Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Els tresors ebrencs espoliats: ara l’aire.
09 feb 2005
Milers d'ebrencs han donat la seua vida, i el seu treball, per tirar endavant els seus fills, per tenir una terra digna i decent on viure tots. En un temps van ser l’olivera, la vinya, i el treball que requerien, el que va donar una mica de futur als nostres pobles, a la nostra gent. O la pesca, o la mineria, riu amunt. Amb el temps afegiríem més conreus, més formes de poder viure, i subsistirem com a poble, com a ebrencs, encara que el nom aquest no l’empréssem. I va arribar l’industria, i tímidament va establir-se també. Alguna amb l’agreujant de llençar centenars de milers de tones de residus tòxics al riu o a la terra. I també van arribar les centrals hidroelèctriques que ens van laminar el riu i continuen acumulant més del 90% dels sòlids que ens donaven vida, sobre tot al Delta, però també al les riberes i la pesca.
I del petit espoli varem passar al gran espoli. Convertits, amb el sacrifici del riu i del Delta en subministradors estatals dâenergia i lleixius. La balança, amb un trasbals ecològic tràgic, sâavocava en un descens sense fons cap al desequilibri en contra nostra. L'ecologia dâun territori, el sustent de les futures generacions, lâassegurança real dâun futur per a la terra i la gent minvaven dia a dia.

Però les hipoteques només van fer que començar. L'urani i els seus riscos gegants aparegueren i una ombra de por roman constantment a sobre nostre. Encara que per a poder sobreviure ens obliguem, dia a dia, a oblidar-la.

El cas de lâaigua ha tingut un desenvolupament cíclic i cada tants anys apareix qui la desitja. Alguns ho han aconseguit, els veïns de la "província", dâaltres encara no, però continuen insistint.

Ara li toca a lâaire. Convertit en una font de negoci i perpetuació del model desenvolupista salvatge, l'aire de les nostres carenes ja no serà, mai més, nostre ni de les aguiles. Lâenergia eòlica, lluny de constituir-se com una alternativa a les energies no renovables, com les nuclears, tèrmiques o de cicle combinat, ha passat a ser una eina econòmica més per augmentar lâoferta energètica i incitar al consum i la dependència del poble. Una energia més, si. Més neta, en part si. Però, sotmesa als mateixos principis de consum que les altres, sotmesa als mateixos criteris d'insostenibilitat que les altres, sotmesa a les mateixes especulacions que les altres. A la fi, amb el mateix poder destructiu que han tingut, i tenen per a natros les altres industries de la energia.

En que ens afecta? En tenir que suportar unes industries que aporten més prejudicis que beneficis al territori, que destrueixen el paisatge amb construccions de centenars de metres dâaltura i kilòmetres de longitud, que destrueixen espais naturals i habitats, i que ens marquen amb el segell "Espoliats" per anys i anys.

Perquè la major part dels parc eòlics de Catalunya, el 60% , faran cap a les nostres terres. Totes les nostres terres, però, sobre tot Terra Alta i Baix Ebre. I augmentarà el desequilibri territorial (2,5% d'habitants, 80% d'energia produida), i augmentarà lâespoli.

I lo nostre empitjorarà al veure els recursos actuals i futurs mal-emprats pels primers oportunistes que arriben. Som els ebrencs qui devem decidir que volem fer del nostre territori, ja que som els que vivim aquí els he hem se suportar el pes dâaquestes decisions.

Manca un debat públic i participatiu de quin model de desenvolupament volem. No en tenim prou amb els partits que canvien ràpidament dâopinió amb promeses econòmiques que els beneficiaran només a n'ells i els seus líders. Ni amb els empresaris energètics que sempre fan publicitat dels seus productes emprant el "rentat de cervells". Sinó que també necessitem saber i poder copsar lâopinió de tots els ebrencs i ebrenques. Que volem per a natros i els nostres fills? Això si, que polítics corruptes (moral i econòmicament) i empreses elèctriques no participen, ja ens han dit massa bajanades, ja no tenen torn de paraula. Que parlen els científics* i ens expliquen realment que hi ha darrera de tota aquesta invasió!

Volem continuar sent espoliats?

Volem continuar permetent que aliens sense escrúpols decideixen per natros?

Es hora de dir NO a l'invasió de parcs eòlics a les Terres de l'Ebre. Igual com varem dir NO al transvasament de l'Ebre!

Lâaire, lâaigua, la terra, i al final la nostra sang i la dels nostres fills i filles no mereixen ser ni venudes, ni robades!

Lâespoli sâha dâaturar! I ja fem tard! A la faena ebrencs i ebrenques! Caldrà que diguem de seguida prou!

