Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Giscard recorda que reconèixer la identitat de Catalunya és competència d'Espanya, no d'Europa
21 feb 2005
El president de la Convenció Europea, Valéry Giscard d'Estaing, ha felicitat els espanyols pel triomf del "sí" en el referèndum i espera que els resultats serveixin d'exemple als francesos quan l'hagin de votar. Segons Giscard, l'alt índex d'abstenció a Espanya "no és un 'no' a Europa", sinó que s'explica per les dificultats d'entendre la Constitució. Giscard també ha volgut aclarir a Catalunya i Euskadi -on el "no" ha estat més elevat- que el reconeixement de la seva identitat és "competència" d'Espanya, no d'Europa.
valery.jpg
El president de la Convenció Europea, Valéry Giscard d'Estaing, ha donat les "gràcies" a Espanya per la clara victòria del "sí" en el referèndum sobre la Constitució europea i ha aprofitat per recordar a les comunitats on el "no" ha tingut més suport -Catalunya i Euskadi- que el reconeixement de la seva identitat diferenciada és "competència" d'Espanya i no d'Europa.

En declaracions a TV3, Giscard ha manifestat la seva confiança que el contingut del tractat s'hagi "transmès correctament" en aquestes comunitats i que "tant catalans com bascos hagin tingut informació sobre el que realment posa a la Constitució europea".

Giscard ha recordat que a l'article 2 s'explicita que la UE "respecta la riquesa de la seva diversitat cultural i lingüística i vetlla pel desenvolupament i la protecció del seu patrimoni cultural". En aquest sentit, ha afegit que en l'article 5 també es recull que la Unió "respecta la identitat nacional dels seus estats membres, inclòs el que fa referència a l'autonomia local i regional".

També ha sostingut que els estats aporten certes competències a la Unió Europea, però que d'altres "continuen estant en mans dels estats, que s'organitzen com volen". "És Espanya la que decideix la seva forma d'autonomia local i regional, no Europa", ha sostingut. A més, ha afegit "no veig com Europa podria decidir l'organització interna d'un país com Espanya".

El president de la Convenció ha celebrat el suport d'Espanya al tractat "perquè són els primers", i ha donat les gràcies perquè "la resposta ha estat clara", amb una distància "inesperada" entre el "sí" i el "no". Amb aquests resultats, ha animat els francesos a "fer-ho tan bé com els espanyols en el resultat i una mica millor en la participació".

Per Giscard, l'alta abstenció registrada en el referèndum "no és un 'no' a Europa, sinó fruit del fet que la gent considera que Europa és difícil d'entendre i tenen raó". A tots ells, ha dit, "la Constitució els ha de donar resposta fent una Europa més senzilla, més eficaç i més democràtica". També ha atribuït part de l'abstenció al fet que el tractat és un "text complicat" i "explicar una Constitució amb detall no és fàcil". No obstant això, ha assegurat que "a Espanya s'ha fet una bona feina" per facilitar la comprensió del text, tot i que s'ha mostrat convençut que amb la seva aplicació "s'entendrà millor".
Mira també:
http://www.telenoticies.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Giscard recorda que reconèixer la identitat de Catalunya és competència d'Espanya, no d'Europa
21 feb 2005
i en realitat té tota la raó (o gran part de raó).
Re: Giscard recorda que reconèixer la identitat de Catalunya és competència d'Espanya, no d'Europa
21 feb 2005
I quina és la identitat catalana?
Re: un f. de p. /aareplegat, xerrameques.
21 feb 2005
El Giscard es un arreplegat de luxe; l'hi encarreguen una feina porca, i ell ho és; i la fà. Res mes a comentar.
Re: Giscard recorda que reconèixer la identitat de Catalunya és competència d'Espanya, no d'Europa
21 feb 2005
Sense identitat, el que em reventa de la gent com tú, no és que deixeu o deixeu de tenir un mínim respecte cap al lloc on viviu i la llengua d´aquí.

El fort de tot, és que considereu, que els que només volem que la llengua i la cultura catalanes tinguin EXACTAMENT ELS MATEIXOS drets que les altres llengues i cultures som nacionalistes, excloents i no sé què més.

Que no t´agrada la paraula identitat? A mi tampoc, però la llengua i la cultura existeixen, per molt que a alguns us pesin, i a molts i moltes no ens dona la gana de ser un poble inferior, ni perquè vosaltres amb el vostre suposat progrehipijisme ho digueu.
Re: Giscard recorda que reconèixer la identitat de Catalunya és competència d'Espanya, no d'Europa
22 feb 2005
el que digui aquest burocrata giscard d´estaign no és competència meva. Ara bé, si és competència d´espanya el reconeixement del nostre pais, també ho és de frança. En la mateixa mesura, els paisos catalans estem oprimits per l´estat espanyol i francés i els seus nacionalismes impositius. Ni toro ni grandeur.
Colera camping CNT