Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
VILAWEB. EDICIÓ ESPECIAL

LA PARTICIPACIÓ AL REFERÈNDUM SUPERA LLEUGERAMENT EL 30% A LES SIS DE LA TARDA

20/02/05

Les dades de participació al referèndum sobre la constitució europea superen lleugerament el 30% a les sis de la tarda. Al Principat, havia votat un 31,8%; al País Valencià, un 35,3%, i a les Illes Balears, un 26%, segons el Ministeri de l'Interior espanyol. En el conjunt de l'estat, la participació era a les sis del 33%. La normalitat, de moment, és la tònica de la jornada. Els líders polítics han votat al llarg del matí. Al Principat, el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha criticat els abstencionistes, dels quals ha dit que 'menyspreen la condició de ciutadà'. El líder de l'oposició, Artur Mas, també ha demanat als electors que votessin. Al País Valencià el president Francesc Camps i el líder socialista Joan Ignasi Pla han fet una crida a participar al referèndum.

Cal dir que el resultat d'avui no és vinculant, però el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va dir que el tindria en compte.


VILAWEB. EDICIÓ ESPECIAL

20/02/05

ELS DEL SÃ? I ELS DEL NO

Tothom coincideix que un dels llocs on el no pot tenir un pes important és el Principat, on hi ha hagut una mobilització molt important contra aquesta constitució des de diferents institucions i alguns partits. El vot negatiu s'articula al voltant de no voler participar en una Europa que no té en compte els interessos dels pobles i que posa l'economia per davant dels drets socials. Els partits que demanen la ratificació del tractat són els socialistes, els populars i Convergència i Unió. El no, el demanen Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya, al Principat, i el Bloc, EUPV, PSM Entesa Nacionalista i Els Verds a la resta del país.


VILAWEB. EDICIÓ ESPECIAL

20/02/05

ONZE PA�SOS RATIFIQUEN EL TRACTAT PER REFERÈNDUM, I CATORZE PER VIA PARLAMENTÀRIA

L'estat espanyol és el primer de la Unió Europea a sotmetre a referèndum el tractat, tot i que sols onze dels vint-i-cinc països han optat per la consulta popular. Els propers a passar per les urnes són Portugal (abril), Luxemburg (juliol) i l'estat francès (maig o juny). Posteriorment referendaran el tractat el Regne Unit (començament de 2006), Bèlgica, Txèquia (juny de 2006), Dinamarca, Irlanda, Polònia i els Països Baixos (primera meitat de 2005). La resta de països de la UE ratificaran la constitució per la via parlamentària: els parlaments de Lituània, Hongria i Eslovènia ja ho han fet.


VILAWEB. EDICIÓ ESPECIAL

20/02/05

QUATRE REFERÈNDUMS DES DE LA FI DE LA DICTADURA FRANQUISTA

Des del final de la dictadura franquista s'han fet quatre referèndums a l'estat espanyol (comptant el d'avui). El primer després de la mort de Franco va ser el desembre de 1976, quan els ciutadans van ser cridats a respondre a la pregunta: 'Aprova el projecte de llei per a la reforma política?'. Aquest pas, liderat per Adolfo Suárez, era necessari per poder redactar la constitució espanyola. Al Principat va guanyar de llarg el sí (93,5%) contra el 2,12% de ciutadans que van votar que no i el 4,3% de vots en blanc. La participació va arribar fins al 74,1% del cens total (3,7 milions). A l'estat espanyol els resultats van ser similars. Dos anys després (1978), i també al desembre, es va convocar el primer referèndum vinculant per aprovar el text constitucional: 'Aprova el projecte de constitució?'. Per segona vegada el Principat va dir que sí (91,09%, 2,7 milions) contra els 137.845 no (4,65%). La participació va baixar una mica i es va situar en el 67,91%. El restant 1,4 milió de ciutadans va decidir no anar a votar (32,09%). A l'estat, el resultat va ser més favorable al sí que al Principat (88,54%), però la participació va ser gairebé clavada (67,11%). Aquest vot va ser vinculant. El tercer referèndum, també vinculant, va ser el de l'Estatut d'Autonomia, celebrat el 25 d'octubre de 1979. El 59,70% dels ciutadans van anar a votar i es van decantar majoritàriament pel sí (88,16%), mentre que un 7,79% hi votava en contra. L'últim referèndum que s'ha fet fins ara va ser el de l'OTAN. El 1986 es va preguntar als ciutadans: 'Considera convenient per a Espanya continuar a l'Aliança Atlàntica en els termes acordats pel govern de la nació?'. Per primera vegada al Principat va guanyar el no (50,99%) al sí (43,92%), amb una participació del 62,8%. El no també va guanyar a les Canàries, i al País Basc i Navarra. En la campanya electoral els socialistes es van definir a favor del sí i Convergència va donar llibertat de vot. Aquest referèndum també va marcar distàncies amb la resta de l'estat, on el sí va resultar guanyador, amb un 53,09%.

This work is in the public domain

Comentaris

20-F: Seguimiento del referéndum sobre la constitución europea (CAT/CAS)
20 feb 2005
++ Seguimiento participación y resultados de Terrassa, Catalunya y Estado español >> ++ Ver sondeos!! >> Catalunya 25-27% NO. La constitución se aprobará con 32 % de votos ¡¡Democracia a la española!!