Lâaire, la terra, lâaigua i la sang som natros!

mario

*Lectura recomanada: "LA ENERGÃ?A EÃLICA EN CATALUÃA, ELEMENTOS PARA EL ANÃ?LISIS DEL CONFLICTO", www.gepec.org/ftp/DilemesEolica.doc
Mira també:
http://www.gepec.org/ftp/DilemesEolica.doc

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els tresors ebrencs espoliats: ara l’aire.
10 feb 2005
Ãs una vergonya lo que volen fer a la Terra Alta:hi volen colocar més de 400 molins de 80 a 100 m d'alçada ,una línia elèctrica amb torres d'alta tensió que malmetrà lo paisatge.Los alcaldes de CIU són tots uns venuts,mos venen la comarca per un plat de gentilles amb tota mena d'artimanyes.Ells s'enbutxacaran los cuartos de les empreses eòliques i deixaran un paisatge més trinxat que lo que va quedar després de la Batalla de l'Ebre.Denunciar lo nom dels culpables és l'únic que els hi pot fer mal a tota aquesta corrupció embolcallada amb noms bonics i sostenibles.Lo president del Consell comarcal de la Terra Alta i alcalde d'Arnes Xavier Pallarés n'és lo més interessat en deixar un paisatge trinxat com a futur per als nostre fills,los alcaldes de CIU de Vilalba,Bot,Pinell i Prat de Comte també es remenen les mans esperant la pluja daurada de diners per ells i de pixum per la resta de la comarca.Alguns alcaldes independents com lo de Gandesa i altres com lo de La Fatarella i Batea de la Upta també esperen la part del cagarro.I que dir dels negocis inconfesables dels fill del Gran Pujol.I per acabar un govern tripartit que continua estimant lo sud de Catalunya per a colocar lo que no volen en altres puestos:macroabocadors,parcs eòlics a dojo,incineradores,tèrmiques etc.QUE LA MARE DE DEU DE LA FONTCALDA MOS EMPARI I A TOTS ESTOS POCAVERGONYES QUE VOLEN DEIXAR LA TERRA D'ENCÃ?SOS CONVERTIDA EN UN CORRAL DE MERDA LOS AGAFI BEN CONFESATS!!!!
Re: Els tresors ebrencs espoliats: ara l’aire.
10 feb 2005
Tu ho has dit Cota 705!

Natros no tenim polítics, tenim cagarros de tossino pudents i pegalosos.

I lo Pallarés és un càncer en potes.
Re: Els tresors ebrencs espoliats: ara l’aire.
10 feb 2005
http://barcelona.indymedia.org/media/all/display/11334/index.php?limit_s=

A la galeria "media" he pujat tres fotos del que han fet al Collet de Feixos. I es pot endevinar que fan amb les muntanyes aquests "destroçadors".
I aquest parc eòlic és "petit".
Per cert, 80 o 100 metres de torre i ara suma els 35 o 45 metres de pala. I imagina un turonet de 145 metres d'altura. O 400.
atencio mobilitzacio per frenar als politics desta salvatjada per la fauna i flora ebrenques
23 mai 2005
atenció ebrencs... hem de frenar això dels parcs eolics,,, no us creguesseu res d'aixo de q paguen tant per molinet... el negoci el faran ells i ens enganyaran com sempre ho han fet....MOBILIZACIO ... no som titelles... dignitat per la nostra terra i la nostra gent...
ebrencs en lluita.... Hem de fer una MANI pronte
atencio mobilitzacio per frenar als politics desta salvatjada per la fauna i flora ebrenques
23 mai 2005
atenció ebrencs... hem de frenar això dels parcs eolics,,, no us creguesseu res d'aixo de q paguen tant per molinet... el negoci el faran ells i ens enganyaran com sempre ho han fet....MOBILIZACIO ... no som titelles... dignitat per la nostra terra i la nostra gent...
ebrencs en lluita.... Hem de fer una MANI pronte
Re: Els tresors ebrencs espoliats: ara l’aire.
03 set 2005
A part del rollo que es porten tots los polítics en general, los pagesos també tenen gran part de culpa, perque com que en la terra no sei guanyen la vida, se pensen que en los molins la tindran solucionada!!!! Però!!! OSTIA!!!!! OBRIU Bà ELS ULLS!!! YO HEM PENSAVA QUE ELS PAGESOS S'ESTIMEN LA TERRA, PERà ESTAN DEMOSTRAN QUE PREFEREIXEN QUATRE MOLINETS ( O MOLINASSOS) QUE NO PAS VEURE LO VANCAL PLE D'AMETLES, O ALTRES, COM HAN TINGUT TOTA LA VIDA LOS AVANTPASSATS, si ells poguéssin aixecar el cap, se'n farien creuc!!!
I PER CERT, DETRÃS DE LA BASSA DE VILLALBA, CAMÃ? CAP A LA FATARELLA, YA HAN COMENÃAT A "PLANTAR" ELS PRIMERS!!!!! ( bueno a fer els solaments)
MOBILITZACIÃ JA!!!!!!!!!!!!!! I NO SIGUEU TAN PESSETEROS!!!!!!!
Re: Els tresors ebrencs espoliats: ara l’aire.
02 oct 2005
Ës una vergonya la colla d'alcaldes venuts i peseteros que tenim a la Terra Alta.Davant dels ulls dels nostres fills ells seran los culpables d'este desgavell.
politics venuts
27 gen 2006
cadau te el q es mereix... la gent del poble es qui a votat als alcaldes-judas i que ara ens trairan deixan la nostra terra hipotecada de per vida. em d'anar a mala cara fins que estos politicuxos sinverguenzes no satrevixon a sortir de cara i lis hem de dir lo nom del tocino i q tinguin por de veritat i k se fassin pipi i cacusa al cul ...mori mal govern.... començen a actuar ja..!!!
Sindicat