Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
鈥淪umergidos鈥? denuncia la situaci贸 del calcer
20 feb 2005
Els sindicats hi estan absents perquè «no han intervingut en el procés fins ara i, per tant, no els en considerem part», afirma l’equip.
sumergidos.jpg
L'AVANÃ ELX

Aparadores, empresaris, formadors, sociòlegs: aparadores. Tot un cercle dâ檈ntrevistes i confrontació de punts de vista que, al final, deixen clar un aspecte central: al cap i a la fi, són els treballadors del calcer els qui pateixen els efectes de les crisis i de la deslocalització industrial. No hi ha empresaris xinesos, no sâ檋i veu lâ檈uro: només lluita dâ檌nteressos i conflicte econòmic en estat pur i tan cru com la realitat mateixa, com els patiments individuals que sâ檋i mostren. Abans li deien lluita de classes.

I és que la pel·lícula no renuncia al compromís i, contra la correcció política vigent, pren clarament partit pels treballadors i treballadores. Ja diuen la seua directora, Ruth Adsuar, el responsable de la productora â淎 cámara lentaâ?, Alberto Gutiérrez, i Inmaculada Sabater, productora executiva, que el seu objectiu és «treure a la llum un problema que ací, a Elx, ja veiem com dâ檃llò més normal».

Amb aquesta finalitat, lâ檈quip ha preferit no centrar-se en els aspectes més escabrosos i superficials del tema, ja que volien «explicar bé el problema i que no es quedara tot en allò més espectacular», justament al contrari del que van fer molts mitjans de comunicació a finals de lâ檃ny passat. De fet, la intenció de Ruth Adsuar és utilitzar tot el material de què disposa per fer un llargmetratge on es vegen totes les variables dâ檃questa situació. Per finançar-lo, espera que â淪umergidosâ? servisca com a una mena de â減ilotâ? que permeta aconseguir subvencions i ajudes.

El que sembla clar és que aquest curt no deixarà indiferent ningú. El fet que els sindicats no hi apareguen («la qüestió del paper dels sindicats donaria per un altre documental», diu lâ檈quip); les opinions del secretari de la patronal il·licitana negant la importància del clandestinatge; les crítiques dels sociòlegs («abaratir costos socials ha estat lâúnica estratègia utilitzada pel calcer») i les denúncies dels treballadors semblen anunciar un reviscolament del debat social sobre el problema de la sabata.

En coherència amb els seus objectius, els realitzadors volen donar la màxima difusió a la seua obra; per això, en faran una promoció que combine la presentació en festivals (com ara la Mostra de Cinema Jove d´Elx) amb projeccions de caire més social, per a la qual cosa ja disposen dâ檜na adreça de correu: documentalsumergidos ARROBA hotmail.com.

Aquest és el segon documental de Ruth Adsuar, qui ja va realitzar â淣otas al margenâ?, sobre el conflictiu barri de Los Palmerales, fa dos anys. â淪umergidosâ? ha rebut una subvenció de 1500 euros de la Regidoria de Joventut de lâ橝juntament dâ橢lx, que només ha cobert la meitat de les despeses de la pel·lícula.

www.lavanc.org
Mira també:
http://www.lavanc.org
http://www.mup-elx.tk

This work is in the public domain
Colera camping CNT