pel que fa a l’elevat percentatge d’abstenció, entenem que respon a la manca d’informació que ha tingut bona part de la ciutadania durant la campanya, ja que ha tingut poques possibilitats de conèixer el contingut compert del tractat i per entendre les polítiques que s’en deriven.
- També és remarcable la quantitat de vots en blanc que s’han emès. Al nostre entendre, són una mostra de l’interès que té una part de la ciutadania per opinar sobre aquesta qüestió, però que alhora emet un vot de càstig perquè no ha estat prou informada.
- Finalment, des de la Campanya anunciem que farem les gestions que considerem pertinents per manifestar el nostre desacord amb els obstacles que hem tingut durant la campanya (especialment la prohibició per mobilitzar-nos i per celebrar actes en algunes poblacions), ja que han suposat un obstacle per a la participació democràtica.
Barcelona, 21 de febrer de 2005
Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
http://noconstitucioeuropea.pangea.org |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per La CUP de Mataró valora el referèndum |
23 feb 2005
|
LA VICTÒRIA DEL S� ÉS INSUFICIENT, PERQUÈ NOMÉS UNA QUARTA PART DELSMATARONINS RECOLZA EL TRACTAT DE LA CONSTITUCIÓ EUROPEA
Un cop més, en la „festa de la democrà cia‰ tots els partits diuen que han guanyat, i es barallen per uns vots que no són de cap partit, sinó a favor o en contra d‚un Tractat entre els estats europeus. Però aquest cop només una quarta part de la població amb dret a vot ha donat suport al text que es referendava. Si s‚hagués tractat del referèndum de la independència dels Països Catalans, l‚haurien declarat nul per manca de participació. Davant els resultats del referèndum del 20 de febrer, l‚assemblea de la CUP de Mataró fem les següents valoracions:
En primer lloc, considerem que la campanya del referèndum ha demostrat fins a quin punt, en nom de la democrà cia, el govern espanyol és capaç de manipular i desinformar la ciutadania. Començant pel fet que aquest referèndum es tractava d'una consulta de carà cter no vinculant, que de bell antuvi ja indicava que l'únic desenllaç possible seria l'opció que finalment determinés el propi govern espanyol. Atès que s'ha pagat amb diners públics una campanya institucional desautoritzada per la pròpia Junta Electoral pel seu favoritisme pel sÃ. I, finalment, pel gran desconeixement del text que es votava, ja que ben poca gent ha tingut accés i amb prou antelació al text complet de la Constitució, amb la qual cosa el govern espanyol ha contribuït a
agreujar la desinformació. D‚altra banda, cal considerar que els partidaris del no, entre els quals cal incloure la CUP, han estat en clar desavantatge, atès que només podien fer campanya i disposar d'espais públics i
minuts a la televisió els partits polÃtics amb representació al Parlament espanyol. Sota aquest pretext legal s'ha pretès silenciar i posar traves a organitzacions com la CUP i a un ampli ventall de moviments socials, que als Països Catalans són els qui han dinamitzat el debat i han fet campanya real i a peu de carrer, explicant les raons per les quals calia dir no a la Constitució Europea. Quant als resultats, si bé donen una victòria formal a l'opció del sÃ, des d'una perspectiva democrà tica i de cohesió social és un resultat pÃrric. Fet i fet, amb un 58,71 % d'abstenció, el recolzament a la Constitució Europea per part dels mataronins i les mataronines amb dret a vot (deixant de banda els i les qui no tenen papers) queda reduït a un 26,78 %. Per tant, des de la CUP entenem que no ha existit prou quòrum i que els resultats no avalen la Constitució com eina de convivència democrà tica. En aquest sentit, si més endavant, en nom d'aquesta Constitució, es pretengués retallar drets
socials i llibertats imprescriptibles, com ara el dret a l'Autodeterminació, considerem que als Països Catalans, on menys d‚una tercera part de la ciutadania amb dret a vot li ha donat suport, el recurs a la desobediència i a la insubmissió estaran plenament legitimats. Per acabar, des de la CUP, valorem positivament l‚experiència del Comitè del Maresme contra la Constitució Europea, que ha permès estrènyer llaços de col·laboració amb d‚altres partits i entitats de la ciutat i la comarca. Finalment, volem agrair els vots de les persones que han dit no a la Constitució Europea i ens comprometem, des de l‚acció municipal, a continuar defensant la consecució d‚una Europa social, de pobles lliures, solidà ria i compromesa amb la pau.
