Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
Comunicat de la Campanya del Països Catalans sobre el resultat del referèndum

Anuncien que es faran les gestions que es considerin pertinents per manifestar el desacord amb els obstacles que han tingut durant la campanya.

La Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea, formada per més de 130 entitats i que ha treballat a través d’una cinquantena de plataformes locals i comarcals, fa la següent valoració del resultat del referèndum que s’ha celebrat el 20 de febrer sobre el Tractat per al qual s’estableix una Constitució per a Europa:

- Tot i que el ‘Sí’ ha resultat guanyador, aquelles formacions i grups que el defensaven no poden celebrar-ho amb triomfalisme, ja que només 1 de cada 4 catalanes i catalans que podien votar han optat per donar suport al tractat constitucional.

- Valorem positivament el resultat que ha obtingut el ’No’. I és que a nivell de Països Catalans ha arribat al 22,5%, xifra que en el cas de Catalunya ascendeix fins al 28,1% dels votants, molt superior respecte a la mitjana estatal.

- Volem destacar que la gent que ha optat per oposar-se al tractat ha emès un vot que considerem molt qualitatiu i conscient, ja que la propaganda oficial del govern i la major part d’informació que ha rebut la població ha estat a favor del tractat. És a dir, que la major part d’aquestes persones han fet una participació activa, ja que han hagut de buscar informació a través d’altres vies que les oficials.

- També destaquem que el percentatge del ‘No’ supera la suma dels resultats que en anteriors comteses electorals havien obtingut els partits polítics parlamentaris que en aquesta ocasió rebutjaven la Constitució. Entenem que la mobilització de la societat civil i els moviments populars ha estat clau per assolir el percentatge de ‘No’, tot i les dificultats que hem tingut per fer sentir el nostres missatge.

- Pel que fa a l’elevat percentatge d’abstenció, entenem que respon a la manca d’informació que ha tingut bona part de la ciutadania durant la campanya, ja que ha tingut poques possibilitats de conèixer el contingut compert del tractat i per entendre les polítiques que s’en deriven.

- També és remarcable la quantitat de vots en blanc que s’han emès. Al nostre entendre, són una mostra de l’interès que té una part de la ciutadania per opinar sobre aquesta qüestió, però que alhora emet un vot de càstig perquè no ha estat prou informada.

- Finalment, des de la Campanya anunciem que farem les gestions que considerem pertinents per manifestar el nostre desacord amb els obstacles que hem tingut durant la campanya (especialment la prohibició per mobilitzar-nos i per celebrar actes en algunes poblacions), ja que han suposat un obstacle per a la participació democràtica.

Barcelona, 21 de febrer de 2005
Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea
http://noconstitucioeuropea.pangea.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
LA VICTÃRIA DEL SÃ? ÃS INSUFICIENT, PERQUÃ NOMÃS UNA QUARTA PART DELSMATARONINS RECOLZA EL TRACTAT DE LA CONSTITUCIÃ EUROPEA

Un cop més, en la âfesta de la democràciaâ° tots els partits diuen que han guanyat, i es barallen per uns vots que no són de cap partit, sinó a favor o en contra dâun Tractat entre els estats europeus. Però aquest cop només una quarta part de la població amb dret a vot ha donat suport al text que es referendava. Si sâhagués tractat del referèndum de la independència dels Països Catalans, lâhaurien declarat nul per manca de participació. Davant els resultats del referèndum del 20 de febrer, lâassemblea de la CUP de Mataró fem les següents valoracions:

