|
|
Notícies :: laboral |
Valoració de les Jornades contra la Precarietat (cat i cast)
|
|
per (penjat per) Antoni Ferret |
16 feb 2005
|
Amb disculpes per l'enorme tardança, deguda a dificultats de consens i també prioritat a altres temes |
Debat i acció per avançar cap a un altre model social i laboral
Gener de 2005
La Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat va organitzar les Jornades contra la Precarietat els dies 2, 9, 10, 11 i 12 de desembre de 2004. Amb el lema “Vius en Precari: Rebel·lat�, les Jornades van combinar acció i reflexió i van reunir sindicalistes, organitzacions i moviments socials d'esquerres, persones solidà ries i col·lectius. Valorem positivament aquesta primera experiència de dià leg i debat obert entre una diversitat important de col·lectius i persones, de totes les edats, fermament coincidents en la voluntat de recuperar el sindicalisme de classe que ha existit en la història de Catalunya.
L’element principal i positiu de les Jornades, al nostre entendre, ha estat situar el paper de la lluita obrera, dels treballadores i treballadores, en un espai preeminent, combinant el debat sincer i aprofundit, necessari per prendre acords, amb la imprescindible lluita al carrer. Debats i lluita que, a més, han recollit les principals preocupacions de les actuals lluites laborals a Catalunya.
És cert que el mitjans de comunicació no han volgut recollir aquesta trobada i mobilitzacions però sabem que el sindicalisme que volen impulsar aquestes Jornades és el sindicalisme alternatiu, que no interessa als propietaris d’aquests mitjans. És el sindicalisme de classe, el que parteix de l’enfrontament d’interessos entre patronal i treballadors, contrari als pactes socials, reafirmador que només lluitant i mobilitzant es pot arribar a negociacions capaces de concloure amb pactes justos.
Potser la tria de les dates no va ser la millor, i el ritme de les activitats programades també va ser molt intens, però a pesar d’això un quants centenars de persones, entre els quals un bon nombre de joves, hi van participar. Cal dir que en aquests dies van coincidir mobilitzacions al barri de Grà cia per l’assassinat feixista d’en Roger.
Descentralitzar les accions i animar al debat i la reflexió contra la precarietat
Volem destacar de les Jornades contra la Precarietat la descentralització de les seves accions. Mobilitzacions i accions al carrer que, sense demanar permÃs a les «autoritats», es van fer visibles en territoris i barris diversos de Barcelona i Catalunya, aixà com a la Universitat, perquè és important relacionar el moviment obrer amb estudiants i professors. Aquestes Jornades han sabut lligar els problemes generats pel capitalisme i els seus agents principals —les multinacionals i els bancs, que decideixen per sobre de les institucions— amb el territori concret. Cal, per exemple, destacar aquà la participació dels treballadors de l’empresa TMB (Transports Metropolitans de Barcelona), denunciant el paper de l’Ajuntament de la ciutat i del tripartit que el governa, i exigint la dimissió del tinent d’alcalde Xavier Casas per la mort d'un conductor acomiadat injustament.
Un altre element positiu d’aquestes Jornades ha estat el debat sincer i divers —en enfocaments, anà lisis i propostes— per establir la necessà ria confiança i respecte entre diverses concepcions de la lluita i del sindicalisme de classe. Això no ha evitat moments de confrontació, perquè ens hem retrobat persones que defensà vem posicions de lluita que fins ara poques vegades confluïen, amb orientacions diverses, com marxistes, anarquistes o altres. Hi han participat activistes sindicals de grans empreses com Seat, TMB, Telefònica, de sectors com telemà rqueting, metall, quÃmica, tèxtil, Administració pública, ensenyament, sanitat, treball social, treballadores i treballadors temporals, intermitents, autònoms, a temps parcial, etc. Malgrat aquesta fragmentació, s’ha demostrat que és necessari i és possible coordinar l’activitat reivindicativa i sindical de classe a Catalunya. També hi han participat lluitadors contra la precarietat en altres à mbits, com el de l’habitatge, per aquest motiu una de les accions de protesta va tenir lloc a la Cambra de la Propietat. Els debats organitzats en tallers van facilitar la participació, especialment la intervenció dels més joves, i caldrà en futures assemblees millorar les formes d’organitzar-les per tal d’animar a tothom a participar i que facilitin la presa d’acords i de conclusions.
