Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
manifest de Fraga antitransgènics
19 feb 2005
penjo aqui el manifest de Fraga contra la coexistència dels transgènics amb l'agricultura convencional o la biològica.
MANIFEST DE FRAGA

Davant les diferents propostes sobre Decrets de Coexistència i veient la creixent onada de casos de contaminació transgènica d’aliments ecològics, diferents col•lectius i ciutadans constituim un nou espai de treball. ( Sense protagonistes destacats, líders mediàtics ni interlocutors institucionalitzats, es constitueix aquest espai). Som pagesos, consumidores ecològiques, ciutadans rurals, investigadores, sindicalistes, gent dels transformats, etc. Gent de l’Aragó i d’arreu dels Països Catalans que no ens resignem a quedar-nos parats.

Constatem

- Els diferents casos de contaminació apareguts en les últimes campanyes a la ramaderia i agricultura ecològica de l’Estat.
- Que les propostes de DECRETS de Coexistència, tant de l’Administració Estatal com de la catalana, no evitaran la contaminació de la resta del cultius ni estableixen convenientment les responsabilitats en aquests casos.
- Que la contaminació transgènica té impactes especialment negatius en les produccions ecològiques i que els Decrets previstos els fan irreversibles. Si aquests s’aproven, molts pagesos ecològics hauran d’abandonar el cultiu o arriscar-se a importants pèrdues econòmiques.
- Que les propostes de Decrets no resolen el conflicte sinó certifiquen la pèrdua de llibertat d’elecció dels pagesos i consumidors, el monopoli en matèria de llavors i la reducció de la biodiversitat històrica.
- Que durant les anteriors legislatures l’Estat espanyol esdevingué líder en l’autorització de varietats transgèniques i experimentacions realitzades, esdevenint el gran laboratori de proves europeu. Tot plegat, sense debat públic.
- Que els nous executius espanyol i català tracen una línia de continuïtat amb els anteriors i això s’expressa en la pretensió d’evitar el debat polític i social resolent la qüestió de la coexistència VIA DECRET. Contràriament, diversos estats europeus han fomentat processos parlamentaris participatius sobre el tema i més de 100 regions s’han declarat lliures de transgènics.
- La complicitat i negligència de les Administracions, les grans empreses promotores dels transgènics i certes cúpules científiques i universitàries a l’hora d’estimular el ràpid desplegament d’aquest cultius, amb menyspreu dels impactes socials i ambientals.
- L’aplicació de la tecnologia transgènica a altres cultius amb l’imminent extensió del conflicte entre una agricultura privatitzada i modificada genèticament i la resta.
- Que els mètodes del CCPAE són de dubtosa eficiència a l’hora de certificar que els productes ecològics estiguin lliures d'OGM.

Considerem que

- És imprescindible garantir una agricultura, un medi i una alimentació lliures de transgènics.
- L’extensió dels transgènics no respon a una necessitat socialment compartida sinó a les voluntats de lucre de les empreses del Agronegoci. Davant l’amplitud dels seus impactes negatius i els reduïts beneficiaris, cal aturar-la.
- L’agroecologia és una estratègia productiva i una forma de vida clau per afrontar la crisi agrària i rural i a l’hora de garantir la seguretat alimentària de la població. Per això no pot permetre’s que els transgènics la posin en perill.
- Les varietats modificades genèticament són un pas més cap a la privatització de la vida i la dependència de la pagesia respecte als multinacionals del sector.
- Són necessàries mesures de pressió cap a l’administració i de pedagogia i contrapropaganda al camp i la ciutat. Donada la pluralitat dels afectats negativament pels transgènics cal avançar també en una plataforma d’acció plural evitant caure en nous corporativismes.

Per això demandem

1.     La Retirada de les propostes dels Decrets de Coexistencia que preparen tant la Generalitat de Catalunya com el Govern de l’Estat Espanyol i l’establiment de processos de decisió adequats per un conflicte d’aquesta magnitud.
2.     Que no s’autoritzi la sembra de varietats de blat de moro modificades genèticament per a la pròxima campanya ja que no està garantida la protecció de la resta de cultius ni establertes les responsabilitats en cas de contaminació.
3.     L’’inici d’un ampli debat social que condueixi a una consulta social vinculant sobre el futur d’aquests cultius.
4.     L’establiment d’una moratòria sobre l’autorització de cultius i camps experimentals de varietats transgèniques i que es garanteixi un ampli procés públic de discussió i decisió.
5.     El posicionament dels diferents Consells Reguladors de les Produccions ecològiques respecte als cultius transgènics i les propostes de Decrets de Coexistència
6.     Que l’Agroecologia i l’agricultura ecològica siguin declarades com a pràctiques d’interès públic i se’n prioritzi el seu desenvolupament.
7.     L’aturada definitiva de la investigació pública en cultius transgènics i el recolzament de la investigació agroecològica.
8.     La retirada de la legislació que permet que siguin patentades i privatitzades les plantes i animals, mantinguts i millorats històricament per les pràctiques pageses.
9.     Que les comunitats d’Aragó i Catalunya siguin declarades zones lliures de transgènics.
10.     Que durant la primera quinzena de Febrer, abans de l’inici de la sembra, el DARP, el MAPA, el Ministeri de Mediambient, el CAAE i el CCPAE ens trametin una resposta inequívoca a aquestes qüestions.
30 de Gener de 2004, Fraga

Persones sota-signants del manifest
José Ramon Olarieta
Jordi Bigues

Organitzacions que recolzen el manifest:

Assemblea Pagesa de Catalunya
Ecologistas en Acción
Associació Acció Creativa per a la Solidaritat
Democràcia•Ambiental
Seminari d’Estudis i Recerca sobre Agroecologia (SERA)-Universitat de Lleida
APECPAE
CNT- Fraga
CGT de Catalunya
Botiga d’Integral
Cooperativa Món Verd
Germinal Cooperativa
Amics de l’Escola Agrària de Manresa (AEAM)
GEPEC

This work is in the public domain

Comentaris

Re: manifest de Fraga antitransgènics
19 feb 2005
Trobo que en el punt 9 es queden molt generics, molt com sempre... ideològics que s'en deïa abans.

Tantes organitzacions, col.lectius suposadament no burocratitzades haurien d'haver concretat un compromis de pronunciaments per pobles, ajuntaments, Unions de Pagesos i col.lectius que es comprometin a lluitar per que el seu termini municipal sigui lliure de transgènics.

Si no és aixin en l'estat europeu amb més Ha de transgènics conrreades, amb el suport de les organitzacions del pagesos, que neden entre dues aigües...

Haurem de tornar a segar els conrreus de transgènics existents....

No basten els precs, les politiques de passadisos dels botiguers, calen presions, compromisos d'aturar l'actual dinàmica, accions emblemàtiques...

Ja n'hi ha prou... que tenim 4000 Ha amb transgènics... que l'agricultura biològica està sent contaminada per els col.laboracionistes sense escrupuls... i les organinitzacions de pagesos callen com putas... hem de desemascarar els enemics de l'agricultura.
Sindicat Terrassa