En primer lloc, considerem que la campanya del referèndum ha demostrat fins a quin punt, en nom de la democràcia, el govern espanyol és capaç de manipular i desinformar la ciutadania. Començant pel fet que aquest referèndum es tractava d'una consulta de caràcter no vinculant, que de bell antuvi ja indicava que l'únic desenllaç possible seria l'opció que finalment determinés el propi govern espanyol. Atès que s'ha pagat amb diners públics una campanya institucional desautoritzada per la pròpia Junta Electoral pel seu favoritisme pel sí. I, finalment, pel gran desconeixement del text que es votava, ja que ben poca gent ha tingut accés i amb prou antelació al text complet de la Constitució, amb la qual cosa el govern espanyol ha contribuït a
agreujar la desinformació. Dâaltra banda, cal considerar que els partidaris del no, entre els quals cal incloure la CUP, han estat en clar desavantatge, atès que només podien fer campanya i disposar d'espais públics i
minuts a la televisió els partits polítics amb representació al Parlament espanyol. Sota aquest pretext legal s'ha pretès silenciar i posar traves a organitzacions com la CUP i a un ampli ventall de moviments socials, que als Països Catalans són els qui han dinamitzat el debat i han fet campanya real i a peu de carrer, explicant les raons per les quals calia dir no a la Constitució Europea. Quant als resultats, si bé donen una victòria formal a l'opció del sí, des d'una perspectiva democràtica i de cohesió social és un resultat pírric. Fet i fet, amb un 58,71 % d'abstenció, el recolzament a la Constitució Europea per part dels mataronins i les mataronines amb dret a vot (deixant de banda els i les qui no tenen papers) queda reduït a un 26,78 %. Per tant, des de la CUP entenem que no ha existit prou quòrum i que els resultats no avalen la Constitució com eina de convivència democràtica. En aquest sentit, si més endavant, en nom d'aquesta Constitució, es pretengués retallar drets
socials i llibertats imprescriptibles, com ara el dret a l'Autodeterminació, considerem que als Països Catalans, on menys dâuna tercera part de la ciutadania amb dret a vot li ha donat suport, el recurs a la desobediència i a la insubmissió estaran plenament legitimats. Per acabar, des de la CUP, valorem positivament lâexperiència del Comitè del Maresme contra la Constitució Europea, que ha permès estrènyer llaços de col·laboració amb dâaltres partits i entitats de la ciutat i la comarca. Finalment, volem agrair els vots de les persones que han dit no a la Constitució Europea i ens comprometem, des de lâacció municipal, a continuar defensant la consecució dâuna Europa social, de pobles lliures, solidària i compromesa amb la pau.
Visca la Terra! Oficina de Premsa CUPMataró 21 de febrer de 2005
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
Valoració de la campanya i el referèndum sobre el Tractat europeu

Un cop dut a terme el referèndum no vinculant sobre la ratificació del Tractat que fixa una mal anomenada âconstitucióâ? per a la Unió Europea, lâMDT vol fer arribar les valoracions següents:

-Considerem vergonyosa la campanya institucional i mediàtica que, lluny de donar a conèixer els continguts del Tractat i afavorir la participació, sâha reduït a una propaganda barroera, descarada i obscurantista a favor de Sí. Ãs igualment vergonyós per a la cultura democràtica el fet que el referèndum tingués només caràcter consultiu, factor que ha afavorit, sens dubte, lâaltíssim nivell dâabstenció.

-Considerem preocupant la complaença expressada per lâelit política davant el baix nivell de participació (la qual és perfectament coherent, dâaltra banda, amb el secretisme que ha acompanyat el procés dâelaboració, discussió i ratificació del Tractat). Cal recordar que, abans del referèndum, aquesta elit ja fixava el llistó âacceptableâ? en el 40% de participació. Per això, i contràriament a algunes tendències pseudoanarquitzants, no creiem que lâalta abstenció sigui una bona notícia per a ningú, ja que, com ja passa als EUA, societat de referència de la nova UE, el sistema de dominació capitalista ha demostrat que pot funcionar (fins i tot amb menys entrebancs) sota la direcció de les classes dominants amb un mínim nivell de sufragis i en una relació autista respecte al conjunt de les classes populars.

-Pel que fa als resultats, permeten confirmar que els Països Catalans (22% de vots negatius) són una comunitat nacional i una realitat política diferenciada respecte dâEspanya. Dâaltra banda, cal remarcar que el NO ha estat un vot majoritàriàment conscient i preocupat per transformar la realitat política del seu poble, com ho demostra, per exemple, el seu major coneixement del contingut del Tractat en comparació amb els/les partidari/es del Sí.

-Respecte a la campanya duta a terme des de lâEsquerra Independentista, cal valorar ben positivament els nombrosos actes organitzats per les CUP durant el darrer any i la participació amb veu pròpia en debats públics arreu del Principat i del País Valencià. Sens dubte, la campanya de les Europees del 2004 va obrir una escletxa que caldrà anar eixamplant en la configuració del projecte CUP.

-En aquest sentit, cal ser també ben conscients de dos efectes importantíssims de la intensa campanya de propaganda política duta a terme per la CUP a les europees del 2004: dâuna banda, va colâ¢locar a lâescenari polític el debat sobre la mal anomenada Constitució europea i va fixar un posicionament polític sòlid de rebuig que ha quallat en importants sectors socials; dâaltra banda, aquest posicionament va ajudar a forçar les direccions dâERC i el Bloc a posicionar-se finalment pel NO davant la pressió de les seves bases.

-Un altre aspecte que cal valorar positivament és lâaposta del nostre moviment per un model de comunicació política horitzontal, basat en el debat i lâopinió de la gent, davant el model vertical dels partidaris de Sí. Sense aquest model horitzontal és impossible construir una democràcia realment participativa.

