Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
L'ACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura) també està en contra de la Constitució
10 feb 2005
QUÃ PENSEM DE LA CONSTITUCIÃ EUROPEA
Febrer de 2005


Què podem pensar amb la mentalitat dâACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura), és a dir, tenint com a meta lâabolició de la tortura i la pena de mort?
Doncs, que nosaltres voldríem una constitució que garantís els drets humans, convençuts que sempre trobem la tortura i la pena de mort en terreny adobat per injustícies, desigualtats, fam, guerres i falta de respecte a la llibertat tant dâindividus com de pobles.
Què diu la Constitució europea referent a aquests punts?

Llibertat: La Constitució no garanteix la llibertat dels pobles i diu que els Estats sâajudaran a mantenir la integritat territorial de cada un dâells.
Nosaltres pensem que el que caldria és justament legislar sobre la possibilitat i les condicions a lâautodeterminació dels pobles. Això evitaria molts conflictes, moltes tortures i moltes guerres.

Guerres: Segons la Constitució, els Estats es comprometen a millorar progressivament les seves capacitats militars. Així és que veurem augmentar els pressupostos bèl·lics. Es crearà una Agència Europea dâArmament. Es parla de poder fer guerres preventives.

Desigualtats i injustícies: Seran controlats els qui arriben a Europa, però els seus drets no semblen pas estar garantits.
Es reforçarà lâeconomia, cosa positiva sempre que reverteixi en el bé de les persones. Però no es parla dâarribar a tenir, a tota la UE, ni un salari mínim garantit, ni lâaccés a la sanitat, ni a lâeducació, ni a lâhabitatge, ni al treball (en quant a aquest, està garantit el dret a treballar, no el dret al treball). Els serveis públics tindran una porta oberta per a passar a la privatització. I tots aquests temes estaran supeditats a lâeconomia que vol ser âaltament competitivaâ?.

El Dret a la vida: La Carta dels Drets Fonamentals està inclosa dins la Constitució, però amb certes âexplicacionsâ? que ens inquieten molt seriosament! Vegeu la nota.

            â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦..


Nosaltres voldríem una Constitució entenedora per a tothom. Però, dit per experts de diferents tendències, la que ens presenten és una constitució dâinterpretació difícil, amb referències constants a altres articles que, a vegades, els uns contradiuen els altres, segons casos i circumstàncies.

Voldríem una Constitució que emanés també de la ciutadania i no únicament dels Estats, amb amplis debats previs al seu redactat i a qualsevol referèndum. Però ens trobem davant dâun referèndum amb poca i restringida informació, i, a més, amb una forta manipulació des del poder a favor del SÃ?.

Nosaltres voldríem una Constitució per a fer una Europa humanista i civilitzadora, creadora de noves solucions no supeditades al capital. Solucions enfocades a resoldre les arrels dels conflictes per a assolir la pau dins i fora de lâàmbit europeu, i que respectés sempre i en tot cas la vida de les persones i la seva dignitat. Així únicament aconseguiríem la nostra pròpia seguretat.

Volem una Constitució, però no a qualsevol preu. No oblidem que lâEuropea condicionarà les nacionals, i un cop aprovada no es retocarà durant molts anys.

                        â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦â¦

Nota: Si busquem en el text íntegre del Tractat, amb protocols, declaracions, annexes i documents de referència, les Declaracions annexes a lâActa final de la Conferència intergovernamental (13 dâoctubre 2004) trobem les âexplicacions sobre la Carta dels Drets Fonamentalsâ?. En el Títol 1, Article 2, âDret a la vidaâ? hi trobem els dos articles de la Carta referent al Dret a la vida:. âTota persona té dret a la vidaâ? i â?Ningú no podrà ser condemnat a pena de mort ni executatâ?.

En lâexplicació 3, a), hi llegim: â?la mort no es considerarà infligida amb infracció del present article quan es produeixi com a conseqüència dâun recurs a la força que sigui absolutament necessari:
a) en defensa dâuna persona contra una agressió il·legítima.
b) per a detenir una persona conforme al dret o per a impedir lâevasió dâun pres o detingut legalment.
c) per a reprimir, dâacord amb la Llei, una revolta o insurrecció.

En lâexplicació 3, b), hi trobem: âUn Estat podrà preveure en la seva legislació la pena de mort per actes comesos en temps de guerra o de perill imminent de guerra; aquesta pena solament sâaplicarà en els casos previstos per la dita legislació i dâacord amb les seves disposicionsâ?.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'ACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura) també està en contra de la Constitució
10 feb 2005
Bona reflexió. Cal llegir-se-la a fons.

Ara entenc les paraules d'avui del Zapatero i que els líders del pp repetien com a lloros:

"Lucharemos contra el terrorismo (sic) con todas las armas de la ley"

ergo

b) per a detenir una persona conforme al dret o per a impedir l’evasió d’un pres o detingut legalment.
c) per a reprimir, d’acord amb la Llei, una revolta o insurrecció.

ELS ASSASSINS LEGALISTES ES DESCOBREIXEN EN LA SEVA DEFENSA DE LA CE
Sindicat Terrassa