Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat
Posicionament dels Estudiants contra la Constitució Europea
07 feb 2005
Posicionament estudiantil contra el tractat per una Constitució Europea, centrant-se en els efectes d'aquest respecte la política educativa, i cridant a la Jornada de Lluita descentralitzada convocada per la setmana prèvia al 20-F, especialment el dia 17 de febrer.
Estudiants Contra la Constitució Europea aplega diverses organitzacions, assemblees de facultat i plataformes universitàries contra la Constitució Europea.
En breu, més informació sobre les diverses convocatòries previstes.
Descarrega-te'l i fes-lo córrer.

Estudiants contra la Constitució Europea

El proper 20 de febrer la Constitució Europea es sotmet a referèndum, des de fa temps un seguit de persones, organitzacions, col·lectius, i moviments socials treballen per difondre la seva postura de rebuig a aquest tractat, en bona part aplegades dins de la Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea. Tot plegat, per tal de difondre què amaga aquest text i per aconseguir la victòria del NO en un referèndum no vinculant (és a dir, que no obliga al govern espanyol) davant d’una suposada Constitució que en realitat és un tractat entre diversos estats.

Els i les estudiants, majoritàriament joves, també volem donar a conèixer els efectes d’aquest Tractat i demés polítiques sobre el sistema educatiu públic, i que són absolutament contraris a la idea de benestar i progrés que se’ns vol transmetre. En aquest context, cal destacar les analogies entre el Tractat i la reforma universitària coneguda com a Procés de Bolonya cap a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) o bé amb la marginació de l’escola pública que duem anys patint:

Les referències sobre educació al tractat són poques i tot i la seva solemnitat, no ofereixen garanties ni mecanismes d'execució:
>>Es reconeix el dret a l'educació, a l'accés a la formació professional i a rebre gratuïtament l'ensenyament obligatori (art II-74). També reconeix el dret a un ensenyament conforme a les conviccions religioses de les famílies.
>>Es pretén un sistema educatiu homologable a escala europea, que fomenti la mobilitat d'estudiants i professorat i que reconegui als estats membre els estudis cursats arreu. S'introdueix també la implantació de models educatius no presencials (art. III-282). Respecte a la Formació Professional, el tractat en vol fomentar l'accés destacant la necessitat de formar persones capacitades per la mobilitat i la reconversió professional constant (art. III-283).

En tots els casos, l'ordenament jurídic estatal s'encarregarà de desenvolupar les lleis marc que establiran les mesures necessàries per al seu compliment. Per entendre l'abast i el significat d'aquestes mesures cal contextualitzar-les amb la restat del tractat i amb la orientació que prenen diversos actors com ara la Organització Mundial de Comerç (OMC) a través dels seus Acords Generals sobre Comerç de Serveis (AGCS) o la Comissió Europea a través del projecte de Directiva Bolkenstein:

 Aquest articulat no és més que una enumeració de drets (a l'apartat de llibertats d'altra banda) sense mecanismes coactius que n'assegurin el seu compliment. A tall d'exemple, la mateixa Constitució Espanyola reconeix uns drets que a la pràctica no exercim;
 No especifica el període d'escolarització obligatòria mentre s'impulsa la política de "dèficit zero", eliminant de facto qualsevol política social que pretengui ser efectiva com ara la plena ocupació o la prestació de serveis gratuïts;
 Es substitueix el concepte de "serveis públics" per "serveis econòmics d'interès general", els quals "reconeix i respecta l'accés a aquests" (art. II-96). L'AGCS o bé la Directiva Bolkenstein, tenen com a únic objectiu la liberalització d'aquests per tal de crear nous i atractius mercats, arribant al paroxisme de sancionar als propis estats si posen traves al lliure comerç de serveis; al mateix tractat es refereix a la liberalització de serveis (art. III-148);
 Es reconeix la possibilitat d’un model educatiu confessional, alhora que el Tractat reconeix com a interlocutors socials a entitats religioses, on destaca el Vaticà, i conseqüentment, l'OPUS DEI;
 Es fomenta la lliure mobilitat estudiantil i docent sense tenir en compte les diverses realitats dels sistemes educatius. Així, s’avança en l’elitització de l'educació i la obertura de la universitat a models de finançament competititus i de gestió empresarial;
 Conseqüentment, presenciem la desaparició de titulacions sota criteris mercantilistes. De facto, el maig d'enguany se'ns imposaran a l'estat espanyol les noves titulacions de l'EEES, que segueixen els dictats de la Comissió Europea, la mateixa institució responsable d'aquesta suposada Constitució;
 Es potencia l'educació a distància, que dominen corporacions transnacionals. L'EEES preveu substituir part del professorat per aquests paquets educatius, que d'altra banda seguirem pagant els estudiants i la classe treballadora;
 No hi ha garanties del manteniment dels trets lingüístics i culturals propis. El tractat ens remet a la voluntat dels estats espanyol i francès. En aquest marc uniformitzador, les nacions sense estat com ara els Països Catalans requerim d'aquestes garanties per a configurar el nostre propi model educatiu.

D'altra banda, el tractat regula que és l'economia social de lliure mercat altament competitiva (art. I-3.3) el model econòmic de la Unió Europea. Destaca valors com ara la competitivitat, la reconversió professional, la flexibilitat laboral o l'adaptabilitat al món del treball com a motors de desenvolupament de la UE(art. III-203). Substitueix el dret al treball pel dret a treballar (art. II-75). Es precaritza, doncs, a la classe treballadora, especialment a les dones i al jovent: tota la disminució en despesa socials repercutirà en les nostres societats eminentment patriarcals sobre les espatlles de les dones i també afectarà a les noies en edat estudiantil que tendiran, probablement, a deixar d'estudiar per tal de contribuir en el suport de la "família".

A més d'aquests efectes, el Tractat militaritza a la Unió Europea, supeditant-la a l'OTAN i destacant la necessitat d'augmentar la despesa en defensa; Es reconeix la "guerra preventiva"; Nega el dret d'autodeterminació als pobles europeus, la oficialitat de les llengües no estatals i regula el colonialisme; Blinda el model neoliberal degut a la necessitat d'acord entre els 25 estats membres per a la reforma del Tractat i Crea una ciutadania de segona com la de "resident de llarga durada".

En definitiva; transnacionals i institucions antidemocràtiques com el Banc Central Europeu o la Comissió Europea -altament influenciades pels lobbies empresarials- estan dictant progressivament el marc que necessiten per a perpetuar el model capitalista imperant; i per a configurar una "ciutadania" passiva, acrítica, consumista, individualista i competitiva. L'educació no està escapant d'aquest procés d'eradicació del -d'altra banda insuficient- model de l'Estat de Benestar i es configura un model educatiu que parteixi dels mateixos valors que reclama el mercat de treball.

Per tot això, els i les estudiants, també hem de mostrar el nostre rebuig a aquest tractat i a aquest procés de globalització neoliberal que patim. Així doncs, fem una crida a participar activament en totes les activitats previstes i a organitzar-se de cara la Jornada de Lluita convocada pel 17 de febrer a les aules.

Per un sistema educatiu públic, científic, popular, laic, no sexista, respectuós amb el medi, català i de qualitat,
Per una Europa dels drets socials i dels pobles,

NO a AQUESTA CONSTITUCIÓ EUROPEA



[07/02/2005]

This work is in the public domain

Comentaris

cartell de la vaga
07 feb 2005
...

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more