La seva flexibilitat pactada és la nostra precarietat quotidiana
Sense cap dubte el punt d'acord més contundent de les Jornades contra la Precarietat ha estat identificar amb claredat el veritable enemic de la classe treballadora: el capitalisme, i l’imperialisme que aquest genera. I també s'ha criticat el paper dels gestors i col·laboradors que el capitalisme utilitza i necessita: la socialdemocrà cia i el sindicalisme burocratitzat, promotors dels pactes socials i de la desmobilització. Entenem que, per escapar de la precarietat laboral i de l'atur i accedir a relacions de treball justes, és necessari eliminar el capitalisme. Però no sols les seves estructures, sinó també la seva mentalitat de supeditació de tot al benefici. La mateixa Administració pública assumeix la lògica del mercat capitalista i això s’expressa, entre altres conseqüències, en la precarització laboral.
Per començar i avançar, exigim canvis en l'Estatut dels Treballadors i en tota la legislació laboral, amb l’objectiu de modificar a fons les relacions laborals i la contractació, eliminant la precarietat i prioritzant el contracte fix, exceptuant situacions de substitució i altres casos molt concrets. Aixà mateix, ens refermem en la voluntat d'exigir a la Conselleria de Treball que rebutgi tots els ERO (Expedients de Regulació de l’Ocupació) que presentin les empreses. I en el cas que aquestes persisteixin en els acomiadaments o tancament han de ser intervingudes per la Generalitat.
La Xarxa continuarà impulsant lluites i mobilització
Situem aquestes Jornades com una primera reflexió col·lectiva que se suma a les passes endavant ja fetes per la Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat, aspirant a un futur en què la classe treballadora recuperarà el protagonisme necessari per fer avançar el món i acabar amb l’explotació de la majoria de persones per part d’una minoria. És un avenç la mateixa creació de la Xarxa i les activitats i accions que ha fet des de febrer del 2004: actes públics de presentació, de solidaritat amb diferents lluites (Sintel, Izar, Telefònica, Samsung, Miniwatt, el Prat, Igualada, etc.), de denúncia dels tancaments d’empreses (amb manifestacions a plaça Sant Jaume i a les Rambles), de presència al carrer i als mitjans de comunicació l’11 de Setembre, en una acció que fou aquest dia l'única expressió de la necessà ria unitat entre lluita de classes i fet nacional, a més de denúncia pública dels incompliments electorals del govern de Catalunya. També hem denunciat els salaris de 8.000 euros al mes que s’assignen els polÃtics mentre el pacte social acorda 600 euros al mes, al 2008, per als de baix.
En el futur caldrà anar definint les nostres perspectives de treball. Entre elles, cal destacar un Primer de Maig combatiu en la lÃnia del de 2004, la participació en la campanya per la pau i la solidaritat amb els pobles (Iraq, Palestina, Sà hara, Cuba, etc.), la lluita contra la regressiva Constitució de la UE, el 8 de Març i la defensa dels drets de les dones, els i les joves, els immigrants, els pensionistes, etc.. Aquà s’ha de demostrar el carà cter sociopolÃtic de la Xarxa.
Per últim, la Xarxa té en perspectiva —tot i respectant la independència de cada col·lectiu sindical o social— la necessà ria coordinació de les respostes contra els nous Pactes Socials que les cúpules de CCOO i UGT estan ja preparant per signar amb la patronal i el Govern, tant a Catalunya com en el conjunt de l’Estat. Serà amb aquesta resposta com es demostrarà que un vertader i fort sindicalisme de classe és possible, que es pot enfortir la presència de la classe obrera organitzada en la lluita polÃtica i que el futur és dels treballadors i les treballadores.
Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat
____________________________________________
VALORACIÓN DE LAS JORNADAS CONTRA LA
PRECARIEDAD
Debate y acción para avanzar hacia otro modelo social y laboral
Enero de 2005
La Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat organizó las Jornadas contra la Precariedad los dÃas 2, 9, 10, 11 y 12 de diciembre de 2004. Con el lema «Vius en Precari: Rebel·lat», las Jornadas combinaron acción y reflexión y reunieron sindicalistas, organizaciones y movimientos sociales de izquierdas, personas solidarias y colectivos. Valoramos positivamente esta primera experiencia de diálogo y debate abierto entre una diversidad importante de colectivos y personas de todas las edades, firmemente coincidentes en la voluntad de recuperar el sindicalismo de clase que ha existido en la historia de Catalunya.
El elemento principal y positivo de las Jornadas, a nuestro entender, ha sido situar el papel de la lucha obrera, de los trabajadores y trabajadoras, en un espacio preeminente, combinando el debate sincero y profundo, necesario para tomar acuerdos, con la imprescindible lucha en la calle. Debates y lucha que, además, han recogido las principales preocupaciones de las actuales luchas laborales en Catalunya.
Es cierto que los medios de comunicación no han querido recoger este encuentro y movilizaciones, pero sabemos que el sindicalismo que quieren impulsar estas Jornadas es el sindicalismo alternativo, que no interesa a los propietarios de estos medios. Es el sindicalismo de clase, el que parte del enfrentamiento de intereses entre patronal y trabajadores, contrario a los pactos sociales, reafirmador de que sólo luchando y movilizando se puede llegar a negociaciones capaces de concluir con pactos justos.
Quizás la elección de las fechas no fue la mejor, y el ritmo de las actividades programadas también fue muy intenso, pero a pesar de ello participaron unos cuantos centenares de personas, entre los cuales un buen número de jóvenes. Hay que decir que estos dÃas coincidieron con movilizaciones en el barrio de Grà cia por el asesinado fascista de Roger.
Descentralizar las acciones y animar al debate y la reflexión contra la precariedad
Queremos destacar de las Jornadas contra la Precariedad la descentralización de sus acciones. Movilizaciones y acciones en la calle que, sin pedir permiso a las «autoridades», se hicieron visibles en territorios y barrios diversos de Barcelona y Catalunya, asà como en la Universidad, porque es importante relacionar el movimiento obrero con estudiantes y profesores. Estas Jornadas han sabido ligar los problemas generados por el capitalismo y sus agentes principales —las multinacionales y los bancos, que deciden por encima de las instituciones— con el territorio concreto. Hay que destacar, por ejemplo, la participación de los trabajadores de la empresa TMB (Transportes Metropolitanos de Barcelona), denunciando el papel del Ayuntamiento de la ciudad y del tripartito que lo gobierna, y exigiendo la dimisión del teniente de alcalde Xavier Casas por la muerte de un conductor despedido injustamente.
Otro elemento positivo de estas Jornadas ha sido el debate sincero y diverso —en enfoques, análisis y propuestas— para establecer la necesaria confianza y respeto entre varias concepciones de la lucha y del sindicalismo de clase. Ello no ha evitado momentos de confrontación, porque nos hemos reencontrado personas que defendÃamos posiciones de lucha que hasta ahora pocas veces confluÃan, con orientaciones diversas, como marxistas, anarquistas u otras. Han participado activistas sindicales de grandes empresas como SEAT, TMB, Telefónica, de sectores como telemárqueting, metal, quÃmica, textil, Administración pública, enseñanza, sanidad, trabajo social, trabajadoras y trabajadores temporales, intermitentes, autónomos, a tiempo parcial, etc. Pese a esta fragmentación, se ha demostrado que es necesario y es posible coordinar la actividad reivindicativa y sindical de clase en Catalunya. También han participado luchadores contra la precariedad en otros ámbitos, como el de la vivienda, y de ahà que una de las acciones de protesta tuvo lugar en la Cámara de la Propiedad. Los debates organizados en talleres facilitaron la participación, especialmente la intervención de los más jóvenes, y hará falta en futuras asambleas mejorar las formas de organizarlas para animar a todo el mundo a participar y que faciliten la toma de acuerdos y de conclusiones.