-La campanya i els resultats del referèndum ens han demostrat en el pla general lâexistència dâuns sectors socials mobilitzables des dâun discurs polític de ruptura democràtica i defensa dels drets nacionals i socials, mentre que ens ha reiterat la necessitat que lâEsquerra Independentista concentri els seus esforços en la construcció dâun referent polític unitari que li permeti donar contingut i sentit a les lluites socials.

-Per aquesta raó, i tenint en compte que el Tractat ha legalitzat el capitalisme, la desigualtat de gènere i lâenfortiment dels Estats, fem una crida a continuar la lluita contra lâEuropa del capital i dels estats des dâuna Esquerra Independentista unida, que té la responsabilitat històrica de construir una alternativa política global per a les classes populars dels Països Catalans.

Moviment de Defensa de la Terra
Països Catalans, 22 de febrer de 2005
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
Que gràcies a la fantàstica campanya de les CUP a les europees (el pitjor resultat electoral de l'independentisme en tota la seva turbulenta història) la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea (ni anomenada al comunicat del MDT) ha sortit més o menys bé.

I jo que em pensava que això del MDT era un partit polític,... sembla més aviat un club d'humoristes d'aquells de veure qui la diu més grossa ; )
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
Encara que aqui s'hagin publicat junts, el comunicat de la Campanya dels Països Catalans es independent del comunicats posteriors.

Fa un anàlisi realista de la campanya i del referèndum, espero que segueixin treballant amb la mateixa intensitat que fins ara.
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
El comunicat de l'MDT fa risa la vritat, estan emperrats en salvar la cara d'allò insalvable
extret de: L'Avanc
23 feb 2005
Aquest 20% que dieu no es homogeni i per tant no te res a veure amb una suposada homogeneitat politica dels PPCC ni amb res que se li assembli. Molt be, el % de Navarra i Arago tambe es un entremig. En tot cas, la noticia es que el PV esta molt diferenciat del Principat o, en tot cas, no mes diferenciat que... Asturies, per exemple.
Tambe es divertit llegir comunicats oficials que pretenen dirigir-se "al poble", d'organitzacions que podrien ser la meva colla d'amics amb nom.Ordre: 2
Autor: desconegut e-correu: Data: 23:46 23-02-05
A més, l'esquerra independentista ha fet molt mes que el que diu aci (enlluernats en la CUP) sols que en altres àmbits més unitaris, sacrificant les sigles pel treball sota criteris anticapitalistes i pel dret a l'autodeterminació
(no com altres)


www.lavanc.org
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
23 feb 2005
Aquest 20 per cent no es homogeni, es clar, pero la campanya dels col.lectius demanant un vot crític es feia en més o menys mesura des de valors i arguments d'esquerra i l'ambit dels Països Catalans.

Sería interessant saber qui són aquests que representen 1 de cada 4 que podien votar i que han votat sí. Seria interessant saber si saben realment que han votat més enllà de quatre anuncies i si els sembla bé sentir al president espanyol dient que tot ha estat perfecte començant per la participació.

No els sembla extrany el que esta passant? O potser és que no s'assabenten de la mateixa manera que no tenien ni idea del que votaven?

Es pot veure tota la quantitat de convocatories de xerrades, debats, concentracions, manifestacions, comunicats, analisis, etc. a Indymedia només per constatar-ho.

Sobre el vot per una Europa democratica i social, que es faci comptant de veritat amb nosaltres i no només per fer referendums decoratius, és concentra al Pais Basc i Navarra -Euskalherria- i alhora al Pais Valencià, Catalunya i les Illes -Països Catalans-.

Allà el vot del sí ha estat demanat pel bipartidisme espanyol PPSOE i pels conservadors bascos i catalans, a la vegada que el vot crític del no ha estat demanat des de partits d'esquerra com PSM, ERC, ICV, EA, Nafarroa Bai, i un seguit ampli de col.lectius socials progressistes.

Respecte a les organitzacions que esmentes, hi ha molta gent que se sent propera a les seves idees. Potser ni treballa en aquestes ni coincideix en tot pero en conjunt
Re: Valoració del refrèndum de la Campanya dels Països Catalans, de la CUP de Mataró i del Psan
24 feb 2005
Jo simpatitzo l'esquerra independentista i penso que ara m{es que mai seria important alg{u verdaderament catalanista i d'esquerres a}d}fent oposici{o al tripartit. (pq el tripartit diu algo que no son). Es uan q[uesti{o estrat{egica. a vore...
Sindicat Terrassa