Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
21 feb 2005
Insisteix que les tortures als detinguts no han estat provades

Garzón admet la infiltració policial a l'independentisme català en l'operació del 92

Assegura en les seves memòries que gràcies al seu operatiu es va acabar amb l'activitat de Terra Lliure

Ferran Casas / Albert Balanzà
MADRID / BARCELONA

El jutge instructor de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón revela en el seu llibre de memòries Un mundo sin miedo, recentment aparegut, que coneixia la infiltració d'un agent del CESID a l'independentisme radical català. Aquesta infiltració policial i la posterior ràtzia indiscriminada de detencions l'estiu del 1992 va acabar, tres anys després, en un macrojudici a 25 dels més de 40 independentistes detinguts inicialment. L'any 1996 tots ells van ser indultats. Una vintena van denunciar tortures per part de la Guàrdia Civil i, el passat novembre, el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg va condemnar Espanya a indemnitzar-los per no haver-les investigat.
L'executor de la investigació i autor del processament va ser Garzón, que per primer cop parla de l'assumpte de forma pública, tot i que només hi dedica dues pàgines del seu llibre. En la part dedicada al terrorisme explica en un passatge que la darrera gran operació contra el GRAPO, el juliol del 2002, es va saldar amb 14 detencions després que, segons explica, ell hagués autoritzat "la infiltració d'un agent encobert de la Guàrdia Civil". "La mateixa situació es va viure el 1992", explica en l'inici de les dues pàgines referides a l'operació "contra Terra Lliure", organització que s'havia autodissolt formalment un any abans.
El col·laborador del servei secret espanyol estava comandat per Mikel Lejarza, El Lobo -l'agent del CESID que va protagonitzar una sonada infiltració a la cúpula d'ETA als anys setanta-. El Lobo hauria rebut l'ordre d'infiltració del mateix jutge de l'Audiència Nacional amb l'autorització del govern espanyol. El personatge en qüestió era Josep Maria Aloi, àlies Chema, de professió pilot d'helicòpters, el qual es va introduir en els cercles independentistes a la comarca del Bages. Tretze anys després d'aquella incursió, l'extalp està desvinculat d'aquella activitat i treballa per a l'empresa de joc Cirsa al Brasil.
Garzón relata que l'operació va ser "durament criticada pel sector nacionalista català i altres forces polítiques, que la van titllar d'oportunista". El jutge explica que les primeres detencions, a Manresa, van arribar "quan aquest grup anava a col·locar un artefacte", malgrat que es van produir després de la col·locació, potser induïda per Aloi, de dues bombes casolanes a Girona.


Sense cap pressió
Desmentint la relació entre l'onada de detencions i la proximitat dels Jocs de Barcelona el jutge afirma que, en cap cas, el van pressionar per prendre aquestes decisions. Sí que era, però, conscient de l'efecte que crearien: "Sabia que disgustarien a molts", afirma. Però algunes fonts que, en aquell moment, van tractar-lo, asseguren que es mostrava del tot sorprès per la indignació que l'operació contra l'independentisme català va crear al Principat i que va ser criticada, entre d'altres, per l'aleshores president de la Generalitat Jordi Pujol.
Garzón es mostra ressentit quan afirma: "Alguns sectors nacionalistes i republicans de Catalunya mai m'han perdonat aquesta actuació" i "no tenen en compte que, com a conseqüència d'ella, aquesta organització terrorista ha desaparegut i avui Catalunya és més segura i lliure".
El magistrat també es refereix a les denúncies per tortures "que no es van provar ni reconèixer judicialment", i recorda que la sentència d'Estrasburg "expressa dubtes sobre la seva existència". En tot cas, deixa clar que no seria cosa seva investigar-los.
El llibre de Garzón ha creat polèmica i malestar dins la mateixa Audiència Nacional, ja que el seu fiscal en cap, Eduardo Fungairiño, l'ha denunciat davant el Consell General del Poder Judicial perquè s'hi revelen qüestions encara sota secret sumarial. El jutge instructor explica en un passatge que l'objectiu de la motxilla explosiva col·locada en un tren Irun-Madrid la vigília de Nadal de 2003 no era provocar una massacre, tal com es va dir aleshores per part del ministeri de l'Interior.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
21 feb 2005
Garzón el "listillo"; mentider, manipulador...

Terra Lliure es va dissoldre per la poca cooperació entre el Mcan (moviment català d'alliberació nacional, que era el braç politic de T.Ll.) amb aquesta, degut a les morts ocasionades pels petits artefactes, entrà una discussió en el Mcan de si era o no akesta la manera d'actuar per assolir els objectius, a part també influiren la poca ajuda o cooperació amb els ciutadans d'arreu on actuaven. Quan van detindre la cúpula organitzativa a Puigcerdà, Terra Lliure va quedar desorganitzada, militarment i politicament, els activistes que se'n varen salvar van tornar a organitzar-se crean a llavors "Terra Lliure III assamblea" i "Terra Lliure IV assamblea" això va ocorrer ja a les acaballes del moviment, també coincidí amb uns anys de força activitat per la proximació de les olimpiades; la inexperiència en la clandestinitat dels nous activistes o membres i la poca seriositat a l'hora de reclutar-ne de nous va permetre que s'inflitraren bastants policies fent-se passar per independentistes revolucionaris, la conclusió que se'n pot treure de tot això és que el poble català no vol la llibertat per les armes i que per organitzar-se militarment contra l'estat s'han de tindre molts parametres controlats.

