Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: criminalització i repressió : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
Okupació i mitjans de comunicació
11 feb 2005
Informe sobre el tractament que fa la premsa amb la temàtica del moviment okupa
BANDERA1b.gif
Okupaciomitjanscom.pdf
Okupaciomitjanscom.pdf (523,09 KiB)
Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de moltes notícies que giren al voltant del moviment okupa, però pocs periodistes des de l'àmbit de la premsa tradicional, han tractat en profunditat aquesta temàtica.

Amb aquest treball, des d'un punt de vista crític però a la vegada constructiu, pretenc analitzar el tractament que fa la premsa sobre aquest fenòmen social. Primer de tot, definint sociològicament la okupació per poder tenir una visió més àmplia de les reflexions i conceptes que exposaré a continuació. Posteriorment, analitzant diferents articles apareguts en vàries publicacions de la premsa escrita i altres mitjans no oficials, que fan referència a aconteixements que impliquen als squatters.

En una societat tant complexa i diversificada, és difícil conèixer i entendre tots i
els fenòmens sociològics, i, des del meu punt de vista, els mitjans de comunicació de masses compleixen molt bé les regles del joc que imposa el sistema social dominant per a que això no es produeixi.

Aquesta falta de transparència en la informació, jo l'anomeno âcrisi del per quèâ?.
En les redaccions dels diaris, sovint aquesta pregunta sâoblida, i si es formula, ocupa un espai molt petit en la notícia
I aquest treball, d'altra banda, em brindarà la possibilitat de trobar algunes respostes sobre un moviment que s'està produint en moltes ciutats de tot el món i que trobo molt interessant.

Usaré sovint âLa Vanguardiaâ?, el diari âEl Paísâ? i âEl Mundoâ? com a mitjans de referència local, per extreure notícies i articles sobre l'okupació a Barcelona i a la resta de lâEstat. Dâaltra banda, no descartaré exposar exemples dâaltres mitjans de comunicació per explicar algun tema molt concret.

Per últim, també he optat per buscar referències a mitjans de contrainformació, els quals, em permetran ampliar el prisma dels fets i successos que impliquen al moviment.

Ha de quedar clar, però, que aquesta és la meva interpretació de la realitat i que per tant no em considero portador de la veritat absoluta, de totes maneres espero que serveixi com a instrument d'anàlisi i observació de l'actuació dels media al voltant de moviments socials.

Espero que us sigui d'utilitat, una abraçada.

PD: Teniu el meu e-mail de contacte per si voleu debatir o fer una crítica del treball.

PD2: Aquest informe el podeu difondre a qui volgueu, si ho creieu necessari, sempre i quan no es faci cap tipus de negoci amb ell i respecteu l'autoria del text!

Gràcies!!

Salut.

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Okupació i mitjans de comunicació
11 feb 2005
Ens ho llegirem amb paciència. Gràcies! :-)
Re: Okupació i mitjans de comunicació
02 abr 2005
moltes gracies per el teu treball. m'ho llegit tot i te eixemples molt acertats. a vore quan publiqes un altre!
Re: Okupació i mitjans de comunicació
03 abr 2005
Aquest reportatge està molt bé. Una nota tècnica: el document està duplicat (35 + 35 pàgines).
Sindicat