Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
¿Es por parlar de "RESISTENCIES" sota el patrocini d'empreses capiatlistes?
El primer dia del festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB, els organitzadors van obrir el certamen amb un muntatge dels diversos vídeos que al llarg d'aquells dies se’ns mostrarien. El fil conductor era la resistència (al sistema, a l'invasor, al capital...) com a forma de lluita i denuncia. El muntatge-collage de presentació va ser bastant potent i va complir amb la seva missió d'anticipar a l’audiència tot allò que es començaria a projectar l'endemà ... però ¡oh sorpresa! al final de tanta imatge de resistència planetària van aparèixer els (sembla que inevitables) patrocinadors ... en recordo dos que se’m van clavar ben endins: Lufhtansa i Hewellet-Packard ... o en altres paraules: una aerolínia coneguda (i varies vegades criticada) per les seves deportacions i l’altra una empresa de tecnològia relacionada amb la indústria armamentística.

Una de les principals critiques al Fòrum de les Cultures va ser precisament la dels seus patrocinadors. A mi, personalment, el que mes m'emprenyava del Fòrum no era pas allò, sinó l'apropiació per part de la política institucional de valors i reivindicacions que només poden existir des de una òptica anti-institucional.

Que passa llavors amb Ovni? Jo, poc crític amb la lògica dels patrocinadors del Fòrum i molt crític amb les seves intencions polítiques, entenc que les intencions "polítiques" de Ovni son sinceres i enriquidores pero pregunto: ¿es pot parlar de "resistències" des de una "submissió" fruit de la necessitat de patrocinadors?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
Vaig assistir quatre dies al festival, vaig veure un munt de material i em va semblar interessantíssim, tot gratuït.
No sabia res sobre el patrocini, estic d'acord amb el comentari anterior. A banda d'això, també em vaig formular la pregunta (com en el cas del Fòrum) si no es podria haver celebrat en algun altre lloc, com també perquè en aquell lloc no es poden fer actes semblants més sovint. Tampoc tinc clar si l'espai és obert a altres organitzadors d'esdeveniments, o si esdeveniments semblants en altres espais tindrien el mateix èxit i afluència de gent. En tot cas crec que és important intentar muntar més projeccions o festivals de vídeo i cinema alternatiu (de "resistències"), ja que segons sembla hi ha molt material per mostrar i molta gent interessada en veure'l.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
-> si el CCCB posa pasta i cedeix el seu espai a un festival d´aquest tipus es per que:

1- Res del que allà es mostrarà cuestionará d´una manera directa (o prou potent) la propia institució ("centre" cultural) i afins (ajuntament, art...).

i/o

2-> es té ben clar, que no es falta de informació el que fa que les coses siguin com son, si no un estat bastant generalitzat de comfort, falta d´intensitat en la implicació en les lluites, fragmentació social, soroll generalitzat, individualisme autorealitzador... etc / i que cap video podrà contrarrestar-ho a curt plaç. Vamos que fins que no petin les bombes aquí o la fam es presenti a milions de llars, akí no es mourà (quasi) ningú (o al menys no fins al punt de capgirà la situació actual - res a veure amb canvi de govern, més aviat d´actitud entre nosaltres)

---

1 i/o 2 no treuen que el festival estigués interessant i els qui hi fóren sortissin bastant canviats. Ara potser els/les realitzadores haurien de tenir en compte que si el video es passa al CCCB, es perquè en el fons no molesta massa. Per exemple vaig veure Gaza Strip (bombes químiques, masacre de nens a palestina) i vale, molt dur i interessant però el seu lloc ideal de projecció no es al CCCB si no a un centre comercial d´algun indret d´Israel, on evidentment estaria prohibit i podría tenir més repercusions a curt plaç, a la llarga ja sabem que algu queda, (el que no es segur que aquest "a la llarga" existexi)
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
I seguiu amb les vostres palles....pues res home. L'any que ve, que no es faci en tot un CCCB i es faci en una casa okupa privada per als cuatre enterats de turno, sense publicitat ni sense pantalles per veure-ho. Tot explicat dalt d'un podi, com en l'edat mitjana.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
A mi lo que más me sorprendió (negativamente) fueron los cortos de la Killafah, una organización religiosa.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
De la FAQ de www.khilafah.com


5. What is the Khilafah

The Khilafah is the global leadership for all the Muslims in the world. Its role is to establish the laws of the Islamic Shari‘ah and to carry the da‘wah of Islam to the world.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
el ovni es un festival que reflexiona de forma radical sobre las estructuras mediaticas y los conflictos internacionales (tambien locales). y claro que se dio caña al ayuntamiento. alguien vio la peli del forat, o la paterada al forum???tal vez sea cierto lo de los patrocinadores. seguro que sí, yo al menos así lo creo. pero yo estuve por allí todos los días y la verdad que poca presencia tuvieron, al contrario que el desolador panorama internacional donde "la cuarta guerra mundial" ya está en marcha e iniciativas como ésta ayudan a visivilizarla y tomar partido contra el verdadero enemigo de la humanidad: el neoliberalismo liderado por EEUU y seguido por UE, mayoría de gobiernos latinoamericanos y del mundo musulmán, y paradójicamente por los patrocinadores. En OVNI hemos visto como el poder capitalista trata de imponer su modelo a sangre y fuego en todo el mundo, desde Barcelona hasta Palestina pasando por Venezuela y Sudáfrica... pero no lo están teniendo tan fácil: miles de conciencias se levantan en todo el mundo contra esta realidad, en favor de la humanidad. Musulmanes, comunistas, anarkistas, ecologistas, pacifistas, feministas y todos los istas y personas que combaten al Imperio fueron los protagonistas de un OVNI con una espectacular acogida. El CCCB es un espacio público y ha de servir entre otras para esto. Exijamos al ayuntamiento que financie el OVNI 100% con dinero público!!!! Gastos militares para el OVNI!!! tal vez en esta ocasión los que se han equivocado son los patrocinadores del OVNI y no sus organizadores. OVNI endavant!!!!
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
¿Combate el imperialismo alguien que piense? Es más en todos esos ismos apriorísticos, realmente hay muchas neuronas actualmente. ¿O hay solo religión y nihilismo?