Su flexibilidad pactada es nuestra precariedad cotidiana
Sin lugar a dudas el punto de acuerdo más contundente de las Jornadas contra la Precariedad ha sido identificar con claridad el verdadero enemigo de la clase trabajadora: el capitalismo, y el imperialismo que éste genera. Y también se ha criticado el papel de los gestores y colaboradores que el capitalismo utiliza y necesita: la socialdemocracia y el sindicalismo burocratizado, promotores de los pactos sociales y de la desmovilización. Entendemos que, para escapar de la precariedad laboral y del paro y acceder a relaciones de trabajo justas, es necesario eliminar el capitalismo. Pero no sólo sus estructuras, sino también su mentalidad de supeditación de todo al beneficio. La misma Administración pública asume la lógica del mercado capitalista y ello se expresa, entre otras consecuencias, en la precarización laboral.
Para empezar y avanzar, exigimos cambios en el Estatuto de los Trabajadores y en toda la legislación laboral, con el objetivo de modificar a fondo las relaciones laborales y la contratación, eliminando la precariedad y priorizando el contrato fijo, con excepción de situaciones de sustitución y otros casos muy concretos. Asimismo, nos reafirmamos en la voluntad de exigir a la Conselleria de Treball que rechace todos los ERE (Expedientes de Regulación de Empleo) que presenten las empresas. Y en el supuesto de que éstas persistan en los despidos o cierres, tienen que ser intervenidas por la Generalitat.
La Xarxa continuará impulsando luchas y movilización
Situamos estas Jornadas como una primera reflexión colectiva, que se suma a los pasos adelante ya realizados por la Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat, aspirando a un futuro en que la clase trabajadora recuperará el protagonismo necesario para hacer avanzar el mundo y acabar con la explotación de la mayorÃa de personas por parte de una minorÃa. Ya es un avance la misma creación de la Xarxa y las actividades y acciones que ha hecho desde febrero del 2004: actos públicos de presentación, de solidaridad con diferentes luchas (Sintel, Izar, Telefónica, Samsung, Miniwatt, el Prat, Igualada, etc.), de denuncia de los cierres de empresas (con manifestaciones en plaza Sant Jaume y en las Ramblas), de presencia en la calle y en los medios de comunicación el 11 de Setembre, en una acción que fue este dÃa la única expresión de la necesaria unidad entre lucha de clases y hecho nacional, además de denuncia pública de los incumplimientos electorales del Gobierno de Catalunya. También hemos denunciado los salarios de 8.000 euros al mes que se asignan los polÃticos mientras el pacto social acuerda 600 euros al mes, en el 2008, para los de abajo.
En el futuro habrá que ir definiendo nuestras perspectivas de trabajo. Entre ellas, hay que destacar un Primero de Mayo combativo en la lÃnea del de 2004, la participación en la campaña por la paz y la solidaridad con los pueblos (Irak, Palestina, Sáhara, Cuba, etc.), la lucha contra la regresiva Constitución de la UE, el 8 de Marzo y la defensa de los derechos de las mujeres, los y las jóvenes, los inmigrantes, los pensionistas, etc. Aquà se tiene que demostrar el carácter sociopolÃtico de la Xarxa.
Por último, la Xarxa tiene en perspectiva —respetando la independencia de cada colectivo sindical o social— la necesaria coordinación de las respuestas contra los nuevos Pactos Sociales que las cúpulas de CCOO y UGT están ya preparando para firmar con la patronal y el Gobierno, tanto en Catalunya como en el conjunto del Estado. Será con esta respuesta como se demostrará que un verdadero y fuerte sindicalismo de clase es posible, que se puede fortalecer la presencia de la clase obrera organizada en la lucha polÃtica y que el futuro es de los trabajadores y las trabajadoras.
Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat |
Mira també:
http://xarxacontratancaments@moviments.net |
 This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Valoració de les Jornades contra la Precarietat (cat i cast)
|
per Class |
16 feb 2005
|
Continuem sent precàries i ningú se n'ha assabentat.
Al gra! |
Re: Valoració de les Jornades contra la Precarietat (cat i cast)
|
per none |
17 feb 2005
|
Per a mi un dels aspectes més positius de les jornades va ser el contacte intergeneracional. |
Re: Valoració de les Jornades contra la Precarietat (cat i cast)
|
per Pk |
17 feb 2005
|
Un texte molt bó, molt acurat i sense perdre's en históries. |
|
|