Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Sí als Països Catalans, no a la Constitució europea (Text de Jordi Duran / Regidor CUP)
16 feb 2005
El nostre país ha estat sovint bressol de la lluita pels drets socials, les llibertats democràtiques i l'emancipació del nostre poble. Des de les lluites obreres de principis del segle XX fins al referèndum de l'OTAN del 1986, des dels moviments veïnals fins a les lluites en defensa del territori, la nostra ciutat ha estat del costat de les persones que creiem en un món més just, una societat més igualitària i un poble més lliure.

El nostre país ha estat sovint bressol de la lluita pels drets socials, les llibertats democràtiques i l'emancipació del nostre poble. Des de les lluites obreres de principis del segle XX fins al referèndum de l'OTAN del 1986, des dels moviments veïnals fins a les lluites en defensa del territori, la nostra ciutat ha estat del costat de les persones que creiem en un món més just, una societat més igualitària i un poble més lliure.
Aquest mes de febrer se'ns convoca (amb caràcter purament consultiu, no fos cas) a emetre la nostra opinió sobre el tractat batejat com a «constitució europea». En una burla als mínims principis democràtics, se'ns vol imposar un marc legal que de cap de les maneres emana de la voluntat popular, que allunya els centres de decisió política del poble, que configura una Europa al servei del gran negoci i que passa pel damunt dels drets individuals i col·lectius més elementals.
La defensa d'un sistema polític veritablement democràtic i participatiu, d'un sistema econòmic al servei dels interessos de tota la societat, d'un ordre internacional basat en la pau i la cooperació, d'un marc jurídic que garanteixi els drets del nostre poble és del tot incompatible amb l'aprovació d'aquest tractat, elaborat d'esquenes a la població i sota l'únic dictat de la llei del mercat i de l'integrisme dels estats.
Un cop més hem de deixar ben clar que en moltes viles i ciutats dels Països Catalans i molts moviments populars i democràtics de tot Europa, diem «no» a aquest projecte, i continuem defensant un espai euromediterrani de cooperació i de solidaritat, de democràcia participativa i de justícia social, un espai on tots els pobles puguem conviure en igualtat de drets, exercint el dret d'autodeterminació, gaudint de la nostra llengua i promovent la nostra cultura davant l'uniformisme dels estats i dels mercats.
Diguem «no» a la Constitució europea perquè ha estat elaborada sota la batuta dels lobbies econòmics i religiosos més conservado
rs d'Europa; en la seva redacció no hi han intervingut ni moviments socials, ni la societat civil, ni representants directes dels ciutadans. Això explica que: a) mentre que defineix i consagra Europa com a espai de negoci per als grans capitals, no estableix cap mecanisme de protecció dels drets socials més elementals, fent via cap a la privatització de serveis públics com la sanitat i l'educació; b) garanteix els interessos de les grans corporacions per sobre de les necessitats socials i hi subordina les activitats econòmiques a petita escala; c) retalla aspectes fonamentals per a un sistema democràtic com el dret de vaga, el dret de ciutadania, el dret d'asil i la igualtat dels ciutadans davant l'administració; d) no fa cap esment a la necessitat de construir una societat sense discriminacions de gènere, consagrant la dona com a personatge secundari i subordinat; e) estableix dues categories de ciutadans en funció dels seus orígens, atemptant contra el principi fonamental de tot sistema democràtic i conformant una bossa de població susceptible de ser explotada i marginada; f) continua subordinant la protecció del medi natural als interessos del capital i no estableix mecanismes per a la protecció del territori de les agressions ecològiques i urbanístiques; g) nega rotundament el dret d'autodeterminació i fa coresponsables tots els estats en la repressió de qualsevol intent d'emancipació nacional; h) no reconeix ni les llengües ni les cultures dels pobles sense estat com el nostre, impedint la seva protecció davant les lleis del mercat i dels estats i consagrant-nos com a ciutadanes i ciutadans de segona categoria; i) aposta clarament per la militarització d'Europa i fa seves les tesis intervencionistes d'emprar la força allà on calgui per defensar els interessos del capital europeu.
Que no ens facin empassar l'ham! Els Països Catalans, Europa, la Mediterrània i el món que volem són incompatibles amb el «tractat constitucional europeu». Per l'Europa de les llibertats democràtiques, dels drets socials, de la justícia, la pau i la solidaritat; per un poble lliure en un món just... Vota no a la constitució europea!!!

Regidor de la CUP de Viladamat
JORDI DURAN.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat