Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats
[Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
18 feb 2005
“El Penedès diu No a la Constitució Europea? clou demà la campanya amb concert i manifestació.
adhesiu_ce_cup.JPG
Otger Amatller (CUP) denuncia que aquest “no ha estat un procés constituent? i que la participació ciutadana “ha brillat per la seva absència?

La CUP, ERC i els Joves d'Esquerra Verda (joventuts d'ICV) van realitzar una roda de premsa conjunta a l'Escorxador on va demanar el NO a la constitució europea. Les tres formacions polítiques van presentar un manifest donant a conèixer els arguments que els porten a oposar-se al tractat constitucional que es votara en referèndum aquest diumenge. L'acte va anar a càrrec de Toni Peñafiel (Joves d'Esquerra Verda), Jesús Salius (Esquerra Republicana de Catalunya) i Otger Amatller (Candidatura d'Unitat Popular).

El manifest inclou sis punts que resumeixen aquest motius i, segons van explicar els representants dels tres partits, s'ha elaborat en base a les respectives línies programàtiques. Salius va destacar que “ha estat fàcil? aquest redactat a causa de les “coincidències? dels tres partits pel que fa els motius de votar NO a la Constitució.

Manifest conjunt de CUP, ERC i JEV en contra del Tractat Constitucional Europeu.

1. Dèficits en el procès

En primer lloc, l'anomenada constitució europea no és una constitució de debò. És un tractat internacional una mica especial, però conserva el principi d'atribució. El procés de debat no ha estat un procés constituent: el pes ha continuat recaient en els estats (que es reserven el dret a veto per a futures modificacions de la constitució) i la participació ciutadana ha brillat per la seva absència. Exemple d’això és que no s’ha acceptat cap de les propostes de plataformes de la societat civil com la Convenció Catalana Pro-Europa o el Fòrum Social Europeu. Cal destacar tambè que, tot i convocar aquest referèndum, el govern de l’Estat espanyol es reserva la possibilitat d’incomplir la voluntat popular, ja que el referèndum no és vinculant.

2.Dèficits socials

El Tractat per a una Constitució europea no garanteix uns mínims drets socials. No s'ha vertebrat el model social europeu al no reconèixer drets fonamentals ni estendre uns nivells de protecció i benestar social comuns a tota la Unió.

Si volem que Europa sigui més que un gran mercat, cal que tots els ciutadans i ciutadanes de la Unió puguin gaudir dels mateixos drets socials. No pot ser que drets fonamentals com al treball, a la salut, a un habitatge digne no estiguin reconeguts. Aquesta Constitució és, fins i tot, menys social que la Constitució espanyola o francesa.

3. Dèficits ecològics

El text constitucional persegueix simultàniament, i de manera certament contradictòria, la sostenibilitat i el productivisme, a la vegada que utilitza conceptes confusos com el ‘creixement sostenible’. En altres paraules, o el dret individual i col·lectiu a un medi ambient sa té primacia sobre el dret absolut a la propietat privada i la llibertat d’empresa, o el concepte tan reiterat del desenvolupament sostenible és un simple brindis al sol. També cal parlar de la regulació fiscal i ecològica que provocaran un procès de dumping fiscal i ecològic (de rebaixa de la rigidesa legal) entre Estats per tal d’atraure la inversió privada.

4. Dèficits pacifístes

Cal destacar que l'article I-40 diu "els estats membres es comprometen a millorar progressivament les seves capacitats militars". Això contradiu de ple la nostra aproximació als aspectes vinculats amb la pau i la seguretat. La militarització no hauria de ser una obligació constitucional. Cal evitar també que el terrorisme es converteixi en una excusa per militaritzar les nostres societats. Totes les decisions, a més, estaran supeditades a l'estratègia de l'OTAN, és a dir als interessos dels EUA.

5. Drets nacionals

El projecte de constitució europea no permet als Països Catalans ni a la resta de pobles d'Europa decidir lliurement el seu futur perquè no recull ni el dret democràtic a l'autodeterminació, ni el dret a la unitat territorial de les nacions sense estat com la nostra, perpetuant les fronteres estatals vigents.

Només ens podrem dirigir a les cinc institucions europees en les 21 llengües estatals, entre les quals no s'hi inclou el català, de manera que no permet als catalans l'us de la llengua pròpia. Tampoc no dedica cap esforç a protegir els drets jurídics, culturals i lingüístics de les nacions sense estat.

No es permet la participació de les nacions sense estat en els processos de desició a nivell europeu i no podem defensar amb veu pròpia els nostres interessos com a país.

6.Dèficit democràtic.

El Parlament europeu continua essent l’única insitució europea escollida democràticament. Però aquest Parlament no té competències en matèria de legislació ni d’ell en surten escollits un govern i un poder judicial, ni té capacitat de fiscalitzar i controlar la Comissió Europea i el Consell Europeu. Aquests són els òrgans on es prenen realment les decisions, tot depenent de les negociacions entre els Estats i, per tant, escapant al control dels ciutadans a través del Parlament o d’altres òrgans escollits democràticament.

El Tractat només el poden reformar els Estats membres per unanimitat. A diferència de les constitucions democràtiques, no es preveu cap mecanisme de reforma la via del Parlament o per la via de la iniciativa popular.


14 de febrer de 2005
Vilafranca del Penedès.

Candidatura d'Unitat Popular
Esquerra Republicana de Catalunya
Joves d'Esquerra Verda“El Penedès diu No a la Constitució Europea?