Visca la Terra! Oficina de Premsa CUPMataró 21 de febrer de 2005 |
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per M'he colat, el de l'MDT, millor encara |
23 feb 2005
|
Valoració de la campanya i el referèndum sobre el Tractat europeu
Un cop dut a terme el referèndum no vinculant sobre la ratificació del Tractat que fixa una mal anomenada “constitució� per a la Unió Europea, l’MDT vol fer arribar les valoracions següents:
-Considerem vergonyosa la campanya institucional i medià tica que, lluny de donar a conèixer els continguts del Tractat i afavorir la participació, s’ha reduït a una propaganda barroera, descarada i obscurantista a favor de SÃ. És igualment vergonyós per a la cultura democrà tica el fet que el referèndum tingués només carà cter consultiu, factor que ha afavorit, sens dubte, l’altÃssim nivell d’abstenció.
-Considerem preocupant la complaença expressada per l’elit polÃtica davant el baix nivell de participació (la qual és perfectament coherent, d’altra banda, amb el secretisme que ha acompanyat el procés d’elaboració, discussió i ratificació del Tractat). Cal recordar que, abans del referèndum, aquesta elit ja fixava el llistó “acceptableâ€? en el 40% de participació. Per això, i contrà riament a algunes tendències pseudoanarquitzants, no creiem que l’alta abstenció sigui una bona notÃcia per a ningú, ja que, com ja passa als EUA, societat de referència de la nova UE, el sistema de dominació capitalista ha demostrat que pot funcionar (fins i tot amb menys entrebancs) sota la direcció de les classes dominants amb un mÃnim nivell de sufragis i en una relació autista respecte al conjunt de les classes populars.
-Pel que fa als resultats, permeten confirmar que els Països Catalans (22% de vots negatius) són una comunitat nacional i una realitat polÃtica diferenciada respecte d’Espanya. D’altra banda, cal remarcar que el NO ha estat un vot majorità rià ment conscient i preocupat per transformar la realitat polÃtica del seu poble, com ho demostra, per exemple, el seu major coneixement del contingut del Tractat en comparació amb els/les partidari/es del SÃ.
-Respecte a la campanya duta a terme des de l’Esquerra Independentista, cal valorar ben positivament els nombrosos actes organitzats per les CUP durant el darrer any i la participació amb veu pròpia en debats públics arreu del Principat i del PaÃs Valencià . Sens dubte, la campanya de les Europees del 2004 va obrir una escletxa que caldrà anar eixamplant en la configuració del projecte CUP.
-En aquest sentit, cal ser també ben conscients de dos efectes importantÃssims de la intensa campanya de propaganda polÃtica duta a terme per la CUP a les europees del 2004: d’una banda, va col•locar a l’escenari polÃtic el debat sobre la mal anomenada Constitució europea i va fixar un posicionament polÃtic sòlid de rebuig que ha quallat en importants sectors socials; d’altra banda, aquest posicionament va ajudar a forçar les direccions d’ERC i el Bloc a posicionar-se finalment pel NO davant la pressió de les seves bases.
-Un altre aspecte que cal valorar positivament és l’aposta del nostre moviment per un model de comunicació polÃtica horitzontal, basat en el debat i l’opinió de la gent, davant el model vertical dels partidaris de SÃ. Sense aquest model horitzontal és impossible construir una democrà cia realment participativa.
-La campanya i els resultats del referèndum ens han demostrat en el pla general l’existència d’uns sectors socials mobilitzables des d’un discurs polÃtic de ruptura democrà tica i defensa dels drets nacionals i socials, mentre que ens ha reiterat la necessitat que l’Esquerra Independentista concentri els seus esforços en la construcció d’un referent polÃtic unitari que li permeti donar contingut i sentit a les lluites socials.
