Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: globalització neoliberal
No a la constitució (opinió personal)
08 feb 2005
No. I say, no. Not in my name. No en el meu nom

No estic d'acord amb aquest projecte de constitució europea. I qui em conega sabrà com sóc jo de pro-europeu. Vull enfocar el meu NO des de dos punts de vista. El primer prenent com a referència a la constitució espanyola i el segon centrant-me específicament en l'europea.

No accepte que ningú em diga que si aquest projecte no surt endavant, l'Unió Europea (UE) desapareixerà. No ha estat així. La UE va començar a nàixer en 1951 i en gairebé 50 anys no ha existit cap constitució i no ha anat malament, veritat que no? Això, no obstant, no vol dir que no calga un document base sobre el qual regir la vida de les persones que habitem junts a la vella Europa. El cas és que podem prendre com a exemple la constitució espanyola que ha servit per a què un exercit estiga per sobre del poble (Article 8 de la Const. Espanyola), que continuem sense ser un estat laïc, que un poble no puga triar el seu futur -véase Pla Ibarretxe- o que un ministre de la dictadura continue podent exercir l'activitat política. Però sobretot ha servit per a que aquells que estaven més en contra del document, els poderosos, el capital, eixos ara són els seus majors valedors. Per què? Doncs perquè són ells els que saben com jugar i com traure'n profit i després utilitzen i es boten la llei com els dóna la gana.

El sistema democràtic en el qual vivim permet que les voluntats de tots els habitants d'un estat, regió o municipi, estiguen sotmeses a la pressió que exerceixen les empreses i els grups de poder sobre les poquetes persones triades per les urnes. És molt més fàcil comprar un edil d'urbanisme que a tots els habitants d'un poble de la costa alacantina. I eixa persona segur que en 4 anys ja no està al seu lloc de poder. Aquest tema el reprendré més avant.

Conclusions del primer punt: la UE no desapareixerà si aquest projecte no surt endavant. Se n'haurà de fer un altre i ja està. De fet, algú teniu idea de com s'ha dut el procés de creació d'aquest projecte? Doncs és el mateix que amb la Comissió Europea actual, és un “reparto del pollo�. Açò per a tu, açò per a mi. I els italians han de tindre un comissari de justícia perquè si. I no em discutisques. Òstia, perquè ells creen les lleis no escrites i es reparteixen el poder! Val, torne a tranquil·litzar-me.

Bé, ara el projecte de Constitució Europea en concret. Us vaig a dir perquè no m'agrada. El primer i més important: no m'agrada perquè posa als estats per sobre de les persones. O el que és el mateix, posa als governs de cada estat per sobre del parlament europeu. I amb açò tornem a la meua teoria de què és més fàcil comprar o pressionar a 10 que a 10 milions de persones.

El número dos del ranking dels aspectes que no m'agraden del projecte de constitució europea és el tema de la militarització. Mireu aquests dos anuncis que mai no es publicaran als mitjans de comunicació, Aznar ens comenta que la violència preventiva és un mitjà vàlid i Lord Robertson lliga de manera inequívoca la UE i l'OTAN. Mireu, jo no vull ser així ni vull que Europa ho siga. També podeu veure aquest panell sobre el tema de la militarització. Aquest punt el lligue amb aquells (com mon pare) que pensa que necessitem una UE forta per fer front els Estats Units. I eixe em sembla un discurs bèl·lic de lluita de blocs, conduent a una possible guerra freda o, el que seria pitjor, a una tercera guerra mundial, i aquesta sí que seria la definitiva. A banda, jo vull una Europa que ho siga per ella mateixa i no per fer front a ningú, sinó per a ser europeus en la diversitat.

Eixe és el tercer punt que no m'agrada gens. El menyspreu per la diversitat que conforma Europa. El mateix menyspreu que patim a l'Estat Espanyol tots/es aquells que pensem i parlem de manera diferent a l'establida des de Madrid. Doncs el mateix, però a nivell europeu. Ni català ni èuscar ni res. Senyors/es si Europa és el que és, ho és per la diversitat dels seus pobles. I serà tot això més la gent d'altres cultures i regions que vindran a viure i treballar amb nosaltres. Tot això no es pot oblidar.

En el quart punt, però no menys important que els anteriors, és el menyspreu pels treballadors i els seus drets. Els serveis públics no seran necessaris si el projecte surt endavant, el dret de vaga no apareix per cap lloc al projecte de constitució (pregunteu-li als vostres pares i mares el que lluitaren per reivindicar eixe dret!, ja no ho recorden) i ja no tenim dret a un treball, tindrem dret a treballar (art. II-75 del projecte)! Només faltaria, que no el tinguèrem!

Bé, hi ha mil coses que podria comentar, però eixes són les bàsiques. El resum general i fàcil és:
a) Aquest projecte de constitució és el projecte dels poderosos (capital, estats rics i l'OTAN). No és el projecte de la gent, no és el projecte d'un pacifista d'Albal que treballa i que vol continuar parlant valencià -la meua manera de parlar català- i que vol ser reconegut a Europa com a tal.
b) S'ha de fer un projecte més social i participatiu. Un projecte més transparent que parle menys d'exèrcits i més d'educació i salut. Que parle més de la gent i menys del capital i les armes. I en eixe procés deuríem treballar tots i totes.
c) La UE no desapareixerà per no tindre ara una constitució. No l'hem tinguda en 50 anys, podem esperar tres o quatre més. O ara també tenim por dels militars de Franco?

Sí a Europa. A l'Europa de tots. No al projecte de constitució que es vota el 20 de febrer. No al projecte del capital i les armes.

Jo ho tinc clar. Per futur amb pau i diversitat. Per un futur on cada persona siga respectada pel que és i no pel que té: NO A EIXA EUROPA.

Per cert: no us olora malament un projecte en el qual PP i PSOE estan d'acord? ;-D Qui mana? Els diners!

Per cert 2: Aquest article és super-copyleft. És a dir, si n'esteu d'acord, seria genial que el distribuíreu per email o com siga. I és de molt recomanable lectura pels nostres pares, que no som delinqüents per pensar diferent a ells!

Podreu trobar més informació sobre aquesta qüestió en el següents enllaços (si en teniu més, envieu-me'ls):

- Panells en contra del projecte [1] [2] [3] [4]
- Presentació en Power Point molt bona sobre el tema
- Campanya de Vilaweb on replega opinions de molta gent en contra del projecte.

- Un altre cartell que no veuràs a les tanques publicitàries
- Campanya pel NO a la proposta de Constitució Europea
- Constitución Europea de quien?
- 15 motius en contra del Projecte de Constitució
- Sobre la militarització europea que suposaria la constitució
- Sobre el retall dels drets laborals
- Sobre la discriminació masclista

Actualització 7/02/05:
- Des del punt de vista de la investigació pacifista.
Mira també:
http://miquel.f2o.org/index.php?p=260
http://miquel.f2o.org

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: No a la constitució (opinió personal)
08 feb 2005
Tinc un altre argument en contra de la constitució. Al preàmbul es diu qui és el representat de cada estat membre, al qual se li otorguen tots els poders de representativitat a la unió. I a l'estat espanyol no és el president, la persona escollida "democràticament" (jo critico la democràcia de la publicitat i dels anúncis a la televisió, però això és un altre tema), sinò que el representant és el senyor Joan Carles i no sé quin cognom té. Això és una vergonya. No n'hi ha prou amb una constitució espanyola que ens l'imposa, que a sobre l'europea el fixa.
Sindicato Sindicat