Avui a les 8 de la tarda a l’Escorxador se celebra un acte amb Roser Palol i Josep Bel que compta amb el suport d’Òmnium Cultural.

La plataforma “El Penedès diu No a la Constitució Europea?, adherida a la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea, tancarà demà la campanya amb una festa a cal Noi-Noi en què participaran el cantautor Cesk Freixas, els grups Filibusters i Gondwana dub Sons, a més del duet format per Carles Rabassa i Johy Rodon. L’acte s’iniciarà a les vuit del vespre, just quan s’acabi la manifestació convocada per aquesta plataforma, a les sis de la tarda des de la plaça de la Vila. La plataforma arriba al tram final de campanya després de multitud d’actes per tot el Penedès i amb una intensa activitat d’agitació als carrers de Vilafranca. En aquest darrer cap de setmana de campanya, la plataforma “El Penedès diu no a la Constitució Europea? ha apostat per intensificar el nombre d’actes amb una jornada de mobilitzacions convocada per demà dissabte, tot i la possibilitat que la Junta Electoral Central pogués desautoritzar els actes previstos per demà que coincideixen amb la jornada de reflexió. L’acte, patrocinat per la plataforma, no oculta la voluntat de mantenir una actitud desafiant, de “desobediència civil? segons els convocants, en què s’aposta clarament per desafiar la legalitat. De fet, fonts de la plataforma han indicat que la manifestació convocada per la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució europea celebrada el passat dissabte a Barcelona que va congregar milers de persones, amb una notòria presència de penedesencs, havia estat prohibida per la Junta Electoral i tot i així es va celebrar. La jornada de dissabte s’iniciarà amb una calçotada popular “Contra la Constitució Europea? a la seu social de l’Ateneu Popular X, al carrer Ferran, un acte de portes obertes que serà el primer del conjunt dels actes previstos per a demà.

Manifestació.

La jornada de mobilització i desobediència seguirà amb la manifestació que s’ha previst iniciar a les sis de la tarda, des de la plaça de la Vila. Aquest és l’acte central de la campanya que donarà pas al concert previst per a les vuit del vespre al local social dels Xicots de Vilafranca, Cal Noi-Noi, el mateix espai on la CUP va seguir els resultats de les darreres eleccions municipals. La manifestació recorrerà el centre de Vilafranca amb un itinerari que no s’ha donat a conèixer.

Concert a Cal Noi-Noi.

L’acte final de campanya, lúdic i festiu, començarà amb l’actuació de Carles Rabassa i Johy Rodon que oferiran un recital poètico-usical. El concert-festa continuarà amb la presència de de tres grups penedesencs que ja van actuar a les festes de Sant Raimon. Es tracta del jove cantautor de Sant Pere de Riudebitlles, Cesk Freixas, que està presentant el seu primer treball Set voltes rebel per tota la geografia catalana, una aposta musical que ha estat lloada per cantautors consolidats com el valencià Feliu Ventura, una de les veus atractives de la nova fornda de propostes musicals als Països Catalans. A més de Freixas, també animaran la vetllada els Filibusters, un grup de música tradicional que va actuar recentment al Via Fora! I una altra proposta musical, la de Gonwana dub sons, percussió per seguir amb la festa. Finalment, la plataforma ha anunciat que seguirà diumenge l’escrutini dels resultats del referèndum al bar de l’Associació Cultural la Fornal a partir de les vuit del vespre.

Acte avui a l’Escorxador.

Avui, a les vuit del vespre a l’Escorxador, la plataforma “El Penedès diem no a la Constitució Europea?, amb el suport d’Òmnium Cultural, una entitat sociocultural que s’ha posicionat clarament contra aquest tractat constitucional, farà una darrera xerrada amb la participació de Roser Palol, portaveu de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea; Josep Bel, membre de la Xarxa contra el Tancament d’Empreses i la Precarietat Laboral; i un membre de la plataforma.

www.el3devuit.com
Mira també:
http://www.cupvila.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
18 feb 2005
Pijos units mai més seran vencits!!
Re: [Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
18 feb 2005
antipijetscatalanets grans arguments els teus!! :P

Pallasso.. dema VOTA NO!!
Re: [Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
18 feb 2005
No penso fer el mateix que la ultradreta i que vosaltres, pijets catalanets.
Vota no!!
18 feb 2005
noconst7.gif
VOTA NO!!!
Re: [Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
18 feb 2005
No penso fer el mateix que la ultradreta i que vosaltres, pijets catalanets.

Penses fer el mateix que la patronal i el govern... que revolucionari, no?
Etiquetar es fàcil... pijets catalanets... i et quedes tant ample, potser els pijets catalanets fan més que tú per la resistència a les polítques neoliberals... o no.
Re: [Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
19 feb 2005
com demostres les teves acusacions, tonto del cul? coneixes algú de Vilafranca? et preocupen més aquestes banalitats que la que se´ns vé a sobre amb la constitució europea ara mateix?
no ets catalanet tu? fots pena renegat...
Re: [Vilafranca] La CUP, ERC i els joves d'ICV demanen el NO a la Constitució Europea en una roda de premsa unitària
19 feb 2005
Berlusconi i el PP voten pel si, l'esglesia esppanyola que condemna els homosexuals i els condons exigeix l'abstenció... prefereixo cardar amb excursionistes calentes que amb tontolculs com tú. Molt bé Vilafranca del Pene, així es fan les coses!!
Sindicat Terrassa