-Per aquesta raó, i tenint en compte que el Tractat ha legalitzat el capitalisme, la desigualtat de gènere i l’enfortiment dels Estats, fem una crida a continuar la lluita contra l’Europa del capital i dels estats des d’una Esquerra Independentista unida, que té la responsabilitat històrica de construir una alternativa polÃtica global per a les classes populars dels Països Catalans.
Moviment de Defensa de la Terra
Països Catalans, 22 de febrer de 2005 |
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per o sigui |
23 feb 2005
|
Que gràcies a la fantàstica campanya de les CUP a les europees (el pitjor resultat electoral de l'independentisme en tota la seva turbulenta història) la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea (ni anomenada al comunicat del MDT) ha sortit més o menys bé.
I jo que em pensava que això del MDT era un partit polític,... sembla més aviat un club d'humoristes d'aquells de veure qui la diu més grossa ; ) |
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per Zr |
23 feb 2005
|
Encara que aqui s'hagin publicat junts, el comunicat de la Campanya dels Països Catalans es independent del comunicats posteriors.
Fa un anàlisi realista de la campanya i del referèndum, espero que segueixin treballant amb la mateixa intensitat que fins ara. |
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per valencià |
23 feb 2005
|
El comunicat de l'MDT fa risa la vritat, estan emperrats en salvar la cara d'allò insalvable |
extret de: L'Avanc
|
per . |
23 feb 2005
|
Aquest 20% que dieu no es homogeni i per tant no te res a veure amb una suposada homogeneitat politica dels PPCC ni amb res que se li assembli. Molt be, el % de Navarra i Arago tambe es un entremig. En tot cas, la noticia es que el PV esta molt diferenciat del Principat o, en tot cas, no mes diferenciat que... Asturies, per exemple.
Tambe es divertit llegir comunicats oficials que pretenen dirigir-se "al poble", d'organitzacions que podrien ser la meva colla d'amics amb nom.
Ordre: 2
Autor: desconegut e-correu: Data: 23:46 23-02-05
A més, l'esquerra independentista ha fet molt mes que el que diu aci (enlluernats en la CUP) sols que en altres àmbits més unitaris, sacrificant les sigles pel treball sota criteris anticapitalistes i pel dret a l'autodeterminació
(no com altres)
www.lavanc.org |
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per Zr |
23 feb 2005
|
Aquest 20 per cent no es homogeni, es clar, pero la campanya dels col.lectius demanant un vot crític es feia en més o menys mesura des de valors i arguments d'esquerra i l'ambit dels Països Catalans.
Sería interessant saber qui són aquests que representen 1 de cada 4 que podien votar i que han votat sí. Seria interessant saber si saben realment que han votat més enllà de quatre anuncies i si els sembla bé sentir al president espanyol dient que tot ha estat perfecte començant per la participació.
No els sembla extrany el que esta passant? O potser és que no s'assabenten de la mateixa manera que no tenien ni idea del que votaven?
Es pot veure tota la quantitat de convocatories de xerrades, debats, concentracions, manifestacions, comunicats, analisis, etc. a Indymedia només per constatar-ho.
Sobre el vot per una Europa democratica i social, que es faci comptant de veritat amb nosaltres i no només per fer referendums decoratius, és concentra al Pais Basc i Navarra -Euskalherria- i alhora al Pais Valencià, Catalunya i les Illes -Països Catalans-.
Allà el vot del sí ha estat demanat pel bipartidisme espanyol PPSOE i pels conservadors bascos i catalans, a la vegada que el vot crític del no ha estat demanat des de partits d'esquerra com PSM, ERC, ICV, EA, Nafarroa Bai, i un seguit ampli de col.lectius socials progressistes.
Respecte a les organitzacions que esmentes, hi ha molta gent que se sent propera a les seves idees. Potser ni treballa en aquestes ni coincideix en tot pero en conjunt |
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
|
per pau |
24 feb 2005
|
Jo simpatitzo l'esquerra independentista i penso que ara m{es que mai seria important alg{u verdaderament catalanista i d'esquerres a}d}fent oposici{o al tripartit. (pq el tripartit diu algo que no son). Es uan q[uesti{o estrat{egica. a vore... |
|
|