Terrassa Kaos

www.esfazil.com/kaos/noticia.php?id_noticia=8027
Re: Fracàs absolut de participació
20 feb 2005
DADES PROVISIONALS DE PARTICIPACIÓ ALS PA�SOS CATALANS



:: Les dades de participació enregistrades són aquestes:

26,00 per cent a les Illes Balears
31,85 per cent a Catalunya
35,37 per cent al Pais Valencià



:: Quant a les provincies:

Es a València o­n hi ha hagut més participació amb un 35,88 per cent i a Formentera o­n n'hi ha hagut menys amb un 22,56 per cent.



:: Quant a les capitals:

22,56 per cent a Formentera
22,94 per cent a Ciutadella
24,97 per cent a Palma de Mallorca
25,56 per cent a Eivissa
29,72 per cent a Lleida
31,93 per cent a Tarragona
32,58 per cent a Castelló
32,61 per cent a Alacant
34,06 per cent a Girona
34,57 per cent a Barcelona
34,86 per cent a Valencia
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
Viva la abstención activa.

Hemos vencido!!!!
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
ha votat qui ha volgut fer-ho, i sembla que el si guanyarà de carrer. potser estaria bé que quan no es vulgui algo es faci algo, no? Pataletes a part, posar el cap sota l´ala és força patètic.
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
"Hemos vencido!!!!"

Pues vaya mierda de victoria.

Que has conseguido?
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
Yo soy de los que pedía votar por el No, de todas maneras el nivel de abstención tan grande puede ser beneficioso si la clase política sabe leer que la gente no creen en esta Unión Europea que les quieren vender. Ya ni se molestan de ir votar. Espero que tenga algún tipo de trascendencia y que no tengan la cara dura de votar sí. Yo tampoco soy iluso y baja moralidad de los políticos, estoy seguro que no nos llevaremos sorpresas
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
1/3 DE LSO CIUDADANOS DEL ESTADO ESPAÑOL HAN DADO SU CONFORMIDAD PARA QUE LOS DE SIEMPRE DECIDAN POR TODOS Y ESTOS SIN DUDA!! LO HARAN...

Y NO PASARÃ? ABSOLUTAMENTE NADA!!

www.kaosenlared.net
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
Una participación ridicula para la importancia que, segun precisamente los que hacian propaganda por el si, tenia este referendum.

Pero dicen que eso nos situa en la normalidad europea, donde la participación mínima es habitual. Me pregunto, ¿que sentido tiene la democracia si no vota ni dios?

Una campaña donde el estado español ha usado todos sus medios para hacer propaganda por el si, a la vez que los grupos mediaticos predominantes y ligados directamente al PPSOE han insistido en lo mismo.

Haciendo propaganda, si, pero no informando.

Porque informar sobre el contenido de este tratado constitucional en su totalidad, sobre como afectará a millones de europeos, no interesaba.

Podia incitar a un debate crítico y a la presentación de modelos socioeconomicos alternativos al que nos quieren imponer, porque saben muy bien que perjudica los intereses y los derechos de la amplia mayoría de centenares y centenares de millones de ciudadanos europeos.

¿A esto lo llaman éxito?

¿A montar un referéndum sólo como trámite decorativo, en el que han hecho todo lo posible para que la gente no vota y para que quienes voten vayan a hacerlo sin tener ni idea de que votan?

¿Es ese el futuro "democratico" de su nueva Europa?

Nos merecemos algo mejor que esto!!
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
Resultats a la demarcacio de Girona:

32,36% de participacio 33,62% de No

I per exemple, a Arbucies: del 32,11% de votadors ha guanyat el NO amb 48,93%. (La participacio es hiperbaixa arreu i a d'altres municipis tambe a guanyat el NO)

...

I dels bascos no en parlem, aquests fa temps que tenen les maletes preparades per fotre el camp d'arreu. :-))
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
60% del personal PASSA de la seva pel·licula, hauran de tancar el Cine per falta de public
(i jo he anat a votar que No, ja ho he fet amb recança, i encara no se si era millor engegar-los a pastar fang)
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
Euskalherria Egoalde
participacio NO
Nafarroa 32,41% 29,22%    
Euskadi 31,09% 33,66%

(De Vilaweb)

"Euskal Herria, Euskadi i Navarra, es distingeixen del patró general, igual que passa al Principat. A Euskadi el 33% dels votants han dit no, mentre que a Navarra els vots negatius superen el 29%. A Guipúscoa els vots negatius arriben a la xifra més alta, amb més del 40%. Cal tenir en compte que el Partit Nacionalista Basc demanava el vot afirmatiu a la constitució."
Re: Fracàs absolut de participació en el Referèndum sobre el Tractat Constitucional Europeu
20 feb 2005
Zapatero y el PPSOE dice que un referendum sobre la autodeterminación de Euskadi no es válido incluso teniendo el 51% de los vascos a su favor.

Pero ahora resulta que su referendum, con sólo un 40% de participación en el estado español y con un voto favorable en conjunto sólo del 77%, tiene toda la legitimidad.

¿Que diferencia hay entre Aznar y Zapatero?

Mienten y manipulan igual.

La democracia del PPSOE, del estado español, es una farsa.
Sindicato Sindicat