"La fi de lluita armada a catalunya? sempre és arriscat fer especulació politica, crec que seria inviable però no impensable, hi han indicis que deixen la porta oberta a posteriors intents de lluita armada, com ara l'últim comunicat de Terra Lliure o d'ex-activistes i militants".

"...que s'ha desintegrat Terra Lliure, això és mentida. Mentre hi hagi una sola persona Terra Lliure no morira mai. Un volcà pot estar adormit durants molts anys, i una eina no es llança, es guarda. Fins que els Països Catalans no siguin independents del regne d'Espanya, la lluita armada no s'acabarà mai." (declaracions d'un militant)

"Segons la conjuntura politica Terra Liure pot despertar en qualsevol moment" (declaracions d'un activista)

"A Catalunya tenim les mateixes condicions d'opressió nacional, social i cultural que fa 10, 30 o 150 anys. Per tant, el sentiment és el mateix que fins ara" (dirigent del MCAN)

textos extrets del llibre "TERRA LLIURE, La temptació armada a Catalunya".

La victòria més gran aconseguida per Terra Lliure, és que actualment molt joven independentista reprodueix a les parets les seves consignes (com per ex. Independència i Socialisme als Països Catalans) i logotips (com l'estelada) arreu no només de catalunya sinó d'arreu dels Països Catalans.

La temptació hi és...
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
21 feb 2005
Pim pam de que?

1. NO sou ETA.
2. NO sou Segi/Jarrai/Haika
3. NO sou bascos
4. L'unica arma q heu vist en la vostra vida es un coctel molotov fet amb una ampolla de plastic pel flipat que s'ha emportat per davant als tres de gracia.

NO FLIPEU
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
21 feb 2005
Terra Lliure no va tenir mai cap recolzament entre l'independentisme, així de senzill, va ser des del mateix independentisme que va exigir-se la seva dissolució. Pero aixó no suposa oblidar-nos de les tortures realitzades en la detenció massiva d'independentistes organitzada pel Garzón, que tenia por de que a les olimpiades del 1992 fessin encara més visible la realitat catalana al món sencer. A alguns els agrada treure-la per poder escriure collonades, a d'altres ens interessa més l'actualitat. Ens interessa saber que passa amb aquest referèndum d'una legimitat democratica dubtosa per la manca total de debat obert previ i per una participació que sumada a l'oposició el fan molt qüestionable.
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
21 feb 2005
no és cert ke T.L no tingués el suport de l´independentisme revolucionari, ara bé de l´independentisme "enrotllat" de la Crida, ERC...etc, és clar ke no en tenia el suport.
Endavant, Maulets, PSAN, MDT, Rescat, Alerta Solidària, Casals, Ateneus, col.lectius, CAJEI, COS, AMEI (CUP´s)...etc, tot l´independentisme revolucionari actual SENSE FISURES, NO RENEGA de Terra Lliure, de la seva lluita i del ke va significar per la lluita revolucionària per l´alliberament dels Països Catalans!!
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
22 feb 2005
Endavant, Maulets, PSAN, MDT, Rescat, Alerta Solidària, Casals, Ateneus, col.lectius, CAJEI, COS, AMEI (CUP´s) = tots sumats 100 militants
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
22 feb 2005
Ho sento per tú pero la realitat es que les forces socials i polítiques de l'esquerra independentista van molt més enllà d'aquestes organitzacions que, d'altre banda, tenen els meus respectes malgrat les desavinences que pugui tenir-hi.
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
26 feb 2005
que llarga que la sabeu i quant que us agrada la fantasia ... per posar-vos a punt de caramel (a alguns/es)
Setze jutges i Uala
20 abr 2005
Un Moviment d'Alliberament Nacional (MCAN inclòs) empra diversos mitjans per assolir el seu objectiu. Per tan dir que l'MCAN era el braç polític de TLL és estupid. D'altra banda si que és cert que TLL era el braç armat de l'MCAN.
Viam "Uala" (jerqui) quan corria TLL, els xivatos socialdemocrates d'ERC ni s'autoconsideraven independentistes. Per tant... a quin collons d'independentistes et refereixes quan dius que no donaven suport a TLL?
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
30 jun 2005
O JOSE MARIA ALOI AINDA ESTA NO BRASIL O JA VOLTOU PARA MANRESA? PRECISO INFORMACAO DE ESSA PESSOA. ALGUEM PODEME FALAR ALGUMA COISA DELE? SOU JORNALISTA BRASILEIRO ESCREVENDO LIVRO SOBRE AS ACTIVIDADES DA CIRSA NO BRASIL.
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
30 jun 2005
l,aloi viu a Goiania,fa activitats brutes per la Cirsa a Brasil. Deixe un telefon de contacte Jornalfree.
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
17 jul 2005
Jo vaig treballar amb l,Aloi a Brasil, es el xivato de sempre, ademes un inutil gandul.
La Cirsa nomes el te per fer merda. Es un amargat
despressiat inclos per la seva familia, la seva dona el va deixar per inutil (em tots els sentits), es un tio amb greus problemes psicologics i un amargat de la vida. No val la pena.
Re: Infiltrats a ñ' independentisme sabem els vostres noms pim pam
09 ago 2005
identificat fill de puta si tens collons.
Sindicato Sindicat