Lo único bueno del OVNI fue un documental sobre alguien que pensaba: Edward Said.

Lo demás, basura conceptual para ismos radicaloides que NO PIENSAN, ni son alternativa al imperialismo ni a la religión.

Efectivamente, celebro que con dinero público se financie la cultura. Celebro los Estados, frente al neoliberalismo.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
No deja de ser una contradicción que un festival de resistencias sea patrocinado por empresas transnacionales, pero el que esté libre de contradicciones, que lance la primera piedra...

¿o es que cada mensaje aquí publicado no ha viajado candidamente a través de los hilos de telefonica?

Me parece muy audaz, además, lograr financiamiento de empresas privadas, y no veo dónde está la sumisión por ello, siempre y cuando no afecte los contenidos proyectados.

Aún así, en un hipotético caso de "censura" por parte de los patrocinadores o por parte del CCCB...bueno, ¿es que alguien en este planeta está lo suficientemente fortalecido como para prescindir absolutamente del capitalismo y enfrentarse a él con "valentía y desición"? De ser así, no hablaríamos de resistencia sino de victoria, y aún falta mucho para llegar allí (cada vez menos!!!)

Luego, decir que el festival no ataca intereses fundamentales y blablabla,... a ver, confundir un festival de vídeo con una revolución es estar, por lo menos, desubicado.

Adelante OVNI!!! y si para hacer el próximo festival es necesario sacarle pasta al Pentágono, hacerlo sin miedo, que los espectadores (o al menos éste espectador) sabe diferenciar el grano de la paja...

salut
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
17 feb 2005
L'OVNI -Observatori de Videos No Identificats- es fa a una institució pública -CCCB o Centre de Cultura Contemporània de Barcelona- i és gratis.

Per aixó va estar ple de gent cada tarda i nit, gairebé una setmana sencera.

Que algunes empreses patrocinessin passis de videos de continguts molt interessants i ben fets, en la seva majoría, a mí no em neguiteja gens.

Alló esta molt bé, encara que hi han tants videos que també n'hi ha algun que sobra com el que esmenten més amunt i que tampoc va agradar-me gens, és un bon exemple del que hauríen de ser les institucions culturals públiques.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
18 feb 2005
Jo vaig flipar amb els videos que vaig veure. Sobretot el del Forat de la Vergonya. Va ser realment culpidor. Hi han totes les contradiccions que vulgueu, però els materials que es van veure no tenien res a veure amb la industria del cinema. I qui no va al cine de tan en quant? anda, molt enteraillo i revoluvcionari de salò.
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
18 feb 2005
potser sigui cert com s'ha dir per aquí, que el nom "resistències" no seria necessari sense la omni-(que no ovni)-presència del capital.

aleshores potser no sigui correcte parlar en aquest cas dels patrocinadors com algo "inevitable", sinó que mes aviat es tractaria d'algo "representatiu" o "simptomàtic" de la realitat que ens envolta. Es a dir, el festival "resistències" seria també un acte de resistència, més enllà de les seves contradiccions o submisions.

també estic d'acord en que el cccb és per definició un espai públic i com a tal ens pertany a tots i no l'hem de veure només com un espai institucional i domesticat. Com es va dir en un dels documentals del festival, reivindicar i creure en el sentit d'allò públic és un dels primers passos a l'hora de combatre la lògica atomitazadora del capitalisme
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
18 feb 2005
És una mica ridícul que anem a un festival patrocinat per empreses semblants a les del Fòrum.

De tota manera, jo vaig anar-hi. I, la veritat, poder veure un documental com el del Forat de la Vergonya (el que més em va agradar), compensa aquestes contradiccions.
jo em faig la mateixa
18 feb 2005
jo em feia la mateixa reflexió sobre l'allotjament de "Las Agencias" al MAcba.
Que fotin el que vulguin, evidentment...però sembla com si els interesses molt que la resistència i les alternatives al capitalisme quedessin lligades a l'imaginari públic com una cosa de museus i de gent lligada al món artístic. O sigui, una colla d'snobs torra-collons. És aquest l'únic paper que estem disposades a jugar?
Re: Reflexió tardia sobre el festival "RESISTENCIES" de OVNI al CCCB
24 feb 2005
De fet el sistema sempre ha entés "l'art" com una rebel·lió domesticada que mica en mica va perdent la sang fins a esdevenir una succesió de cadavers exposats. No fa massa algú va pinta-ho en vermell i ben clar sobre les lletres del Museu d'ArT contmporAni DE baRcelOna (matadero)

la pregunta és la de sempre: fins a quin punt existeix rebel·lió desde dins?

jo crec que la subversió és una gran estrategia, entesa com a forma d'agafar tota la força que arribar en un sentit i invertir-la amb la mateixa intensitat cap a qui la projectat ... "Rebota-i-Explota" que deiem de petits
Sindicato Sindicat