Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
La temperatura mitjana dels estius pujarà fins a 7° aquest segle
16 feb 2005
ANTONIO M. YAGÜE

Medi Ambient preveu, quan entra en vigor el Protocol de Kyoto, uns efectes desastrosos del canvi climàtic
La temperatura mitjana pujarà a Espanya fins a 7 graus a l'estiu, hi haurà més onades de calor i plourà menys. Aquest és el panorama que dibuixa de cara al segle XXI el primer macroinforme sobre el canvi climàtic a Espanya, realitzat per un total de 400 científics i fet públic ahir, vigília de l'entrada en vigor del Protocol de Kyoto.
Els efectes no es faran esperar: el nivell del mar pot pujar fins a un metre, cosa que podrà causar la inundació d'un nombre important de platges i que els deltes de l'Ebre i del Llobregat quedin negats.

UNA ESPANYA MÉS CALENTA
Hi haurà més onades de calor, sobretot a l'interior

Segons els càlculs del Ministeri de Medi Ambient, a l'interior peninsular les temperatures augmentaran entre 5 i 7 graus en l'època estival i entre 3 i 4 graus a l'hivern, segons la hipòtesi més pessimista, i un grau menys, segons l'altre quadro de probabilitats. A la perifèria de la Península i a les Balears, l'escalfament serà dos graus menor que a l'interior, i a les illes Canàries tres graus inferior a l'estiu i dos graus menor a l'hivern.
L'elevació de les temperatures anirà acompanyada de més onades de calor, com la registrada durant l'estiu del 2003. Segons assenyala José Manuel Moreno, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Castella-la Manxa i director de l'estudi, aquesta onada --que va causar 6.000 morts-- es pot atribuir al canvi climàtic en un 80%.

PLUJA MINVANT
El país disposarà d'un 22% menys d'aigua

L'increment de les temperatures, segons la investigació, anirà acompanyada d'un descens de les precipitacions a la primavera i, especialment, a l'estiu. És previsible que a l'hivern les pluges augmentin al nord-oest peninsular i disminueixin al sud-est. En qualsevol cas el descens serà màxim a tot el territori, excepte a les Canàries.
El canvi farà que els recursos hídrics baixin fins a un 22% a finals del segle. L'impacte es manifestarà sobretot a les conques del Guadiana, Segura, Xúquer, Sud i Guadalquivir, i a les Balears i les Canàries. Les zones més crítiques són les semiàrides (part de València, Almeria i Aragó), en què les aportacions poden reduir-se fins a un 50% sobre el potencial actual.

ASCENS DEL NIVELL DEL MAR
Adéu a moltes platges i inundació dels deltes

El principal problema a les regions costaneres, com Catalunya, serà l'augment del nivell del mar, que podria pujar fins a un metre a finals de segle, segons la previsió més pessimista. Les zones més vulnerables seran els deltes i les platges confinades. L'elevació de l'aigua del mar podria causar la pèrdua d'un important nombre de platges, sobretot al Cantàbric, així com la inundació de bona part de les zones baixes, com els deltes de l'Ebre i del Llobregat, la Manga del Mar Menor i la costa de Doñana.
L'elevació del mar també amenaçarà, segons asseguren els experts, la localització d'infraestructures i assentaments turístics actuals, així com els destins i períodes de vacances. A més, el turisme es veurà afectat per l'increment de les temperatures, que modificarà els calendaris d'activitat.

MÉS GASOS INDUSTRIALS
Espanya s'apartarà més de les exigències de Kyoto

Aquest estudi de Medi Ambient, que s'ha fet coincidir amb l'entrada en vigor del Protocol de Kyoto, planteja dues hipòtesis. Una d'elles calcula que les emissions a l'atmosfera dels gasos d'efecte hivernacle siguin el 2100 un 120% superiors a les actuals. L'altra es basa en la possibilitat que les emissions nocives augmentin a un ritme menor i que al final del segle siguin "només" el doble que en l'actualitat.
En tot cas aquestes xifres estan molt allunyades de les que Kyoto marca per a Espanya. Per complir el pacte hauria de reduir en un 8% les seves emissions, respecte a les del 1990. "La reducció suposa un repte de proporcions gegantines perquè l'economia i el benestar segueixin creixent amb un ús més eficient de l'energia", va subratllar la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona.

DANY EN ELS ECOSISTEMES
Els animals i les plantes es veuran alterats

L'escalfament que patirà Espanya afectarà també animals i plantes, ja que afavorirà l'expansió d'espècies invasores, i alguns ecosistemes aquàtics continentals passaran de ser permanents a estacionals, mentre que d'altres desapareixeran.
Els canvis que patiran aquests ecosistemes aquàtics afectaran la conservació ambiental i sectors com el turisme, la protecció ambiental, el proveïment d'aigua i la pesca continental. En els ecosistemes marins es reduirà la productivitat de les aigües.
A més de desajustaments entre animals predadors i les seves preses, el canvi climàtic alterarà també l'activitat d'algunes espècies (migracions i reproducció) i pot produir un augment de la virulència de paràsits i un increment de les espècies invasores.

NOVES MALALTIES
Tornaran la malària, el dengue i l'encefalitis

El canvi climàtic, que sols afavorirà l'agricultura de la regió atlàntica, augura repercussions molt pessimistes en la salut humana. Les onades de calor, més freqüents i intenses, provocaran un augment de la mortalitat i faran pujar la incidència a Espanya de malalties transmeses per mosquits (dengue, malaltia del Nil Occidental, malària) i paparres (encefalitis), així com un agreujament dels problemes de salut derivats de les altes concentracions de partícules contaminants en l'atmosfera.
José Manuel Moreno va apuntar que la població de més de 65 anys i les persones de "salut compromesa, que pateixen asma, bronquitis o malalties cardiovasculars" són les més vulnerables. L'expert va recordar que l'onada de calor del 2003 va acabar amb la vida de 30.000 persones a Europa.
Mira també:
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=5&idioma=CAS&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=187487&h=050216

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La temperatura mitjana dels estius pujarà fins a 7° aquest segle
16 feb 2005
He escoltat la COPE aquest matí (sí ja ho sé, SOC MASOCA) i feien brometa sobre el tema.. que si "los suziatas están desviando la atención de temas más importantes (la Unidad de Eppaña of course), que si están tan catastrofistas que parece una película de terror de serie B.."

Es pot ser fatxa, però és que aquests a més a més són uns "gilipollas" i uns inconscients (com el seu amiguet americà..)
Re: La temperatura mitjana dels estius pujarà fins a 7° aquest segle
16 feb 2005
I ja veus... fins que no passi algo gros no es prendran mesures, i passaran de tot pq com es una cosa "abstracta" això del clima tothom s'espolsarà les responsabilitats... i clar, com podem fer algo si no podem demostrar que tot això passarà? - es diran els governants - algú encara creu que el Protocol de Kyoto servira x alguna cosa? jajajajajajaja
I atenció a les pretensions d'afavorir l'energia atòmica!! estiguem atents!
Re: La temperatura mitjana dels estius pujarà fins a 7° aquest segle
16 feb 2005
Doncs sí, alguna cosa grossa com ara un terratrèmol amb epicentre a la seu de la COPE o a la Casa Blanca
Re: La temperatura mitjana dels estius pujarà fins a 7° aquest segle
17 feb 2005
l'unica sortida: contaminar i consumir més cada dia pq peti el sistema economic i politic d'una vegada, en base a l'impossibilitat de viure al nivell actual en un futur mol més proper del que creiem

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more